Dobrodošli na BeogradCafe | Login | Registracija
Meni
 ◦ Početak

◦ Chat
 ◦ Forum
 ◦ Klubovi
 ◦ Online muvanje
 ◦ Online Dnevnik
 ◦ Foto album
 ◦ Online klub
 ◦ Književni kutak

◦ Horoskop
 ◦ Humor
 ◦ SMS poruke
 ◦ Video
 ◦ Grafiti
 ◦ Čestitke
 ◦ Igre
 ◦ Wallpapers
 ◦ Strip
 ◦ Lyrics
 ◦ Erotika
 ◦ Muzika
 ◦ Srbija
 ◦ Svet
 ◦ Društvo
 ◦ Kultura
 ◦ Fun news
 ◦ Fudbal
 ◦ Košarka
 ◦ Tenis
 ◦ Ostali sportovi
 ◦ Shobizz
 ◦ Muzika
 ◦ Film
 ◦ Ljubav & sex
 ◦ Zdravlje
 ◦ Moda i lepota
 ◦ IT svet
 ◦ Gastro kutak

◦ Vreme
 ◦ Kursna lista
 ◦ TV program
 ◦ Download
 ◦ Linkovi
 ◦ Mali oglasi
 ◦ Kontakt
 ◦ Marketing
Akcije

Dobrodošli Gost ( Login | Registracija )

Reply to this topicStart new topic
> Closer (2004), novi filmski pristup ljubavnim frkama;)
jacIka23
post Oct 7 2005, 02:41 AM
Post #1

AniCet'riPistolja
Group Icon

Status: Član
Reg: 22-June 04
Član broj: 59 657

Iako se oko ovog filma svojevremeno digla velika "buka"sto negativna,sto pozitivna,tek ga nedavno odgledah i prosto mi se motaju po glavi neki jako mocni dijalozi.
Radnja se odvija oko cetiri lika,glavni elementi price sex i ljubav,i njihov destruktivan (skoro sablasni) uticaj na unistavanje ljudskog postojanja.
Mnogo realan,cinican,provokativan,istovremeno i inteligentan..sve ovo mozete da zakljucite iz rijeci,tj,dijaloga likova ..i prosto sam ostala odusevljena ..jer ne mozes da vidis neke ekstra scene ,samo da cujes.
Ne mogu da kazem da sam se nasla u filmu,tj,da me je direktno udario u najslabiju tacku(kao sto tvrde neki ljudi sa kojima sam diskutovala na ovu temu,a prosli su kroz gadne veze/raskide)..ali ipak svidja mi se ideja razbijanja lakoce postojanja likova iz onih klasicnih ljubavnih filmica.Pravo osvjezenje!
I da,ako ste okorjeli romanticar i ne mozete da se oduprete da ostro osudjujute "posrnule"..najbolje da ga ne pogledate rolleyes.gif

Glumacka ekipa je vise nego dobra Natalie Portman(konacno je dobila "odraslu"ulogu,i pokazala se)Jude Law,Julia Roberts(ova joj je najbolja do sada) i Clive Owen.Normalno tu stoji i jedno veliko ime kao sto je Mike Nichols.

Gledao neko?Odusevljen kao i ja? reallyexcited.gif

jacIka23 je izmenio/la post. Vreme izmene: Oct 7 2005, 03:12 AM
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
Ajant23
post Oct 17 2005, 05:11 AM
Post #2

Početnik
Group Icon

Reg: 22-September 05
Član broj: 150 338

Dramaturgija ne može bez ideologije. Tako je od nastanka drame!

Ali, kada drama ovoliko partijski zastrani, ona gotovo da nije umetnost!

Dobri su dijalozi, dobri glumci!

Da sam član "Demokratske stranke" SAD, pa da i kažem kako je film dobro pogodio određena mesta! Možda bih o filmu imao više lepih reči kao o nekom političkom govoru!

Ali, ovo nije politički govor. I, ma koliko Patrik Marber bio politički ispravan i forsiran, on jedva da ide rubom umetnosti!

A, Majk Nikols, imao je svojih dana. Ovo, nije bio njegov dan! Eto, odlutao sam na njegovu filmografiju i gledam - počeo sa Olbijem, a spao na Marbera!

Inače, ne bih ni odgovarao na ovaj post da već nekoliko dana ne vidim da ostaje ta nula! Niti mi je do rasprave, niti do tog izanđalog mehanizma stvaranja programirane "buke"!
+Quote Post
jacIka23
post Oct 18 2005, 04:14 AM
Post #3

AniCet'riPistolja
Group Icon

Ma dobro de,ukusi su razliciti ,zaista ne vidim potrebu da me "cupas za kosu" tongue.gif
Licno meni se film zaista dopao(da nije ne bih otvorila cijelu temu o istom),pristalica sam "promjene" ..i fakat logicno je da ne gledamo istim ocima.
Ali, ovo nije politički govor. I, ma koliko Patrik Marber bio politički ispravan i forsiran, on jedva da ide rubom umetnosti!

A, Majk Nikols, imao je svojih dana. Ovo, nije bio njegov dan! Eto, odlutao sam na njegovu filmografiju i gledam - počeo sa Olbijem, a spao na Marbera!

Kada gledam film uopste nemam namjeru da ga prosudjujem na osnovu cjelokupne karijere likova koji su radili na njemu.Svaki je jedno malo umjetnicko djelo,cije vrijednosti ocjenjujemo individualno.Ne da si samo odlutao,nego zalazis stvarno u najdublje dubine.
Nemas pravo da kazes da je neko "umjetnik-laznjak" prvenstveno sto se ta 'titula ne zasluzuje po licnom misljenju jednog gledaoca.
Ako,nisi znao-ima nas jos tongue.gif
Inače, ne bih ni odgovarao na ovaj post da već nekoliko dana ne vidim da ostaje ta nula! Niti mi je do rasprave, niti do tog izanđalog mehanizma stvaranja programirane "buke"

Ovo je zaista nisko tongue.gif Zaista ..moje misljenje o filmu se ne mjenja ,bez obzira sto se niko nije javio.Mozda ljudi nisu gledali tongue.gif (ovo je sala naravski).Ali posto se nisi javio iz pravog razloga,da diskutujes o filmu kao sto bi to uradio jedan pravi filmofil,mogu da kazem da je topik i dalje na "nuli"..i da svaka daljna rasprava i buka koju(ja) sirim je suvisna.

smile.gif

+Quote Post
Ajant23
post Oct 18 2005, 04:32 AM
Post #4

Početnik
Group Icon

QUOTE (jacIka23 @ 18. Oct 2005. 05:14)
Ma dobro de,ukusi su razliciti ,zaista ne vidim potrebu da me "cupas za kosu" tongue.gif
Licno meni se film zaista dopao(da nije ne bih otvorila cijelu temu o istom),pristalica sam "promjene" ..i fakat logicno je da ne gledamo istim ocima.

Kada gledam film uopste nemam namjeru da ga prosudjujem na osnovu cjelokupne karijere likova koji su radili na njemu.Svaki je jedno malo umjetnicko djelo,cije vrijednosti ocjenjujemo individualno.Ne da si samo odlutao,nego zalazis stvarno u najdublje dubine.
Nemas pravo da kazes da je neko "umjetnik-laznjak" prvenstveno sto se ta 'titula ne zasluzuje po licnom misljenju jednog gledaoca.
Ako,nisi znao-ima nas jos tongue.gif

Ovo je zaista nisko tongue.gif Zaista ..moje misljenje o filmu se ne mjenja ,bez obzira sto se niko nije javio.Mozda ljudi nisu gledali tongue.gif (ovo je sala naravski).Ali posto se nisi javio iz pravog razloga,da diskutujes o filmu kao sto bi to uradio jedan pravi filmofil,mogu da kazem da je topik i dalje na "nuli"..i da svaka daljna rasprava i buka koju(ja) sirim je suvisna.

smile.gif

Nemam tri blage veze što si ovo shvatila lično! Ja, čak, nisam tebi ni uputio repliku!

A, nisam ni mislio nikog da čupam za kosu!

Nije mi do rasprave, niti do tog izanđalog mehanizma stvaranja programirane "buke"!

A, što se tiče nule, ona nije imala nikakve veze sa tobom! Veruj mi, to mi nije ni prošlo kroz glavu!

I, molim te, kada me parafraziraš, učini to tačno!

A, inače ovaj tvoj "sofistički rezon" nije bio mnogo mudar u demokratiji i pre nego su osudili Sokrata!
+Quote Post
jacIka23
post Oct 18 2005, 04:53 AM
Post #5

AniCet'riPistolja
Group Icon

Jaoo sto si ti ozbiljan cool.gif tongue.gif
Nemam tri blage veze što si ovo shvatila lično! Ja, čak, nisam tebi ni uputio repliku

Ovo ti je klasicni sukob ukusa.Ne moras da se uzbudjujes.Sve sto sam htjela da kazem da si mogao da izneses licna misljenja zasnovana na cjelokupnom filmu,a ne na karijerama ljudi koji su radili na njemu.Ako replika nije upucena meni,ja sam izgleda jedina koja ju je procitala ,btw koja je javna i imam pravo da reagujem na nju!
A, nisam ni mislio nikog da čupam za kosu!

Izvini,krivo sam se oDrazila,samo izgleda neuspjeli pokusaj da gledamo sve sa malo humora.
Nije mi do rasprave, niti do tog izanđalog mehanizma stvaranja programirane "buke"!

Ovo je Forum ..diskusije..podrazumjeva i rasprave.Zaista ne znam o kakvoj buci pricas...
A, što se tiče nule, ona nije imala nikakve veze sa tobom! Veruj mi, to mi nije ni prošlo kroz glavu!

Znam da nije sa mnom,nego sa filmom.
A, inače ovaj tvoj "sofistički rezon" nije bio mnogo mudar u demokratiji i pre nego su osudili Sokrata!

(samo sam se slatko nasmijala)

Eto,izgleda smo se pomakli sa "nule" laugh.gif

+Quote Post
Ajant23
post Oct 18 2005, 06:12 AM
Post #6

Početnik
Group Icon

QUOTE (jacIka23 @ 18. Oct 2005. 05:53)
Jaoo sto si ti ozbiljan cool.gif tongue.gif

Ovo ti je klasicni sukob ukusa.Ne moras da se uzbudjujes.Sve sto sam htjela da kazem da si mogao da izneses licna misljenja zasnovana na cjelokupnom filmu,a ne na karijerama ljudi koji su radili na njemu.Ako replika nije upucena meni,ja sam izgleda jedina koja ju je procitala ,btw koja je javna i imam pravo da reagujem na nju!

Izvini,krivo sam se oDrazila,samo izgleda neuspjeli pokusaj da gledamo sve sa malo humora.

Ovo je Forum ..diskusije..podrazumjeva i rasprave.Zaista ne znam o kakvoj buci pricas...

Znam da nije sa mnom,nego sa filmom.

(samo sam se slatko nasmijala)

Eto,izgleda smo se pomakli sa "nule" laugh.gif

Eto, drago mi je da sam te nasmejao!

A, ko zna, odakle ti ideja da ja govorim o filmu na osnovu biografija!

Da se onda pozabavim tvojim prvobitnim postom, kada si već počela ovu polemiku!

Radnja se odvija oko cetiri lika

To je tačno! Ali, okvir priče preuzima lik Jude Law-a! On je taj koji unosi zaplet, i na koga se poenta raspleta odnosi! Za razliku od ostala četiri lika, on jedini prolazi kroz transformaciju koja je u srži dramske radnje! Problem njegove "realizacije" u društvu. Nesposobnost da svoju ličnost razvije do stepena "potpune zrelosti". On otkriva da je lik Natalie Portman izmislio svoj novi identitet na mestu na kome se praktično rastao od majke! Bolno shvata, da je živeo u iluziji produžene nezrelosti, i time dramska poenta udara samo njega!

Ostala tri lika samo su instrumenti kojima se slika njegov lik i dramska transformacija!

Već se ovim dramaturgija približava više propagandnoj poenti nego pravoj umetnosti, koja stvari ipak mora dati šire. I, manje tendenciozno!

glavni elementi price sex i ljubav

Tako i glavni elementi priče, seks i ljubav, i nisu toliko elementi koliko instrumenti kojima se opet teži ka tendencioznoj poenti! Psihološka sposobnost da se ljubav ostvari postaje kriterij zrelosti, a seks kao opsesivni fetiš - u kontekstu smešno puritanskog američkog političkog mejnstrima, koji je napravio "buku" čak i oko ljubavnice predsednika - teži da sugestivno utiče da se drama primi sa većim intelektualnim autoritetom. (To je opet stvar SAD, njegovih ideoloških temelja i odnosa dve vladajuće partije. Za ideološke temelje, pogledaj ponovo "Džefersona u Parizu".)

...njihov destruktivan (skoro sablasni) uticaj na unistavanje ljudskog postojanja.

Ovo si ti dodala svoje!

Mnogo realan

U stvari, više iskontruisan! Ali, adekvatno primeren da deluje sugestivno na određene psihologije!

cinican

Problem je što ovaj cinizam ima ideal u ime koga sve ostalo srozava. Taj ideal je - da ironija bude veća - jedan tačno odmeren politički pragmatizam!

provokativan,istovremeno i inteligentan

Ovakve komentare sam i mislio pod forsiranjem Marbera! Dolazili su oni od mnogih! Na žalost, tome nema mesta u pravoj kritici! To je marketing!

Iako se oko ovog filma svojevremeno digla velika "buka"

Na ovu "buku" sam mislio!

novi filmski pristup ljubavnim frkama

Ljubavne frke nisu težište ove drame. Ono što jeste težište to imaš u velikom filmu Bernarda Bertolučija "Poslednji tango u Parizu". E, taj film je umetnost!

A, kao što rekoh, Marber jedva ide rubom umetnosti!

Ja se trudim da budem što kraći mogu! Ja sam na studijama navikao da pišem analize na po dvadeset, trideset strana! Ali, ako hoćeš da cedimo film, samo napred!

Šta da ti kažem?

Mene si pogrešno procenila, a po pitanju filma si se zaletela!
+Quote Post
jacIka23
post Oct 19 2005, 02:11 AM
Post #7

AniCet'riPistolja
Group Icon

Konacno! rolleyes.gif
Ostala tri lika samo su instrumenti kojima se slika njegov lik i dramska transformacija!

Da pocnem od ovoga.Iako je tacno sto si napisao iznad ,Jude Law jeste tu neki glavni akter ,ali mene se nije dojmio njegov lik.Smatram da je samo doprineo savrsenom psiholoskom prikazu ostalih "instrumenata".(zapamti samo da prenosim onako kako vidim)
Imamo Natalie,zensku koja se kroz cjeli film namjerno baca u sjenu,em zbog mladosti,em zbog "neiskustva" Kada malo dublje pogledas,to je jedna slatka-manipulativna-seksi-misteriozna-inteligentna-zrela osoba koja je pored svega odisala nevinoscu plus visokim nabojom seksipila.Cjelo vrijeme mi se cinilo da leti kroz neke dimenzije.I,iako mozda ona sama ne predstavalja niti cini koncept jedne drame,fakat..kako je sve to odradila ,to je umjetnost.
CLive Owen..jos jedna umjetnost rolleyes.gif Iako mi je malo nelogicno da jedan doktor posjecuje chat rooms i tamo trazi partnere za sex,kod njega imamo jako dobro razradjene"simptome" agresivnosti,nakaradnosti ljudske psihe i djela,a ujedno i ostroumno-inteligentnih poteza.Iako su "pokusali" da ga uproste sa "dubokoumnim" Law-om,njegova licnost je jacala iz scene u scenu.I sada,mozda cu da lupim zestoko sljedecom izjavom..ali od svih njih on mi je najvise djelovao "ljudski"
Robertosva..za nju mogu da kazem da se perfetkno uklopila u funkciju instrumenta.Mada,odlicno prikazano da neke zene zaista uzivaju u nesrecnim verzijama ljubavi.(ovo provjereno) rolleyes.gif
VIdim da ovo sve tebi nije drama,dobro mozda i nije ..tu moram malo da se slozim,ali svakako ovo djelo ne gledam kao propagandu.Svako ko moze ovoliko emocija da iskaze u sat i nesto vremena ..ma potpisujem umjetnost..iz mog ugla gledanja;)
Mnogo realan

U stvari, više iskontruisan! Ali, adekvatno primeren da deluje sugestivno na određene psihologije!

Slazem se wink.gif
Mada moram i da napisem da je prikazao koliko-toliko realnu sliku danasnjeg svijeta u kome zivimo ,i problema sa kojima se suocavamo.Mislim da je i sam Marber prvenstveno htio to da nam prikaze na najbrutalniji moguci nacin.

Sto se tice ostatka tvog posta ,zaista nisam upoznata niti zelim da znam kakve je "podle neumjetnicke" grupe/partije plod,prevenstveno jer ne zelim da se zamajavam sa tim..meni je film dobra zabava ,i onaj koji mi privuce paznju je meni vrijedan rolleyes.gif
Ono što jeste težište to imaš u velikom filmu Bernarda Bertolučija "Poslednji tango u Parizu". E, taj film je umetnost!

Pomenuti film je predivan,i prosto ne mozes da ga poredis sa ovim.Ali definitvno umjetnost nije jednolicna niti se moze brojcano mjeriti;))
A, kao što rekoh, Marber jedva ide rubom umetnosti!

Hehe..licno misljenje?smile.gif)
Priznajem ima on svojih promasaja,prosto ponekad pokusa da uradi nesto,pa se sav zapetlja,ali opetttt ...ja kontam sta ti hoces da kazes,a jel ti uopste kontas sta ja hocu?smile.gif)

Mene si pogrešno procenila, a po pitanju filma si se zaletela!

Ja se izvinjavam sto sam te pogresno procjenila,vidim da znas o cemu pricas i branis svoje stavove,ali nikako meni ne mozes da kazes da sam se zaletjela.
Mozes samo da razmislis zasto.

Prijatno vece!

+Quote Post
Lane10
post May 20 2006, 01:33 AM
Post #8

Početnik
Group Icon

Reg: 27-February 06
Član broj: 206 594

ko kaze da film mora da ima akciju i pucnjavu da bi bio dobar?! ma gde god glumi Natali Portman ili Dzud Lav film je opasan...
+Quote Post
Wonderlust
post May 26 2006, 03:35 PM
Post #9

*Sempiternally wast*
Group Icon

Reg: 16-April 06
Lok: ...rider of the shooting star,in the land that's away and far...
Član broj: 231 588

Film ima neverovatnu dubinu.

Stvarno me je dobro protresao.

Dijalozi i scene su me odusevili,o glumackoj ekipi i da ne govorim.

Film koji te ne moze ostaviti ravnodusnim jer je zapravo bolno realan i sva 4 lika u filmu su ljudi, koji imaju svoje unutrasnje konflikte,probleme,slabosti,svoja razmisljanja i poglede na svet.

Najvise sto mi se zapravo svidelo u filmu je sto je prepun sexualnog naboja a sexa nema ni u jednom kadru.Niti nekih preterano strasnih poljubaca.

Kad sam ga pogledala prvi put.Bila sam pod snaznim utiskom.Ali tek sam sutra dan shvatila koliko je film fenomenalan kad sam skopcala da u njemu nema ni jedne scene sexa.

Film je sa psiholoske tacke gledista ja mislim bez premca.
+Quote Post
milenaalterego
post Dec 19 2006, 10:18 PM
Post #10

Početnik
Group Icon

Reg: 1-November 06
Lok: Vojvodina
Član broj: 294 854

Moj omiljeni film!Pročitala sam i dramu,dijalozi su identični kao u filmu,samo kraj nije isti,Alison umire.Moja sestra je gledala predstavu i kaže da je preterana!!!
+Quote Post
mikamitrovic
post Dec 23 2006, 04:05 AM
Post #11

persona_non_grata
Group Icon

Reg: 30-August 05
Lok: 600 km od sna
Član broj: 144 127

film je extra... gledao sam ga pre par meseci... cak sam ga i ostavio na hardu (to retko cinim)...
puj je... nemam sliku... biggrin.gif

film je stvarno extra!
+Quote Post
belepruge
post Dec 24 2006, 11:47 AM
Post #12

Neću
Group Icon

Reg: 2-October 05
Lok: epicentar
Član broj: 153 363

Zbog ovog filma sam se strasno posvadjala s deckom, toliko su nam razliciti stavovi bili. On je trazio podtekst, a ja sam samo uzela ono sto nam je u filmu dato...

Lik Judea Lawa je ljigavac, nezreo i supalj.

Lik Natalie Portman je izuzetno kompleksan, najzanimljiviji.

Clive Owen, odlicna uloga, odlicno odglumljeno, veoma realan lik, ma koliko se mi pravili da se svi samo topimo od ljubavi i patetisemo na sve strane, njegov lik je prikaz stanja onakvog kakvo jeste.

Julia Roberts, pa... Njen lik sam vec i zaboravila, jer je ona ocajno losa glumica, pa je tako i lose odglumila u ovom filmu. Kad samo pomislim na one njene lazne placljive face, to je valjda ono sto se zove 'šmira' u glumi. Nijednu emociju mi nije prenela. Zar nisu mogli bilo koga drugog da angazuju umesto nje? Da ironija bude veca, najvise napisah o njoj laugh.gif

Da, zanimljiv film.

smile.gif
+Quote Post
pedja_dedinje
post Jan 16 2007, 09:39 PM
Post #13

Д-ЊЕ
Group Icon

Reg: 11-October 04
Lok: Београд
Član broj: 79 145

Мени се филм није свидео. Једино ми је супер овај цитат из филма:
"Депресивци желе да буду несрећни, како би потврдили да су несрећни, ако су срећни не могу више да буду несрећни. Морали би да изађу у свет и да живе. Што може да буде депресивно."

Ово много боље звучи на енглеском.

pedja_dedinje je izmenio/la post. Vreme izmene: Jan 16 2007, 09:41 PM
+Quote Post
zelenooka981
post Oct 10 2008, 01:40 PM
Post #14

Ange ou démon *¤
Group Icon

Status: Moderator
Reg: 30-November 04
Član broj: 91 347

Gledala sam Closer i mnogo mi se svideo .. odabir glumaca, prica, muzika .. to je jedan od onih filmova koji nisu pretenciozni, ali imaju ono "nesto". Toliko filmova pogledam i vise se ne setim ni o cemu se rade, a jos manje kakav su osecaj u meni izazvali. Sto se ovog tice, secam se skoro svake scene i svake moje impresije. Stvarno odlican film o zensko-muskim odnosima ..
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 član(ova) čita ovu temu (1 posetilaca i 0 anonimnih članova)
0 članovi:

- Lo-Fi verzija Vreme: 7th January 2009 - 10:21 AM

Copyright © 1999, 2009