Dobrodošli na BeogradCafe | Login | Registracija |
Meni
 ◦ Početak

◦ Chat
 ◦ Forum
 ◦ Klubovi
 ◦ Online muvanje
 ◦ Online Dnevnik
 ◦ Foto album
 ◦ Online klub
 ◦ Književni kutak

◦ Horoskop
 ◦ Humor
 ◦ SMS poruke
 ◦ Video
 ◦ Grafiti
 ◦ Čestitke
 ◦ Igre
 ◦ Wallpapers
 ◦ Strip
 ◦ Lyrics
 ◦ Erotika
 ◦ Muzika
 ◦ Srbija
 ◦ Svet
 ◦ Društvo
 ◦ Kultura
 ◦ Fun news
 ◦ Fudbal
 ◦ Košarka
 ◦ Tenis
 ◦ Ostali sportovi
 ◦ Shobizz
 ◦ Muzika
 ◦ Film
 ◦ Ljubav & sex
 ◦ Zdravlje
 ◦ Moda i lepota
 ◦ IT svet
 ◦ Gastro kutak

◦ Vreme
 ◦ Kursna lista
 ◦ TV program
 ◦ Download
 ◦ Linkovi
 ◦ Mali oglasi
 ◦ Kontakt
 ◦ Marketing
Akcije

Anime i japanski animirani crtaci - Forum BeogradCafe
IPB

Dobrodošao Gost ( Prijavi Se | Registracija )

4 Stranice V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
>  Anime i japanski animirani crtaci, Hayao Miyazaki i drugi japanski majstori
Japanski Manga
Dali si (pratis,pratio/la) neki mang crtani ?
Da! [ 17 ] ** [68.00%]
Ne! [ 6 ] ** [24.00%]
Prestao/la sam! [ 2 ] ** [8.00%]
Ukupno Glasova: 25
Gosti ne mogu da glasaju 
Auggie_Wren
post Jul 4 2007, 08:11 PM
Post #1

Veteran
Grupa Ikona

Grupa: Član
Registrovan/a: 18-February 07
Korisnik br: 333 601

Ne zelim da postavim suprostavljeni drugi front vec pomenutom Dizniju ali moje je misljenje da najbolji animirani filmovi se nalaze na dijemetralno suprotnoj strani. Diznijevi crtaci realno gledano valjali su do 60-ih godina prologa veka kada su im ponestale ideje koje nisu ni bile njihove vec poznatih pisaca bajki. Dakle kada bi realno pogledali jedini pravi Diznijev master piece jeste Miki Maus i Patkovgrad, dok je ostalo sve "pozjamljena" tema....

Image

Ali dosta o Dizniju.... Najvece autor animiranog filma drugog dela XX veka i pocetka ovog je nesumnjivo Hayao Miyazaki sa svojim vanserijskim animiranim filmovima. Scenarista i reziser svojih dela je zapoceo svoju karijeru kao i mnogi anima serijama jos 1971. godine. Najpoznatija dela su pocela a da se nizu od 80-ih preko Kaze no tani no Naushika, Tenkû no shiro Rapyuta, Tonari no Totoro, Majo no takkyûbin, a nastavilo se 90-ih sa Porco Rosso, Kurenai no buta, da bi svetsku slavu i priznanje doziveo sa filmom Mononoke-hime.

Image

Medjutim ni tu veliki majstor nije stao 2001. je snimio Sen to Chihiro no kamikakush, kojim je ponovo dokazao svoj talenat. Jos jedan dugometrazni film je snimio 2004. (Hauru no ugoku shiro). Dok se 2008. ocekuje izlazak njegovog novog filma koji ce sigurno po gledanosti prevazici sve prethodne.

Image

Ono sto odlikuje Miyazakija je mastovitost koja prevazilazi sve dosadasnje crtane i koja nijednu starosnu grupu ne moze odvratiti od gledanja njegovih filmova. Njegova ali i druga izdanja kod nas se mogu kupiti i kao licencirana kao komplet Ghibli i naci neki filmovi pojedinacno od 99 do 300 din DVD.

Ovu poruku je izmenio Auggie_Wren: Jul 14 2007, 03:20 AM
Go to the top of the page

+Quote Post
Auggie_Wren
post Jul 14 2007, 03:53 AM
Post #2

Veteran
Grupa Ikona

Image

Ako je neko zvezda u uspunu u ovoj umetnosti to bi sigurno bio Satoshi Kon, iako godine ne govore tako. Rodjen je sada vec davne 1963. godine i prvi put se upustio kao reziser 1998. godine sa filmom Perfect Blue, koji nije prosao neopazeno u Japanu. Ipak iako je tada manga, pa i anime crtaci otvarali vrata sebi u Evrpi i Americi njegove ime tada nije izaslo van granice Japana. Ali sledeci njegov film je bacio svetlo na ovog talentovanog filmadziju. Tu je osim sto je bio reziser bio i scenarista svog dela. Millennium Actress iliti u originalu Sennen joyû koji je 2001 godine delio nagradu za najbolji animirani film u Japanu sa ipak mnogo priznatijim Spirited Away, dok je takodje osvojio nekoliko nagrada na festivalima u Evropi. Sledeci film je izazvao buru u pojedinim delovima van Japana jer su glavni akteri negde smatrani nepodobnim za animirane crtace, iako u biti Tokyo Godfathers (2003) u sebi sadrzi toplu pricu. Zahvaljujuci uspehu i na ovom filmu dobio je ponudu da radi na anime seriji Paranoia Agent koja ima 13 epizoda.

Image

Na svim ovim pomenutim filmovima i serijama Kon je bio i scenarista i reziser. Tako je i sa njegovim zadnjim filmom Paprika. Film je prilicno tiho dosao u Evropu i Usa i pored velikog interesovanja a i bogami vec velikog broja obozavaoca japanske kulture uopste na ovim podrucijima. Ovaj film je zasnovan na sf romanu popularnog SF pisca u Japanu Yasutaka Tsutsuija, i govori kako napredna tehnologija (uredjaj) moze da udje u snove drugih ljudi - nesto sto je prvobitno trebalo da pomogne u terapiji, ali naravno sto je ukradeno i sto pokusava da se zloupotrebi u licne svrhe. Scena, radnja i zaplet iste u ovom filmu su vise nego fantasticne i upotrebljavaju sci-fi i fantasy svet na najbolji moguci nacin.

Image

Intervju sa sajta happynovisad.co.yu

Ovaj film označava povratak u svet fantazije i naučne fantastike posle vaša prethodna dva filma koja su više bila zasnovana na realnosti.
Da, radnje mojih prethodnih filmova se odvijala u realnom svetu, i osetio sam da je eksperimentisanje sa maštom u kontekstu stvarnog sveta ograničavajuće, tako da sam želeo da proširim granice svoje mašte. To je bila ideja za stvaranje Paprike, tako da smo uneli više nadprirodnih i fantazijskih elemenata.

Film je adaptacija jedne od vaših omiljenih knjiga, pa možete li nam reći šta vam se svidelo u toj knjizi i zašto vam je bilo potrebno toliko vremena da je realizujete?
Ja sam veliki fan ne samo "Paprike", nego svih Tsutsuijevih dela i, zapravo, pročitao sam roman pre nekoliko godina čim je bio objavljen. Kad sam završio snimanje svog prvog filma Perfect Blue, želeo sam da snimim filmsku adaptaciju "Paprike", ali u to vreme to je bila samo ideja koja je visila u vazduhu, a produkcijska kompanija sa kojom sam pregovarao je prestala da radi. Posle toga, mnogi filmovi koje sam snimio - Millennium Actress, Tokyo Godfathers i Paranoid Agent - bila su originalna dela koje sam razvio. Mislim da su produkcijske kuće od mene očekivale više originalnih dela, ali tokom promocije filma Paranoid Agent 2003. godine, jedan anime magazin je ugovorio razgovor sa mnom i g-dinom Tsutsuijem, i tada sam ga prvi put upoznao. U to vreme, on je pogledao neka moja dela, među kojima i Millennium Actress u kome postoji scena sna koja mu se veoma svidela. Rekao je da bi želeo da osoba koja može da kreira takav animirani svet snova adaptira njegovu "Papriku" u film. Tako da je to bio veliki podstrek za film. Kao veliki fan njegovih dela, "Paprika" je odavanje pošte g-dinu Tsutsuiju u slikovitoj formi.

Koliko je g-din Tsutsui bio uključen u proces snimanja filma? Da li ste mu pokazivali ../slike ili ste želeli da sačekate dok se snimanje ne završi?
Dok smo bili u fazi produkcije filma, sastavio sam neke priče i poslao ih g-dinu Tsutsuiju, ali on mi nije odgovorio, tako da u tom smislu, kao originalni autor priče, nije imao nikakve posebne zahteve. Što se tiče same filmske adaptacije, u filmu postoji virtualni bar koji se zove Radio Club. G-din Tsutsui je pozajmio glas niskom konobaru, dok sam ja pozajmio glas visokom konobaru, tako da je on na taj način učestvovao u produkciji filma.

Jasno je da su scene snova veliki deo filma, pa kako ste stvorili viziju koja se poklopala sa svetom u Tsutsuijevoj knjizi?
U poređenju sa knjigom, pristup i struktura filma su mnogo širi i jednostavniji. Jedna stvar koja mi se sviđa kod pisanja g-dina Tsutsuija jeste da granice između svetova i žanrova koji se normalno ne preklapaju i ne mešaju, u njegovim knjigama postaju veoma labave i transparentne. Tokom snimanja filma, nisam se fokusirao na snimanje od scene do scene, momenta do momenta, već na pristupu samog g-dina Tsutsuija prema "Paprici", na esenciju sveta "Paprike". Mislim da je to ono što se odražava u konačnom filmu. Kada je pogledao film, g-din Tsutsui je rekao da oseća kako je film zapravo pojednostavljena verzija priče, ali na sopstveni način, to je veoma verna i korektna adaptacija romana.

Da li pišete dnevnik snova i da li ste uneli neke vaše snove u film?
Tokom produkcije filma nisam pisao dnevnik snova. Mislim da se ljudi, koji su amateri i nemaju iskustva previše unesu u analizu snova, što je opasna stvar jer ulazite u vašu podvsest. Znam da je g-din Tsutsui dok je pisao roman koristio mnoge svoje snove kao reference. Naravno, bilo je momenata kada je bio pod velikim stresom zbog pisanja romana, pa su i snovi postajali zastrašujući, kao recimo san u kome se probudi jedan dan a kosa mu je skroz bela. Čuo sam za to i nisam želeo da upadnem u istu zamku.

Scena sna sa paradom raznih predmeta je naročito zanimljiva. Da li ste vi sanjali sve te predmete ili vam je u tome pomogao tim za animaciju?
O mnogim predmetima koji se pojavljuju u paradi sam ja odlučio još u fazi pripreme priče, ali animator koji je bio zadužen za scenu parade je dodavao ostalo što je bilo potrebno da se scena upotpuni i izgleda bogatije. Za skoro sve parade, postojao je jedan animator koji je bio zadužen za njih, tako da je on ubacio svoje ideje da bi je proširio.

Kakva su reakcije na film u Japanu i ostatku sveta? Da li ljudi shvataju ideju filma posle prvog puta, ili je potrebno da ga pogledaju više puta da bi sastavili deliće?
U osnovi nema velike razlike između reakcije publike u Japanu i drugim zemljama. Takođe, u osnovi sam imao nameru da snimim film za koji neće biti dovoljno da ga pogledate samo jednom, tako da mislim da je to slučaj i u Japanu i u ostatku sveta. Ideja je bila da se snimi film koji je kao atrakcija u zabavnom parku. Na primer, ono što vam je zabavno kod rollercoaster-a nije to što razumete uglove pod kojima se okreće niti ubrzanje koje postiže, nego jednostavno vam je zabavan i uživate u vožnji. Mislim da je Paprika snimljena s namerom da postigne isti efekat. Setite se samo situacija kada se probudite posle čudnog sna i posle ceo dan razmišljate o njemu. Ako ljudi isto reaguju posle gledanja filma, to je super. Ako ste tip osobe koja želi da sazna više o snu koji ste imali, onda bi bilo super da ponovo pogledate film.

Šta je sledeće na čemu radite?
Sledeći projekat je još jedan dugometražni film koji će biti originalno delo. Tek smo započeli sa pisanjem scenarija, tako da će proći još neko vreme pre nego što bude gotov. Ono što je drugačije u vezi ovog filma jeste da neće biti snimljen samo za odrasle. Na površini, to bi trebalo da bude zabavna avantura za decu, ali za odrasle fanova Satoshija Kona, biće mnogo zadovoljavaćih elemenata i za njih.

+Quote Post
lu_salome
post Jul 17 2007, 10:25 AM
Post #3

Veteran
Grupa Ikona

Registrovan/a: 8-May 07
Od: Beograd
Korisnik br: 362 029

Gledala sam neke Miyazakijeve crtace i odusevila sam se. Divni su, puni topline, ljubavi, detinjstva. Takodje smatram da su mnogostuko prevazisli Diznijeve animirane filmove

+Quote Post
Sone83
post Jul 24 2007, 06:08 PM
Post #4

Veteran
Grupa Ikona

Registrovan/a: 5-April 07
Korisnik br: 351 684

Anime su sm033.gif ! Nazalost zbog nekih problema tek pre par meseci sam poceo da nabavljam anime serije i filmove kojih hvala bogu ima mali milion sto na kioscima sto na netu . Ako nekog zanima na sajtu www.emulationgalaxy.co.yu moze naci opise nekih anime serija i filmova .

+Quote Post
Wonderlust
post Jul 26 2007, 04:54 PM
Post #5

*Sempiternally wast*
Grupa Ikona

Registrovan/a: 16-April 06
Od: ...rider of the shooting star,in the land that's away and far...
Korisnik br: 231 588

Image
Image

+Quote Post
Soul_stealer
post Jul 26 2007, 05:15 PM
Post #6

Mind breaker
Grupa Ikona

Grupa: Moderator
Registrovan/a: 12-June 07
Od: NBG Blok 28
Korisnik br: 375 417

Nema sta reci.......wounderlust je izabrala moje najomiljenije anime...

Ali cu da dodam:
Image

Image

i naravno

Image

Image

+Quote Post
Sone83
post Jul 27 2007, 06:11 PM
Post #7

Veteran
Grupa Ikona

Ovi isto nisu losi po meni . Prvi je Dragon ball Z , drugi Record of Lodoss war i treci najjaci Ninja Scrol .
Prilozena Datoteka(e)
Prikacen Fajl  ball2.jpg ( 35.07k ) Broj downloada: 47
Prikacen Fajl  Lodoss7.jpg ( 52.13k ) Broj downloada: 41
Prikacen Fajl  ns020.jpg ( 8.93k ) Broj downloada: 35

+Quote Post
maka22
post Jul 31 2007, 04:43 AM
Post #8

Početnik
Grupa Ikona

Registrovan/a: 30-July 07
Korisnik br: 388 554

Disney je najjaca kuca za pravljenje crtanih filmova i nikada nece zastareti,manga je super ali nikada nece imati ono sto Disney filmovi imaju a to je DUSA,mozda ce se neki smejati al' to ce biti ljudi koji gledaju crtani film kao crtani film i nikada se ne uziveti...dobro idemo dalje,kao mali sam najvise voleo Granzorta a sada mi se pokazao kao najjaci film HELLSING jer je prica toliko konfuzna i glavni karakter Alucard je toliko dobro odradjen da je to neverovatno. Inace HELLSING se ne smatra MANGOM odmah da razjasnimo i ako lici dosta na Mangu...

Sto se tice prave Mange moj favorit je Akira

p.s. Da sada krenemo da gledamo sve Manga crtane filmove morali bi da zivimo bar...300 godina tako da ja uvek gledam one komercijalne i ne zelim da ulazim u teme nekih ne poznatih Manga crtanih filmova

+Quote Post
Cayca
post Aug 7 2007, 10:10 AM
Post #9

Nisam zgodna ali nezgodna jesam
Grupa Ikona

Registrovan/a: 5-November 05
Od: Beograd
Korisnik br: 163 131

Istina je da me daleki istok nikada i nikako nije zanimao pa nisam zaintersovana ni za anime, ali ova mi je ostala u najprijatnijem mogućem sećanju.

Image

+Quote Post
Wonderlust
post Aug 10 2007, 04:01 PM
Post #10

*Sempiternally wast*
Grupa Ikona

Registrovan/a: 16-April 06
Od: ...rider of the shooting star,in the land that's away and far...
Korisnik br: 231 588

Citat (Cayca @ Aug 7 2007, 10:10 AM) [snapback]1432018[/snapback]

Istina je da me daleki istok nikada i nikako nije zanimao pa nisam zaintersovana ni za anime, ali ova mi je ostala u najprijatnijem mogućem sećanju.

Image

Neverujem da se neko setio ovog crtaca reallyexcited.gif reallyexcited.gif reallyexcited.gif

Cayca hvala ti na podsecanju.

ja sam bila stvarno vrlo mala kad se ovo prikazivalo,ali se secam uvodne pesme ko juce da je bilo.

Image

svima koji su za to da se podsete ove serije iz 1987 ostavljam link

http://www.youtube.com/watch?v=WCiSnbrx9xA

+Quote Post
Auggie_Wren
post Aug 10 2007, 04:11 PM
Post #11

Veteran
Grupa Ikona

Da, da saber raider je pustao 3k, kada i :

Image

I Voltrona, ai posebno meni dragu seriju:

Image

...ali samo celu cini mi se makros sagu, dok su new generation bili nekoliko epizoda pustili....

Cini mi se da jedino saber raider je pustan full, mada on i nema puno epizoda....

+Quote Post
Berserk
post Aug 10 2007, 04:21 PM
Post #12

Vasto Lorde
Grupa Ikona

Registrovan/a: 11-February 07
Od: Australia
Korisnik br: 331 043

Dragon Ball Z mi je najlepsi.. Prica o Sayian-ima, rasi vanzemaljaca, njihovim avanturama i zivotu na Zemlji i sl. Najjaci mi je.

Serija ne bi ni trebala da se zove Dragon Ball Z. Zmajeve kugle su u seriji sporedna stvar i samo sluze da ih ozive kada se medjusobno pokolju. sm007.gif

Image

Ima gomila drugih, Shaman King, Naruto i sl. ali ne zelim, tacnije NE SMEM da ih gledam, jer su jako zarazni. I DBZ me je zarazio, a ostalo bi bilo jos gore...

Ne mislis da je slika bila prevelika? Molim te sledeci put obrati paznju na to, slike ne bi trebalo da budu vece od 600x400 zbog otvaranja stranica.Ili ih stavi kao attach.

Ovu poruku je izmenio Auggie_Wren: Aug 10 2007, 04:30 PM

+Quote Post
Berserk
post Aug 10 2007, 05:58 PM
Post #13

Vasto Lorde
Grupa Ikona

Registrovan/a: 11-February 07
Od: Australia
Korisnik br: 331 043

@Auggie_Wren

Znam, sredio sam to i pre nego sto si me opomenuo. Stavio sam ovu sliku:
Image

Ali si je greskom izbrisao jer si mislio da je ona prva.

+Quote Post
ALMOST-UNREAL
post Aug 11 2007, 10:28 AM
Post #14

Evil always finds its way home...
Grupa Ikona

Registrovan/a: 24-January 07
Od: Land of Confusion Music:rock,pop & metal
Korisnik br: 323 910

Jbg,te anime nisu bile kada sam ja bio kid,bilo je db, yu gi oh....

Image

+Quote Post
Sone83
post Aug 11 2007, 05:06 PM
Post #15

Veteran
Grupa Ikona

[quote name='Berserk' date='Aug 10 2007, 03:21 PM' post='1438302']
Dragon Ball Z mi je najlepsi.. Prica o Sayian-ima, rasi vanzemaljaca, njihovim avanturama i zivotu na Zemlji i sl. Najjaci mi je.

Serija ne bi ni trebala da se zove Dragon Ball Z. Zmajeve kugle su u seriji sporedna stvar i samo sluze da ih ozive kada se medjusobno pokolju. sm007.gif
Image
Ima gomila drugih, Shaman King, Naruto i sl. ali ne zelim, tacnije NE SMEM da ih gledam, jer su jako zarazni. I DBZ me je zarazio, a ostalo bi bilo jos gore...

Da znas da je
sm033.gif sm033.gif sm033.gif
Prilozena Datoteka(e)
Prikacen Fajl  dragonball002.jpg ( 78.64k ) Broj downloada: 50

+Quote Post
Sebo_ZmAj
post Oct 4 2007, 07:06 PM
Post #16

Početnik
Grupa Ikona

Registrovan/a: 1-September 04
Korisnik br: 58 716

Ja sam jedan od Fun-ova Japanske mange.
Nadam se da nisam jedini biggrin.gif .

Ako neko od vas prati neku seriu od manga crtacia neka je preporuci.
Moje omiljene su " Naruto & Bleach i takodje Devil May Cry"

Image

+Quote Post
Auggie_Wren
post Oct 4 2007, 09:28 PM
Post #17

Veteran
Grupa Ikona

Lepo je to ali si trebao da pogledas da li vec postoji tema.
Dakako da volim da gledam, doduse nesto manje manga od anima filmova, mada moram priznati da sto vise ih upoznajem gledam sve vise osrednja izdanja, tako da sve vise gubim intersa za to...

+Quote Post
Sebo_ZmAj
post Oct 5 2007, 11:10 AM
Post #18

Početnik
Grupa Ikona

Registrovan/a: 1-September 04
Korisnik br: 58 716

Cao
Pa znas da naruto i bleach su serije koje dalje traju.
Tako da svake nedelje izlazi po jedna epizoda. kako kad.
Pre nedavno sam poceo da gledam Devil may cry, i radjen je po igrici i odusevo sam se...
A kao klinac gledao sam Seller moon biggrin.gif.

+Quote Post
Luffy
post Oct 16 2007, 11:47 PM
Post #19

Početnik
Grupa Ikona

Registrovan/a: 16-October 07
Korisnik br: 409 236

Pa ima ih tu jos na primer One piece,veoma dobar anime(humor sm007.gif ,koljacine....),onda probaj jos tenjou tenge sm009.gif ili mozda S-CRY-ED sm049.gif !Po meni nema toliko losih anima sm012.gif!Sada sam poceo sa Final Fantasy Unlimited ali sam se razocarao zbog grafike! sm042.gif

+Quote Post
felixiveca
post Oct 17 2007, 01:16 PM
Post #20

Veteran
Grupa Ikona

Registrovan/a: 23-December 06
Od: Novi Sad Vojvodina
Korisnik br: 311 349

DBZ ubedljivo to jednostavno obozavam i dan danas iako nisam gledao sve jer neko zna gde mogu da skidam seriju???i video sam da u americi ima sve epizode u knjigama u formi stripa....daj boze to doslo do nas....

+Quote Post

4 Stranice V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 Korisnika cita ovu temu (1 Gostiju i 0 Anonimnih korisnika)
0 Korisnika:

RSS Tekstovna Verzija Datum i Vreme: 3rd September 2010 - 04:23 AM

Copyright © 1999, 2010