Dobrodošli na BeogradCafe | Login | Registracija
Meni
 ◦ Početak

◦ Chat
 ◦ Forum
 ◦ Klubovi
 ◦ Online muvanje
 ◦ Online Dnevnik
 ◦ Foto album
 ◦ Online klub
 ◦ Književni kutak

◦ Horoskop
 ◦ Humor
 ◦ SMS poruke
 ◦ Video
 ◦ Grafiti
 ◦ Čestitke
 ◦ Igre
 ◦ Wallpapers
 ◦ Strip
 ◦ Lyrics
 ◦ Erotika
 ◦ Muzika
 ◦ Srbija
 ◦ Svet
 ◦ Društvo
 ◦ Kultura
 ◦ Fun news
 ◦ Fudbal
 ◦ Košarka
 ◦ Tenis
 ◦ Ostali sportovi
 ◦ Shobizz
 ◦ Muzika
 ◦ Film
 ◦ Ljubav & sex
 ◦ Zdravlje
 ◦ Moda i lepota
 ◦ IT svet
 ◦ Gastro kutak

◦ Vreme
 ◦ Kursna lista
 ◦ TV program
 ◦ Download
 ◦ Linkovi
 ◦ Mali oglasi
 ◦ Kontakt
 ◦ Marketing
Akcije

Dobrodošli Gost ( Login | Registracija )

50 Strana V  1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> КРСТ НАД САРАЈЕВОМ, Spomenik stradalim Srbima u Otadžbinskom ratu
Sub-Ad
post Mar 11 2008, 10:42 PM
Post #1

Veteran
Group Icon

Status: Član
Reg: 28-September 06
Lok: ОКЛОПНИ ВОЗ
Član broj: 283 598

На падинама планине Требевић изнад Сарајева, ускоро би требао бити подигнут велики крст, који би представљао споменик погинулим Србима током протеклог рата у БиХ, најавиле су породице погинулих, несталих и заробљених у РС.
Предсједница организације породица погинулих и несталих из Источног Сарајева Мирјана Симанић потврдила је да та организација стоји иза замисли о подизању православног крста на мјесту Златиште, видљивом из готово сваког дијела Сарајева.

«То ће бити нешто као католички крст у Мостару, а и нормално је то, другачије не може», казала је Симанић за сарајевске медије.

Будући бетонски крст који би од 2009. године требао доминирати над Сарајевом, био би висок 26 а широк 18 метара и по димензијама би био тек нешто мањи од оног на мостарском брду Хум.

Такође би био освјетљен рефлекторима и тако видљив и у ноћним сатима, а комплетан пројекат ће коштати око 120 000 евра.

Према расположивим подацима, током рата у Сарајеву од 1993. до 1995. године, погинуло је више од 11 000 његових грађана, а организације из РС сматрају да ти подаци нису тачни и да не обухватају на хиљаде Срба који су убијени у Сарајеву.

Са тим циљем је и формирана посебна комисија која још увијек није завршила свој посао.

Градњи крста изнад Сарајева за сада се јавно противи једино ванпарламентарна народна бошњачка странка (НБС).

У саопштењу те странке, објављеном у понедјељак, наводи се како би градња крста на Златишту, «гдје је било једно од командних мјеста војске која је окупирала град представљала увреду за све жртве окупације».

»Споменик у облику крста од 26 метара сматрамо изразом провокације, а не спомеником на српске жртве», истиче НБС.
Предсједник савеза логораша РС Бранислав Дукић сматра да би градња овог споменика изнад Сарајеве могла бити схваћена као провокација, али је рекао да се ни други не понашају боље, наводећи примјер меморијалног центра у Поточарима гдје се виоре «ратне заставе Армије БиХ»

Дукић тврди да је проблем у томе што у БиХ нема закона који би уредио ово подручје па свако гради шта му пдне на памет.

Будући споменик, ако буде подигнут, иако намјењен прије свега погледима Сарајлија, међу којима је сада готово 90% Бошњака, биће подигнут на територији општине Источно Сарајево, над којом власти главног града БиХ немају никаквог утицаја па ту градњу законским путем не могу ни оспорити.

Читајући по муслиманским форумима реакције на вијест, изградња крста би могла попримити и политичке конотације.
Неко наводи да тим чином Срби настоје утврдити границе Велике Србије, да у случају скрнављења крста имају алиби за покретање кампање о немогућности живота са муслиманима итд.

Углавном, веома острашћени коментари, смета им крст који ће бити видљив из «мултиетничког» града који по броју џамија може парирати Истамбулу.

Муслиманска визија мултиетничности: мултиетничка тзв. БиХ са главним градом и шумом минарета у њему.

То код Срба са ове стране Дрине не пали biggrin.gif

Sub-Ad je izmenio/la post. Vreme izmene: Mar 11 2008, 10:43 PM
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
DZAMAISL
post Mar 11 2008, 10:47 PM
Post #2

konobar kod "mitkeva"
Group Icon

Reg: 4-May 07
Lok: Moj mali stan...i oko njega kineski zid...
Član broj: 360 904

Citat (Sub-Ad @ Mar 11 2008, 10:42 PM) *

На падинама планине Требевић изнад Сарајева, ускоро би требао бити подигнут велики крст, који би представљао споменик погинулим Србима током протеклог рата у БиХ, најавиле су породице погинулих, несталих и заробљених у РС.

Будући бетонски крст који би од 2009. године требао доминирати над Сарајевом, био би висок 26 а широк 18 метара и по димензијама би био тек нешто мањи од оног на мостарском брду Хум.

Такође би био освјетљен рефлекторима и тако видљив и у ноћним сатима, а комплетан пројекат ће коштати око 120 000 евра.

Slazem se potpuno da treba...
Muslimani imaju spomen park u Srebrenici,Hrvati svoj krst...Niko nema prava da zabrani Srbima da imaju svoje spomen obelezje....I niko i ne moze sm016.gif

Mada licno mislim da bi takvo nesto pre zasluzile Srpske zrtve zlocina u okolini Srebrenice...mada je to samo moje misljenje.... sm034.gif
+Quote Post
MOMKA
post Mar 11 2008, 11:11 PM
Post #3

МЛАДИЋЕВКA
Group Icon

Reg: 18-September 06
Lok: Булевар Ђенерала Ратка Младића
Član broj: 280 727

Citat (DZAMAISL @ Mar 11 2008, 10:47 PM) *

Slazem se potpuno da treba...
Muslimani imaju spomen park u Srebrenici,Hrvati svoj krst...Niko nema prava da zabrani Srbima da imaju svoje spomen obelezje....I niko i ne moze sm016.gif
Mada licno mislim da bi takvo nesto pre zasluzile Srpske zrtve zlocina u okolini Srebrenice...mada je to samo moje misljenje.... sm034.gif

Не постоје жртве које више или мање засллужују крст, мислим да си се неспретно изразио, тај споменик треба поставити и изнад Сарајева, а не треба заборавити ни околину Сребренице. Само ме занима хоће ли ико од муслиманских политичара, како је то смутљивац Тадић учинио, доћи да се поклони сенима побијених Срба? Мислим да је одговор свима унапред познат. thumbsdown.gif
+Quote Post
DZAMAISL
post Mar 11 2008, 11:15 PM
Post #4

konobar kod "mitkeva"
Group Icon

Citat (MOMKA @ Mar 11 2008, 11:11 PM) *

Не постоје жртве које више или мање засллужују крст, мислим да си се неспретно изразио, тај споменик треба поставити и изнад Сарајева, а не треба заборавити ни околину Сребренице. Само ме занима хоће ли ико од муслиманских политичара, како је то смутљивац Тадић учинио, доћи да се поклони сенима побијених Срба? Мислим да је одговор свима унапред познат. thumbsdown.gif

Jesam...pogresno sam se izrazio....
Samo dok neko (u svojoj bolesnoj i monstruoznoj masti )srpske zrtve moze opravdavati time sto je Sarajevo granatirano,zlocine nad srbima u okolini Srebrenice ne mogu nicime... sm034.gif

A sto se tice poklonjenja nad zrtvama...Sumnjam da ce se neko pojaviti.... sm016.gif
+Quote Post
repsrb
post Mar 11 2008, 11:22 PM
Post #5

Profi
Group Icon

Reg: 23-December 07
Član broj: 427 485

Ako su muslimani od Sarajeva napravili Teheran i sagradili mnostvo dzamija u raznim stilovima, zasto i Srbi nebi mogli napraviti spomenik /krst/ na svojoj zemlji. Taj krst ce se moci vidjeti iz Sarajeva, Pala i okolnih mjesta oko Sarajeva.
+Quote Post
DZAMAISL
post Mar 11 2008, 11:24 PM
Post #6

konobar kod "mitkeva"
Group Icon

Citat (repsrb @ Mar 11 2008, 11:22 PM) *

Ako su muslimani od Sarajeva napravili Teheran i sagradili mnostvo dzamija u raznim stilovima, zasto i Srbi nebi mogli napraviti spomenik /krst/ na svojoj zemlji. Taj krst ce se moci vidjeti iz Sarajeva, Pala i okolnih mjesta oko Sarajeva.

Najmanje je vazna njegova visina i dokle ce se videti...mnogo je vaznije odati pocast nevinim zrtvama Srpske nacionalnosti.... sm016.gif
+Quote Post
OpasanTip
post Mar 11 2008, 11:27 PM
Post #7

Veteran
Group Icon

Reg: 1-November 07
Član broj: 414 982

Ma nek je i dva metra...treba ga postaviti kao podsetnik zaboravnima.....
+Quote Post
ruza_vetrova
post Mar 11 2008, 11:33 PM
Post #8

_JEDNA JEDINA_
Group Icon

Reg: 3-February 08
Lok: 442 do Beograda
Član broj: 437 404

Mislim da to vlasti iz bivšeg Sarajeva, a sada Teherana neće ni dozvoliti iako se radi o delu teritorije koji pripada RS-u jer oni ne bi mogli podneti da vide krst iz grada i da ih uvek podseća na njihova zlodela!

Njima smetaju i krstovi na lančićima običnih gradjana a kako bi to tek podneli!?!?!

Mada se naravno slažem potpuno da treba da se izgradi i da se oda počast svim nevinim srpskim žrtvama!
+Quote Post
Sub-Ad
post Mar 11 2008, 11:41 PM
Post #9

Veteran
Group Icon

Нисам стручњак за Шехерсарајво, па не знам, је ли Требевић оно што се види у даљини или ово одакле је направљен снимак.

Има ли неко ко зна?
+Quote Post
DZAMAISL
post Mar 11 2008, 11:42 PM
Post #10

konobar kod "mitkeva"
Group Icon

Citat (ruza_vetrova @ Mar 11 2008, 11:33 PM) *

Mislim da to vlasti iz bivšeg Sarajeva, a sada Teherana neće ni dozvoliti iako se radi o delu teritorije koji pripada RS-u jer oni ne bi mogli podneti da vide krst iz grada i da ih uvek podseća na njihova zlodela!

Moze njima da smeta koliko hoce kad nije na njihovoj teritoriji... sm034.gif laughing.gif laughing.gif

A mislim i da bi to bio veoma glup potez,inace ce jos nesto morati da se seli sa teritorije RS... naughty.gif
+Quote Post
Sub-Ad
post Mar 11 2008, 11:43 PM
Post #11

Veteran
Group Icon

Нисам стручњак за Шехерсарајво па не знам је ли Требевић оно што се види у даљини или ово одакле је направљен снимак.

Има ли неко ко зна?

Sub-Ad je izmenio/la post. Vreme izmene: Mar 11 2008, 11:44 PM

Prikačeni fajl
Prikačena slika
+Quote Post
ruza_vetrova
post Mar 11 2008, 11:54 PM
Post #12

_JEDNA JEDINA_
Group Icon

Koliko ja znam, snimak je napravljen upravo sa padina planine Trebević.

I evo još jednog snimka, malo jasnijeg sm007.gif

Image

ruza_vetrova je izmenio/la post. Vreme izmene: Mar 11 2008, 11:58 PM
+Quote Post
Sub-Ad
post Mar 12 2008, 12:00 AM
Post #13

Veteran
Group Icon

Citat (ruza_vetrova @ Mar 11 2008, 11:54 PM) *

I evo još jednog snimka, malo jasnijeg sm007.gif

WoW biggrin.gif
Мени се не да петљати са тим сликама хехе
Кликни на ону моју, видјећеш колика је хехе
Можеш Тихића срести на улици biggrin.gif
Заправо, не можеш хехе
Покушао сам ставити велику али није могло
Извини biggrin.gif

Интересантно је било видјети шта муслимани кажу по форумима.
Једна муслиманка се жали како ће свако јутро морати гледати у крст јер јој је кућа окренута према Златишту- мјесту изградње крста.

Каже да ће се прва јавити ако се крене у његово рушење, гађање зољом блабла.

Распричала се кума ко навијена.
Неко је додао да ће га вјероватно чувати ćetnici biggrin.gif
Хајрија ће вјероватно одустати од рушења хехе

Sub-Ad je izmenio/la post. Vreme izmene: Mar 12 2008, 12:06 AM
+Quote Post
okana_r
post Mar 12 2008, 12:17 AM
Post #14

Veteran
Group Icon

Reg: 22-October 05
Član broj: 159 294

Naravno da treba da postoji spomen-obiljezje stradalim Srbima u BiH.
Svaki rat je imao svoje mucenike i oni se ne smiju zaboraviti. U znak postovanja, bolnog sjecanja trajno se mora obiljeziti jedno mucenicko i krvavo vrijeme masovnog stradanja Srba, u kojem su, najvecim dijelom, zrtve bile neduzni civili, da sluzi kao opomena buducim narastajima…

Nije vazno sto se tamo neka bosnjacka stranka buni sto ce se postaviti veliki KRST, ko ih pita, i njihove dzamije su na svakom koraku po Bosni… Treba da bude velik, sto veci KRST i da se postavi na vidnom i pristupacnom mjestu, pa neka “bode oci” nekrstima i dusmanima. I ovdje im bode oci Krst na grbu zastave Crne Gore i rado bi ga eliminisali...
E, nece moci...

okana_r je izmenio/la post. Vreme izmene: Mar 12 2008, 01:31 AM
+Quote Post
ruza_vetrova
post Mar 12 2008, 12:20 AM
Post #15

_JEDNA JEDINA_
Group Icon

Интересантно је било видјети шта муслимани кажу по форумима.

Njihove nebuloze je uvek jako zanimljivo čitati sm016.gif
Imaju takve ideje da čoveku dodje da se lepo ispovraća po tastaturi sm041.gif

Mislim da neće samo Hajrija imati taj problem sm034.gif
Nego sve Hajrije i Hajre u Teheranu!

Ali, Bože moj, moraju biti malo tolerantni, neka se malo podsete šta su radili.

Mislim da su i Kazani kao jedno od velikih srpskih stratišta jako blizu mesta gde će se krst stavljati ali nisam sigurna.
Volela bih da nam to Sarajman malo pojasni, on ipak zna najbolje. sm041.gif

+Quote Post
Nancy_Drew
post Mar 12 2008, 12:30 AM
Post #16

Profi
Group Icon

Reg: 10-September 07
Član broj: 399 814

Ma mene ne iznenadjuje to sto muslimani kenjaju po svojim forumima,vise me brinu neki likovi ovde, koji kenjaju to isto.
Naravno da treba podici spomenik Srbima zrvama muslimanskih i ustaskih zlocina i to ne samo u Sarajevu.
+Quote Post
Sub-Ad
post Mar 12 2008, 12:33 AM
Post #17

Veteran
Group Icon

Citat (ruza_vetrova @ Mar 11 2008, 11:33 PM) *

Мораће то прихватити, хтјели-нехтјели.
Уосталом, нико их неће ни питати за дозволу јер је ван њихове ингеренције.

Такав исти има на брду Хум изнад Мостара, бунили су се и на крају ништа.

Ако могу србокатолици на Хуму, можемо и ми на Требевићу.
Ако Срби могу имати ентитет, могу и србокатолици.
biggrin.gif

Како год окренеш, Срби и србокатолици су савезници у тзв. БиХ, ни једни ни други не желе доминацију бркајлија из Шехерсарајва ба biggrin.gif

Sub-Ad je izmenio/la post. Vreme izmene: Mar 12 2008, 12:36 AM
+Quote Post
dzabalesku
post Mar 12 2008, 12:45 AM
Post #18

Stoka sa Tribine Juzne
Group Icon

Reg: 2-November 07
Lok: JUG
Član broj: 415 129

Kad udare s Trebevica vuci, ko su Srbi upamtice Turci...