Dobrodošli na BeogradCafe | Login | Registracija
Meni
 ◦ Početak

◦ Chat
 ◦ Forum
 ◦ Klubovi
 ◦ Online muvanje
 ◦ Online Dnevnik
 ◦ Foto album
 ◦ Online klub
 ◦ Književni kutak

◦ Horoskop
 ◦ Humor
 ◦ SMS poruke
 ◦ Video
 ◦ Grafiti
 ◦ Čestitke
 ◦ Igre
 ◦ Wallpapers
 ◦ Strip
 ◦ Lyrics
 ◦ Erotika
 ◦ Muzika
 ◦ Srbija
 ◦ Svet
 ◦ Društvo
 ◦ Kultura
 ◦ Fun news
 ◦ Fudbal
 ◦ Košarka
 ◦ Tenis
 ◦ Ostali sportovi
 ◦ Shobizz
 ◦ Muzika
 ◦ Film
 ◦ Ljubav & sex
 ◦ Zdravlje
 ◦ Moda i lepota
 ◦ IT svet
 ◦ Gastro kutak

◦ Vreme
 ◦ Kursna lista
 ◦ TV program
 ◦ Download
 ◦ Linkovi
 ◦ Mali oglasi
 ◦ Kontakt
 ◦ Marketing
Akcije

Dejtonski sporazum - Forum BeogradCafe
IPB

Dobrodošao Gost ( Prijavi Se | Registracija )

4 Stranice V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Dejtonski sporazum, Šta je zaista dogovoreno u Dejtonu
Da li je isti sporazum po vasem misljenju pravedan?
Da li je isti sporazum po vasem misljenju pravedan?
DA [ 6 ] ** [12.50%]
NE [ 27 ] ** [56.25%]
Zasluzuje reviziju [ 15 ] ** [31.25%]
Nemam misljenje [ 0 ] ** [0.00%]
Ne zanima me [ 0 ] ** [0.00%]
Ukupno Glasova: 48
Gosti ne mogu da glasaju 
gogo81
post Jun 28 2005, 02:54 PM
Post #1

Napredni korisnik
Grupa Ikona

Grupa: Član
Registrovan/a: 25-June 04
Korisnik br: 55 539

Evo 10 godina je proslo od potpisivanja tog zalosnog sporazuma , a dvojica koji su potpisali su vec u vecnim lovistima ,a trecem se sudi da je kriv za rat u Ex Jugi.
Svi ili malo znaju ili nista neznaju sta je tamo uopste potpisano . Da li je istim prodata Krajina i otvoreno pitanje Kosova?
Nazire se novi "Dejton" u kome ce se odluciti Status KiM, moguce ukidanje RS, raspad drzavne zajednice ... Mislim da nam se priblizava opasno vreme koje mirise na 1991.,a sta zaista sledi sam Bog zna . Da li smo mi uopste spremni na tako nesto i hocemo li se konacno izvuci iz ove decenijske krize ? To su pitanja koja muce mnoge ljude na nasim prostorima a i mene samoga .
Mozda preterujem ali sve mi tako deluje.
Vase misljenje .
Go to the top of the page

+Quote Post
Hajam
post Jun 28 2005, 04:04 PM
Post #2

Veteran
Grupa Ikona

Registrovan/a: 3-June 05
Korisnik br: 126 025

Ma ja sam za svako rjesenje koje ce nas region voditi dalje. Ovakvo stanje nas sve unistava. Ekonomska situacija je jako losa (bijedna) a o perspektivama koje nam se pruzaju da ne govorim. Pa ljudi Boziji u Japanu pustaju voz koji ide 420 km/h, amerikanci razmisljaju o kolonijama na Marsu, a gdje smo mi u toj svoj prici?? Hallooooo! Vrijeme je da se trznemo i da gledamo u buducnost! mad.gif

+Quote Post
sagitariusss
post Jun 28 2005, 05:20 PM
Post #3

Veteran
Grupa Ikona

Grupa: Banovan
Registrovan/a: 30-December 04
Korisnik br: 97 197

QUOTE (gogo81 @ 28. Jun 2005. 14:54)
Evo 10 godina je proslo od potpisivanja tog zalosnog sporazuma , a dvojica koji su potpisali su vec u vecnim lovistima ,a trecem se sudi da je kriv za rat u Ex Jugi.

A otkud tebi da se njemu sudi da je kriv za rat...sudi mu se za ratne zlocine! wacko.gif

Svi ili malo znaju ili nista neznaju sta je tamo uopste potpisano . Da li je istim prodata Krajina i otvoreno pitanje Kosova?

Krajnu su prodali radikali i socijalisti bas nepotpisivanjem jednog drugog plana!Izdajice radikalsko-socijalisticke! ph34r.gif

Nazire se novi "Dejton" u kome ce se odluciti Status KiM, moguce ukidanje RS, raspad drzavne zajednice ... Mislim da nam se priblizava opasno vreme koje mirise na 1991.,a sta zaista sledi sam Bog zna . Da li smo mi uopste spremni na tako nesto i hocemo li se konacno izvuci iz ove decenijske krize ? To su pitanja koja muce mnoge ljude na nasim prostorima a i mene samoga .
Mozda preterujem ali sve mi tako deluje.
Vase misljenje .

Na 90-e mirisu jedino pateticne radikalske izjave i nista drugo.Samo bi sumanuti ljudi ponovo u rovove.

Nazalost,o K&M i RS ne odlucujemo mi,nego "vise instance",sa kojima se ne ide inatiti,nego dogovarati.Sapienti sat!

+Quote Post
minie
post Jun 28 2005, 09:16 PM
Post #4

Početnik
Grupa Ikona

Registrovan/a: 24-June 05
Korisnik br: 129 209

MOje misljenje je da je Dejtonski sporazum, u trenutku donosenja bio jedino moguce rijesenje, koje ce prekinuti rat i sve koliko- toliko zadovoljiti. I mislim, da se danas ne moze na situaciju gledati kako se gledalo prije 10 god. trebali bismo bar 10 god. unaprijed gledati..Jer u nazad vrijeme ne ide.

Ovu poruku je izmenio minie: Jun 28 2005, 09:20 PM

+Quote Post
djape071
post Jun 29 2005, 12:09 AM
Post #5

Profi
Grupa Ikona

Registrovan/a: 13-January 05
Korisnik br: 99 876

Dejtonski sporazum je posmatrajuci sa distance od 10 godina, nesto sto je ipak od istorijskog znacaja po citav region, jer se barem u slucaju Bosne i Hrvatske, tom operacijom CIA nazvanom "ending game" okoncalo ubijanje ta tim prostorima. Medutim Dejtonski sporazum je los i pun nonsensa i bas ta nedorecenost je dovela BiH u poziciju u kojoj je danas. Bosna i Hercegovina nije drzava, vec administrativno geografski pojam. U proteklih 10 godina postojala je sansa da se nacini pomak ka normalnom funkcionisanju drzave, medjutim ocigledno da nije postojao interes unutar nacionalnih zajednica da do toga dodje.

Nije samo Dejtonski sporazum to sto BiH cini frankenstajn drzavom, tu je i Vasingtonski sporazum koji je definisao federaciju BiH a koji fakticki od muslimansko hrvatske zajednice opet cini dva entiteta. I on je los, jer fakticki je isto stanje unutar mh federacije, cak u nekim elementima su gori odnosi nego u odnosima sa srpskom zajednicom.

Da li se to moze promijeniti? Moze, ali treba imati jednu stvar u vidu - niti jedan administrativni cin niti sporazum nije stvorio drustvo i medjuljudske odnose, to se nikada u istoriji nije desilo. Niti to moze da ucini dobra volja pojedinca niti pojedinaca koji mozda imaju i najbolje rjesenje i namjere na papiru. Tako da ni neko novo rjesenja pa barem dolazilo iz savjeta evrope ili ne znam vec koje komisije ne mora da znaci da ce BiH donijeti harmonizaciju i prosperitet. Cak naprotiv, takva rjesenja mogu, pogotovo ako budu nametnuta, znatno da pogorsaju situaciju.

Treba imati u vidu jednu konstataciju koji mnogi ne uvidjaju ili se boje da je izreknu a to je da BiH nema niti priblizno one sanse da postane jedinstvena drzava poredeci sa sansama koje je imala recimo 1992 godine kada je stepen medjunacionalne netolerancije dostigao vrhunac! Znaci sada su gori medjunacionalni odnosi nego na pocetku rata, to je fakat! Zasto to tvrdim? Pa zato sto si 1992 ipak imao ljude koji su godinama zivjeli zajedno, posjecivali se, druzili se, znaci postojao je kontakt, pa cak i ako su se svadjali, postojao je kakav takav dijalog i sansa da iz tog dijaloga dodje do komporimisa.

Sada su odnosi mnogo gori jer i ne postoje, medjunacionalna komunikacija se svela na komunikaciju na pijaci. A drustvo ti ne mozes da zasnivas na odnosima koji se grade na pijaci. 10 godina je veliki period, ljudi se vise u Bosni ne mrze ali to je iz razloga sto vise nemaju nikakve odnose! To sto danas u bosni nazivaju suzivotom takav suzivot imaju i srbi sa madjarima iz madjarske i hrvati sa slovencima, i srbi sa bugarima. I te "pijace" koje su glavni izvor komunikacije nisu na drzavnim granicama vec na medjuentitetskim (medjunacionalnim) sto realno prikazuje situaciju, i to je najveci stepen integracije koji BiH moze da ostvari u ovom trenutku.

Nije tome kriv Dejtonski sporazum, jer sa institucionalne strane Dejton omogucava bas sve da bi se ostvarila jedinstvena drzava. Ko tvrdi suprotno laze. Nije potreban papir da bi se uredili odnosi medju ljudima, takav papir bi trebao se donosi kada su odnosi vec uredjeni da bi se sacuvali.

Realno stanje danas u BiH je to da stanovnistvo 70% teritorije BiH uopste ne smatra da je BiH njihova drzava, tje opet ponavljam , smatraju je drzavom samo u administrativnom smislu. Evo prvi ja kao drzavljanin BiH sa prebivalistem na teritoriji BiH ne smatram da je Sarajevo moj glavni grad. Cak i izbjegavam da idem kada sam primoran radi nekih administrativnih obaveza kao sto su vize ili dokumenta, obicno nekog ovlastim da to zavrsi za mene. A rodjen sam i zivio sam tamo citav svoj zivot.

Nekako imam utisak da je Sarajevo ostavljeno muslimanima da bi oni stekli utisak kako se ipak oni pitaju za nesto i da im stvara privid da ce jednog dana da se stvari vrate na stanje od prije. Tj, oni su od Sarajeva napravili tu neku mini BiH kakvu misle da bi trebala BiH da bude, tj motaju se tuda i neki Srbi i Hrvati da se ne kaze da ih nema, ali zna se ko je glavni nosilac ideja prosperiteta i da tako funkcionise citava BiH bilo bi super. Da imaju mogucnost da se gledaju sa strane, shvatili bi u cemu je problem, medjutim u Sarajevu svaka konstruktivna kritika sa strane se tretira kao neprijateljska granata sto se pravda traumama iz rata.

Sa druge strane Banja Luka i Mostar imaju potpuno zasebnu orjentaciju i gledaju na istok ili zapad. I sve tri zajednice imaju zasebno organizovan zivot, sto govori da o nekom zajednickom zivotu nema govora u narednom periodu, mozda ga nece nikad ni biti.

Treba imati u vidu da je Dejtonsku BiH stvorila SAD i da ce je ona vjerovatno i ukinuti. Sve sto se odvija i prica po tom pitanju u posljendih godinu dana je u stvari to. Drugi mandat americkog predsjednika uvijek tezi da rijesi neka nerjesena pitanja na medjunarodnom planu i da zavrsi nezavrseno, barem da onom narednom stvori novi posao. Bojim se samo da tenzije ne isforsiraju do te mjere da ih dovedu na granicu sukoba pa onda da opet nametnu neko rjesenje koje ce biti trajno. Ali sve mi lici da ce tako biti.

+Quote Post
Banjica7
post Jun 29 2005, 12:28 AM
Post #6

Početnik
Grupa Ikona

Grupa: Banovan
Registrovan/a: 13-June 05
Korisnik br: 127 826

Dejtonski sporazum jedan je od najcinicnijih "diplomatskih" javnih skandala 20 veka. Trojicu svojih piona bez ikakvog legitimiteta, Amerikanci su odveli u svoju vojnu bazu i pod zastavom i grbom americkih ratnih vazdusnih snaga im dali da potpisu papir kojim njima, kao toboznjim mirotvorcima, predaju na upravljanje zemlju koja nije bila njihova! Cinicnijih i bezobraznijih otimanja teritorija i iznudjivanja podanistva tesko da je bilo i u srednjem veku.
Nego, sta se desava sa ovom anketom - pet puta sam morao da glasam, naravno za NE, i svaki put mi je prijavljivana neka greska i vracan sam na pocetak?

+Quote Post
minie
post Jun 29 2005, 07:09 AM
Post #7

Početnik
Grupa Ikona

Registrovan/a: 24-June 05
Korisnik br: 129 209

Ma ne znam ljudi. Vi mozete givoriti kako hocete, ali Dejtonski sporazum koliko god bio ovakav, ili onakav...Bar je donio mir na ove prostore. I zao mi je sto se nije desio vec 1992.

A sad, Djape, manje-vise se slazem s onim sto si napisao u svom postu. Ali me interesuje, gdje to ti zivis pa kazes da se u BiH ljudi razlicih nacionalnosti ili je bolje reci vjeroispovijesti druze "samo na pijaci?" -dobro pretpostavljam da malo svjesno pretjerujes, ali ipak...Halo? - NIje tako definitivno.

U Federaciji, (jer ja zivim u FBiH), djeca idu zajedo u skole (osim nekih hrvatskih skola), druze se, igraju, ja imam prijatelja i Srba i Hrvata, u politickoj stranci u kojoj sam ima i Hrvata i Srba i Bosnjaka. U timu za koji igram igram rame uz rame s njima....

Mislim da je najveci problem BiH a vjerovatno i problem ostalih potpisnica Dejtona taj sto se i danas na vlasti zadrzao onaj trulez, oni stari politicari, koji su u ratu "profitirali", cobani koji su prodali ovce pa dosli u Sarajevo, Beograd, Zagreb...i sad su "gazde". Eto, to je nas problem. Bar ja tako gledam na to.
I jos nesto, uzas mi smeta sto kod nas ni vlada ne moze da bude sastavljena bez tog djeljenja...Eh toliko Hrvata, toliko Srba, toliko Bosnjaka... Pustite ljude nek glasaju za one koji su po njima sposobni. I sve dok budemo glasali po principu: Bolje "nasem", nego njihovom....Nigdje mi nismo.

blink.gif

+Quote Post
djape071
post Jun 29 2005, 09:51 AM
Post #8

Profi
Grupa Ikona

QUOTE (minie @ 29. Jun 2005. 07:09)
A sad, Djape, manje-vise se slazem s onim sto si napisao u svom postu. Ali me interesuje, gdje to ti zivis pa kazes da se u BiH ljudi razlicih nacionalnosti ili je bolje reci vjeroispovijesti  druze "samo na pijaci?" -dobro pretpostavljam da malo svjesno pretjerujes, ali ipak...Halo? - NIje tako definitivno.

U Federaciji, (jer ja zivim u FBiH), djeca idu zajedo u skole (osim nekih hrvatskih skola), druze se,  igraju, ja imam prijatelja i Srba i Hrvata, u politickoj stranci u kojoj sam ima  i Hrvata i Srba i Bosnjaka. U timu za koji igram igram rame uz rame s njima....

Mislim da je najveci problem BiH a vjerovatno i  problem ostalih potpisnica Dejtona taj sto se i danas na vlasti zadrzao onaj trulez, oni stari politicari, koji su u ratu "profitirali", cobani koji su prodali ovce pa dosli u Sarajevo, Beograd, Zagreb...i sad su "gazde". Eto, to je nas problem. Bar ja tako gledam na to.
I jos nesto, uzas mi smeta sto kod nas ni vlada ne moze da bude sastavljena bez tog djeljenja...Eh toliko Hrvata, toliko Srba, toliko Bosnjaka... Pustite ljude nek glasaju za one koji su po njima sposobni. I sve dok budemo glasali po principu: Bolje "nasem", nego njihovom....Nigdje mi nismo. 

blink.gif

Mozda sam pogresno shvacen. "Pijaca" je metafora za odnos koji se stvara iz nuzde, ne iz dobre volje. Ja tako govorim jer smatram da mogu da uporedim drustveno stanje koje je bilo do rata i ono sada. Vjerovatno zbog toga sto ipak vise zivim van BiH nego u njoj zbog prirode posla. Ali ono sto vidim kada dodjem u Sarajevo danas to je otprilike ono sto sam opisao, ja ne mogu drugacju ocjenu da dam. Sa druge strane, jako je tesko, kao sto sam mozda i naveo, onome ko zivi u Sarajevu da danas vidi realno stanje, i postoji rekao sam "privid" da je to slika BiH kakva bi trebala da bude. Medjutim, realnost se potpuno drugacije manifestuje. Ja recimo, ne poznajem niti jednog Srbina sa kojim sam se druzio i odrastao a da se vratio da zivi u Sarajevo. Samo jedan hrvat koga znam se vratio da zivi, i to zato sto mu je majka muslimanka. A poznavao sam jako mnogo ljudi, obzirom da sam citav zivot do rata proveo tamo. Ima srba i hrvata i danas u Sarajevu ali proporcionalno broju recimo muslimana i hrvata u Banja Luci.

Ali onoga cega u BiH nema vise, to je visok nivo medjunacionalne kohabitacije. Tj, ako se analizira recimo struktura naseljenih mjesta u BiH, skoro da vise i nema nacionalnih zajednica unutar gradova, sto je bila karakteristika doratne BiH. U svakom vecem gradu, pa cak i u manjim su postojala naselja koja su smatrana "srpskim", "muslimanskim" ili "hrvatskim", i to je uvijek bilo u nekom omjeru x:y:z koji je varirao. Sada se taj omjer istopio, zajednice su iscezle. Potpuno je promjenjena struktura koja je uspjevala da se odrzi stotinama godina ranije. I ono sada sto je evidentno u BiH je potpuno novi vid odnosa. I iz takvih novih odnosa ne postoji sansa da se formira cak ni nesto priblizno onome sto je bilo aktuelno do 1992. To je slika kakvu ja danas imam o BiH jer cesto putujem po RS, a vise puta sam isao i do prijatelja koje imam u da kazem "hrvatskom entitetu". Zapazanja ljudi koji tamo zive i njihov stav je da ne zele da imaju nista ili bas ukoliko moraju da imaju minimalne odnose sa centralnom vlasti u Sarajevu.

Mozda bih to stanje najbolje opisao na taj nacin ako kazem da hrvati i srbi danas u BiH prihvataju kohabitaciju sa muslimanima u onom omjeru u kom im to ne ugrozava vecinu zivotnih opredjeljenja. U takvoj klimi tesko da moze da se pravi zajednicka drzava razlicita od modela koji sada postoji. Tj, mora da postoji segregacija bilo da se radi o skolama, ili na nivou modela vlasti.

Po meni najbolji model za BiH (pod uslovom da se zeli ocuvanje iste), je bio kantonalni model sa 5 nacionalnih kantona 2+2+1, sa Sarajevom kao glavnim gradom koji bi bio distrikt. Takav model je predvidjao skoro svaki plan EU, i vecinu tih planova je moram reci izminirala muslimanska strana, tj Alija Izetbegovic, i to po diktatu SAD. Posebno je bio povoljan Oven Stoltembergov plan koji je otprilike nesto slicno onome sto je nedavno predlozila Venecijanska komisija.

Medjutim, moram navesti da je sudbinu BiH zacementirao Alija Izetbegovic, prvo sklapajuci sporazum za Tudjmanom mimo bosanskih Hrvata uz posredstvo SAD, a zatim u Dejtonu mimo bosanskih srba slicno i sa Milosevicem. I ono cime se on zadovoljio je taj privid da on upravlja Sarajevom a Sarajevo upravlja BiH. Da je Sarajevo ostalo distrikt pod medjunarodnom upravom, danas bi mozda bilo sanse da se uspostavi kakva takva BiH, jer bi ljudi koji su tamo zivjeli, uzimajuci u obzir obrazovnu i socijalnu strukturu, stvorili neki model koji bi se mogao kasnije preslikavati na ostale vlasti kantona, pa cak i entiteta. Do toga nije doslo jer to nije odgovaralo prvenstveno Aliji Izetbegovicu,jer mu se nije predavala ona vlast koju je uzurpirao 1992 godine, niti on niti muslimansko rukovodstvo nisu imali dovoljno pameti da shvate sta ce da se desi nakon takvih poteza. Jednostavno, obzirom da su na Alijin zahtjev iz price eliminisane vodje bosanskih srba i hrvata (Karadzic, Mladic, Zubak, Blaskic), sto su mu omogucili Tudjman i Milosevic, sa druge strane on im je morao prepustiti vise od 70% BiH, misleci da ce jednog dana uspjeti uz pomoc medjunarodne zajednice da ponovo uspostavi majorizaciju na citavoj teritoriji.

Medjutim ono sto nije htio da vidi je cinjenica da je time svoj sopstveni narod u BiH ogradio u tor u kome se osjecaju (bukvalno tako) kao ovce, je na primjer u drzavi u kojoj zive kontrolisu samo oko 5-10% drzavne granice (i to na mjestima gdje je niko ne prelazi), ne mogu niti jednu stratesku odluku u BiH da donesu bez dobre volje srba i hrvata na lokalnom nivou. I to je ono sto je problem Dejtonske BiH, to je problem muslimanskog naroda koji nema mogucnosti za prosperitet u ovakvoj poziciji u kakvoj je sada. Dok sa druge strane, srbi i hrvati mogu nesmetano da funkcionisu u ovakvoj drzavi kakva je sada BiH.

Sada je doslo do zaostravanja iz jednog jedinog razloga, a to je sto medjunarodna zajednica vise ne zelida bude prisutna u BiH jer to je mnogo kosta, prvenstveno EU (koja je evidentno u krizi oko para). Dok su oni bili tu, muslimanima je koliko toliko bila zagarantovana neka harmonija jer su uvijek mogli da racunaju da ce spoljni faktor da izvrsi pritisak na srbe i hrvate i "popusti im ventil". Medjutim, ako stranci odu i samim tim i faktor pritiska, muslimani ce se automatski naci u podredjenom polozaju i bice osudjeni na svaki vid propasti jer ce biti ovisni o srbima i hrvatima.

Evo jedan svjez primjer, sada se gradi autoput kroz BiH, koridor 5c cini mi se. Vecim dijelom ce da prolazi kroz hrvatske i srpske teritorije, cak su srbi i hrvati formirali zajednicka preduzeca koja ce da rade na izgradnji tog koridora, to muslimani mozda i nemaju u vidu. Trasu uslovljava Hrvatska koja bez koje projekat nema smisla. I sada recimo glavni grad BiH mora da gradi prikljucak na autoput koji ce da bude negdje kod Kiseljaka gdje zive hrvati. Zar to nije apsurd? A takva je sva BiH trenutno...

+Quote Post
gogo81
post Jun 30 2005, 07:47 PM
Post #9

Napredni korisnik
Grupa Ikona

Registrovan/a: 25-June 04
Korisnik br: 55 539

QUOTE (sagitariusss @ 28. Jun 2005. 17:20)
A otkud tebi da se njemu sudi da je kriv za rat...sudi mu se za ratne zlocine! :wacko

Veruj mi njemu se sudi da je zapoceo rat ,a samim tim kada neko zapocne rat ,taj je zlocinac i agresor. E sad da li je to tacno sto tvrdi skoro pola sveta to nisam siguran.
Krajinu su prodali radikali i socijalisti nepodpisivanjem jednog drugog plana.Izdajice radikalsko-socijalisticke!

Nije tacno da su je prodali.Nisu dobili nikakve pare . rolleyes.gif
Na 90-te mirisu jedino pateticne radikalske izjave i nista drugo...

Veruj mi i Tihiceve izjave mirisu na 90-te , a sto je jos gore ,mirisu na nesto jos strasnije od 90-ih.
De ostavi se tih radikala, samo se dzaba nerviras i trosis tvoje dragocene zivce uludo.
Evo nam ide novi Dejton u kome ce jednu od glavnih uloga igrati i tvoj DS sa Tadicem na celu, a kako ce on odigrati u toj nadolazecoj "predstavi za americku TV publiku" ,e to me tek plasi.

Ovu poruku je izmenio gogo81: Jun 30 2005, 08:03 PM

+Quote Post
Hajam
post Jun 30 2005, 11:54 PM
Post #10

Veteran
Grupa Ikona

djape071, ti si jedan od rijetkih ovdje koji bez provokacija analiziraju temu i kao prvo htio bih da ti se zahvalim na tome.

Ja razumijem tvoj uvodni post u potpunosti i donekle se slazem sa tobom. Ali sta ti konkretno mislis da treba da se uradi da bi se koliko-toliko omogucila barem koegzistencija u Bosni? Ne mislim na teritorijalna rjesenja vec na medjuljudske odnose. Rekao si da se komunikacija svodi na pijacnu. Na mom fakultetu (Sarajevo) ima dosta Srba iz sa ,,one'' strane. Hrvata takodjer. Mogu ti priznati da je jedan od njih iz Lukavice postao moj najbolji prijatelj. Znam da je i njemu bilo pomalo nezgodno i to upravo iz istih razloga zbog kojih ti ne dolazis licno po vizu. Ipak, zivot ide dalje i mi smo uspjeli preci preko svih onih prica koje cujemo u kuci i koje nam se plasiraju preko medija.
Ne mislim da ce ikada biti kao prije, ali sta bi se trebalo desiti da Srbi i Hrvati konacno prihvate BIH kao zemlju u kojoj zive i da krenemo konacno naprijed.
Ne znam da li spadas u one koji zele raspad Bosne ili se samo bojis eventualne bosnjacke dominacije, ali znam da malo vise konstruktivne kooperacije izmedju sve tri strane ne bi bilo naodmet.

A sto se tice zelje bosnjackog stanovnistva za dominacijom, mislim da ono nije izrazeno na taj nacin na koji ti mislis. Mislim da znas da je na predproslim izborima pobjedio SDP, a ne SDA. To je bio dovoljan signal kakvu Bosnu Bosnjaci zele, ali je na proslim ponovo dominirala SDA jer su vjesto iskoristili kampanju zastrasivanja po principu ,,Srbi ce za se, Hrvati ce zna se, a VI???'' Uspjesnost te kampanje se zasnovala na gotovo bezrezervnoj podrsci Srba i Hrvata strankama koje su nas i uvele u rat i ciji je dugorocni cilj poznat, a predstavlja nocnu moru za sve one koju BOSNU I HERCEGOVINU smatraju svojom domovinom, a ne geografskim pojmom.

P.S budi aktuelan, promjeni nick u djape033!

winking.gif

+Quote Post
HrSrbin
post Jul 1 2005, 12:02 AM
Post #11

Napredni korisnik
Grupa Ikona

Registrovan/a: 6-March 05
Od: Hr
Korisnik br: 110 744

Ja mislim da sporazum,sad kad su ga vec donjeli nebi trebalo mjenjat,bar dok se usijane glave ne ohlade koliko-toliko

+Quote Post
djape071
post Jul 1 2005, 02:35 AM
Post #12

Profi
Grupa Ikona

QUOTE (Hajam @ 30. Jun 2005. 23:54)
djape071, ti si jedan od rijetkih ovdje koji bez provokacija analiziraju temu i kao prvo htio bih da ti se zahvalim na tome.

Ja razumijem tvoj uvodni post u potpunosti i donekle se slazem sa tobom. Ali sta ti konkretno mislis da treba da se uradi da bi se koliko-toliko omogucila barem koegzistencija u Bosni? Ne mislim na teritorijalna rjesenja vec na medjuljudske odnose. Rekao si da se komunikacija svodi na pijacnu. Na mom fakultetu (Sarajevo) ima dosta Srba iz sa ,,one'' strane. Hrvata takodjer. Mogu ti priznati da je jedan od njih iz Lukavice postao moj najbolji prijatelj. Znam da je i njemu bilo pomalo nezgodno i to upravo iz istih razloga zbog kojih ti ne dolazis licno po vizu. Ipak, zivot ide dalje i mi smo uspjeli preci preko svih onih prica koje cujemo u kuci  i koje nam se plasiraju preko medija.
Ne mislim da ce ikada biti kao prije, ali sta bi se trebalo desiti da Srbi i Hrvati konacno prihvate BIH kao zemlju u kojoj zive i da krenemo konacno naprijed.
Ne znam da li spadas u one koji zele raspad Bosne ili se samo bojis eventualne bosnjacke dominacije, ali znam da malo vise konstruktivne kooperacije izmedju sve tri strane ne bi bilo naodmet.

A sto se tice zelje bosnjackog stanovnistva za dominacijom, mislim da ono nije izrazeno na taj nacin na koji ti mislis. Mislim da znas da je na predproslim izborima pobjedio SDP, a ne SDA. To je bio dovoljan signal kakvu Bosnu Bosnjaci zele, ali je na proslim ponovo dominirala SDA jer su vjesto iskoristili kampanju zastrasivanja po principu ,,Srbi ce za se, Hrvati ce zna se, a VI???'' Uspjesnost te kampanje se zasnovala na gotovo bezrezervnoj podrsci Srba i Hrvata strankama koje su nas i uvele u rat i ciji je dugorocni cilj poznat, a predstavlja nocnu moru za sve one koju BOSNU I HERCEGOVINU smatraju svojom domovinom, a ne geografskim pojmom.

P.S budi aktuelan, promjeni nick u djape033!

winking.gif

Da bi se bilo kakvi odnosi bilo gdje uspostavili, mora prvo da se rascisti sa prosloscu. Ali pazi, ne u smislu da kazes "e pusti to, necemo o tome", to je najveca greska koju su napravili komunisti od 1945 pa nadalje sto su krenuli da peglaju istoriju.

Znaci da bi ljudi mogli izmedju sebe da pricaju, oni ne smiju da imaju "tabu" tema, to je najveca greska. Jer kada se stvori atmosfera da svi o svemu mogu da pricaju, da na svim televizijama moze da se iznese stav prakticno svakoga i da se o tome otvoreno prica, tek tada dolazi do dijaloga. Evo dacu ti jedan primjer, jedan od mojih najboljih jarana i dan danas je Hrvat i to iz familije Bobana, vjerovatno najcuvenije ustaske familije, a sa druge strane ja sam iz cetnicko/partizanske kombinacije. Prije rata ja i on smo provodili sate, dane, prepiruci se o sukobima izmedju srba i hrvata u 2 svjetskom ratu. I otvoreno smo pricali o svemu, i o ratu i o zlocinima, i poslije odredjenog vremena smo formirali stav jedan o drugome, tj ja sam znao sta on misli a on je znao sta ja mislim i to je tako i dan danas. Kad je najvise bilo razmirica pred sami rat, nas dvojica uopste nismo polemisali i nekako nam bilo sega jer smo tu pricu bili davno ispucali. Pred sami rat i za vrijeme rata, mi uopste nismo pricali o politici, cak kada je poceo rat u Hrvatskoj, jedan drugog smo zezali u stilu "e sad smo mi vas naprasili, a juce ste vi nas". Kad je poceo rat on je otisao u Zagreb, ja sam otisao za Beograd i ostali smo u kontaktu. Danas ne pricamo o politici, a znas zasto - jer je glupo!

Otprilike je to prvi preduslov za BiH da bi doslo do bilo kakvog daljnjeg dijaloga. Jer ako ti kao musliman hoces da uspostavis koegzistenciju sa srbinom i obratno, i ti i on ne smijete da imate tema koje se zaobilaze, kakve god mucne bile. Kroz takav dijalog ces shvatiti zasto srbi slave cetnicki pokret ili hrvati ustaski ili zasto je muslimanima vazna veza sa islamskim svijetom. Znaci sve ima svoj uzrok.

Kada utvrdis uzrok problema, na pola puta si da ga rijesis. Jer ako nista, znaces da ga identifikujes u buducnosti i on vise nece predstavljati problem. Navescu ti jedan primjer koji nema veze sa BiH ali se dobro moze preslikati. Jedini optuzeni za bombardovanje svjetskog trgovinskog centra 11 septembra je jedan francuz alzirskog porijekla clan alkaide. Indikativno je da je on odrastao u potpuno kosmopolitskoj sredini, bez oca, a majka je sinove dovela u Francusku i odgajala ih u evropskom duhu, islam se nije spominjao. Medjutim, pri kraju srednje skole otac njegove djevojke mu je jasno stavio do znanja da nece dozvoliti njihovu vezu zato sto je musliman porijeklom, a pri upisu na fakultet mu je isto tako stavljeno do znanja da nece moci da studira ono sto je htio iz istog razloga. To ga je okrenulo radikalnom islamu i on danas pred americkom sudom trazi da ga ubiju jer su nevjernici i on na sebe gleda kao svetog ratnika .

Znaci uzrok njegovog ponasanja nije vaspitanje koje je pokupio u kuci, vec los odnos unutar francuskog drustva i licemjerje, vjerovatno i to sto je odrastao bez oca.

Takve i slicne devijacije u BiH treba identifikovati i oznaciti kao problem. I definisati sta je problem. To tesko da ce da urade politicari. A oni nazalost vode zvanicne kontakte. To ne moze da uradi ni strani faktor, jer do sada bi uradio. To bi trebali da urade ljudi od ugleda u svojim sredinama, i to bez nekih iluzija da ce taj proces da traje kratko. To ce da potraje. Pazi, politicari su vec uspostavili dobre odnose, kriminalci takodje saradjuju.

Ali oni koji ce odrediti buduce odnose, to su ti ljudi koji su u ratu bili na suprotnim stranama i koji svaki imaju svoju istinu. Svako od njih je ratovao zato jer je mislio da cini pravednu stvar. I kad se prihvati da je Bosna bombardovala Sarajevo, isto kao sto je Bosna bombardovala i Ilijas i Hadzice, kao sto je Bosna bombardovala Mostar i zapalila i srusila hiljade sela i kuca. Nije to uradila ni Srbija, Ni Hrvatska, ni Sandaklije ni Iran i Saudijska Arabija. Oni su samo pomagali, jer je to neko od njih trazio iz Bosne. I da bi BiH krenula naprijed, ona mora to da prihvati kao cinjenicu sa kojom ce morati da zivi.

Mozda do toga nikad i ne dodje. Mozda je bolje da se bosna razdvoji na 3 dijela pa kud koji. Nego da zivi kao bolesnik na aparatima. Isto tvrdim da je bolje da se uradi i sa Srbijom, Crnom Gorom i Kosovom.

Ali ukoliko ipak do te "katarze" dodje i ukoliko se rijese nekim cudom problemi, tek tada si na pocetku, ali glavno se preguralo. Jer tada pocinje da se zivot i dogovor radi na osnovu interesa. I tada moze da se formira svijest o Bosni kao zajednickoj drzavi jer onoga trenutka kada srbi i hrvati budu dobre odnose sa Srbijom i Hrvatskom koristili da bi njima bilo bolje unutar BiH a samim tim i muslimanima, i onoga trenutka kada ,muslimani budu koristili svoje veze u islamskom svijetu da bi poslove preko njih dobijali i srbi i hrvati, tek tada ce se ljudi poceti smatrati bosancima.

Kako bi to na nekom viritualnom primjeru trebalo da izgleda? Npr, muslimanska vlada u Sarajevu periodicno dobija pomoc od Saudijske Arabije, i to nije mala cifra, znam da je recimo za porodice iz Srebrenice SA dala oko 150 miliona $. E sad, ako zanemarimo da su vodece garniture okrenute lopovluku kako bi to trebalo da funkcionise. Muslimani bi trebali da kazu "E znate sta, vi Saudijci svakako imate nafte, bolje je da nama date tu pomoc u nafti jer mi svakako necemo biti na gubitku, cijena nafte skace". E sa tom naftom bi trebalo da odu kod Srba u Brod i da kazu "Mi cemo vama dati naftu, po 10% nizoj cijeni ispod trzisne svjetske, a svu preradu cemo vam isto platiti u nafti i lagerovati je u Brodu, jer svakako smo je dobili kao pomoc", a po istoj cijeni bi je trebali dobiti i hrvati da ne kupujemo i jedni i drugi i treci sa strane. Tu recimo muslimani nikad ne bi bili na gubitku, a drzali bi tapiju na kompletnoj bosanskoj nafti, a ko drzi naftu, jel znamo svi - drzi sve konce u rukama (barem je tako prikazano u MadMax2). Takav potez bi vukao proporcionalan potez Srba i Hrvata na drugoj strani u drugim vidovima saradnje.

Ali do toga nije doslo, i "Energopetrol" i rafinerija su pred bankrotom, a uskoro ce i "INA" puci bez obzira sto sada kao kupuju "Energopotrol", duzni su madjarima do guse a opet madjari rusima i to u krug.

A zasto nije doslo? Pa zato sto nije realizovan onaj prvi preduslov, da svak svakom vjeruje, a tesko da ces ti nekome ostaviti da ti cuva naftu ukoliko nisi sa njim na cisto sta o tebi misli po drugim pitanjima, osobito onim vezanim za blizu istoriju.

+Quote Post
Daffodil
post Jul 1 2005, 10:39 AM
Post #13

Profi
Grupa Ikona

Registrovan/a: 4-August 03
Od: Beograd
Korisnik br: 14 029

Vec nekoliko puta sam to rekla, ali posle ovakvog posta moram jos jednom: djape071, svaka cast! Uzivanje je citati tvoje postove. Neko se sa njima moze ili ne mora sloziti, ali zelim da ovde na forumu, javno i pred svima, pohvalim britkost, korektan nacin ophodjenja prema svim clanovima foruma i vrlo odmeren i kulturan nacin komunikacije. Ovakvi postovi sjajan su primer da je izricanje vrlo jasnog i argumentovanog stava o nekoj temi itekako moguce bez vredjanja, omalovazavanja drugih i (ne)namernog izvrtanja cinjenica i tudjih reci.

Ovu poruku je izmenio Daffodil: Jul 1 2005, 10:40 AM

+Quote Post
Hajam
post Jul 1 2005, 04:25 PM
Post #14

Veteran
Grupa Ikona

Pozpuno se slazem. Ovaj forum ce ispuniti razlog svog postojanja dok barem 3 osobe na ovakav nacin kao sto to radi djape071 analiziraju problem.
Ja se slazem da za suzivot mora da se uspostavi odredjena doza povjerenja. Ali kako je vratiti na neku normalnu razinu koja ce omoguciti prosperitet naseg, bh drustva?? Kako uspostaviti ponovo povjerenje kada zivimo kao u torovima. Bosnjaci sa iluzijom da je BiH cjelovita, Srbi se potajno nadaju da ce Europa kad tad izgubiti interes za ovo podrucje pa da ce odcjepiti RS, a Hrvati u Hercegovini sute i ne spominju vise tu Herceg-Bosnu jer ih boli ona stvar, ionako imaju duplo veci standard nego prosjecan Hrvat u Zagrebu. Elem, svak svoju politiku ganja. To nije podneblje u kojem se normalno moze zivjeti.
Spominjao si pricu o Alzircu koji je izfrustriran presao u radikalnu islamiste. Da li mislis da bi se nesto slicno moglo desiti bosanskim muslimanima u slucaju da ostanu izolirani u nekoj svojoj mini-Bosni?? Nama ovdje sudbinu odredjuje druge sile. To je pokazao i prosli rat, Dejton, Washingtonski sporazum. Europa ni u kojem slucaju ne zeli stvoriti drugu Palestinu na svojoj teritoriji i zbog toga nikada nece dozvoliti nikakvo rjesenje koje bi muslimanima ostavilo mogucnost stvaranja bas te Dzamahirije koja se toliko spominjala u srpskim i hrvatskim medijima tokom rata. Ne zelim da kazem da svijet cuva BIH u ovakvim granicama kakva jeste, ali to je POLITICKA REALNOST neseg podneblja, sve ostalo su iluzije.
Veliki problem u uspostavljanju komunikacija je i neobrazovanost, mogu reci zatucanost naseg stanovnistva sa sve tri strane.
Cak i na ovom forumu ima clanova koje zaista jos vjeruju da su srpsku djecu u Sarajevu bacali tigrovima u ZOO-vrtu. Na takvoj osnovi je nemoguce uspostaviti normalnu komunikaciju, ni na ovom forumu, a kamoli u realnom zivotu.

Ne spadam u one koji vjeruju u bezgrijesnost Armije BIH, ali ima cinjenica koje stoje i koje se jednostavno ne mogu pobiti.
Isto ce vjerovatno reci svaki Srbin za VRS ili Hrvat za HVO i to je uredu, sve dok mi ne pocnu pravdati Srebrenicu, Markale, Ahmice, a ja njima Kazane, Vozucu...

+Quote Post
djape071
post Jul 1 2005, 07:56 PM
Post #15

Profi
Grupa Ikona

QUOTE (Hajam @ 1. Jul 2005. 16:25)
Spominjao si pricu o Alzircu koji je izfrustriran presao u radikalnu islamiste. Da li mislis da bi se nesto slicno moglo desiti bosanskim muslimanima u slucaju da ostanu izolirani u nekoj svojoj mini-Bosni?? Nama ovdje sudbinu odredjuje druge sile. To je pokazao i prosli rat, Dejton, Washingtonski sporazum. Europa ni u kojem slucaju ne zeli stvoriti drugu Palestinu na svojoj teritoriji i zbog toga nikada nece dozvoliti nikakvo rjesenje koje bi muslimanima ostavilo mogucnost stvaranja bas te Dzamahirije koja se toliko spominjala u srpskim i hrvatskim medijima tokom rata.

Da, mislim da bi se moglo desiti, mislim da bi islamski fundamentalizam u Bosni mogao da se dodatno radikalizuje. Takvih pojava ima i sada. Ja sam recimo svoj stan u Sarajevu prodao covjeku cija je zena stipendista neke vahabitske organizacije iz Saudijske Arabije. Ona za svako dijete koje je rodila dobijala je izvjesnu sumu novca koju su oni iskoristili da kupe stan. Naravno ona i on su se potpuno morali posvetiti takvom nacinu vjerovanja i zivota, sto je moram priznati naislo na otpor okoline, jer komsije muslimani koje znam od prije rata su molili da im se stan ne proda, ali meni je trebala lova i ja nisam imao u tom trenutku bolju ponudu. I prodao sam im stan.

Sto me dovodi do poente koju bih ja htio da istaknem. Ne mogu ja na sebe kao srbin da preuzmem odgovornost za to kakvo ce drustveno uredjenje bosanski muslimani uspostaviti unutar svog drustva. Niti to globalno od Srba i Hrvata ima bilo ko da zahtijeva, pogotovu ne Evropska zajednica. Bilo da me tjeraju da zivim tamo gdje ne zelim da bih "popravio" strukturu ili da budem "baba roga", pripadnik naroda koji vrsi masovna ubistva muslimana i rusi im sakralne objekte. To je stvar koju prije svega bosanski muslimani moraju unutar svoga drustva da rijese. Napominjem da je malo gdje u savremenom svijetu problem islama i drustvenog uredjenja rijesen na zadovoljavajuci nacin. Sem u Turskoj, uglavnom se radi ili o radikalnim islamskim zajednicama nalik na Iran, ili o autokratskim totalitarnim rezimima koje sponzorise SAD da se oni ne bi pretvorili u Iran. Da li je turski model najbolji - ne bih znao reci, po meni svaki vid zabrane ne vodi dobrome. Kao sto mislim da ne bi valjalo da se sada odredjena ispoljavanja islama unutar BH sankcionisu zato sto vrijedjaju osjecanja srba i hrvata i da se to koristi kao izgovor bilo koje vlasti radi kontrole radikalnog islama. I ne bih nikada pristao da na sebe navlacim gnijev samo zato sto nekome smeta dzamahirija u Evropi.

Ukoliko Evropi smeta radikalni islam u Bosni, nek ona obezbijedi socijalni mir i radna mjesta, da ne bi ljudi bili prinudjeni da uzimaju pare od raznih Saudijskih i Iranskih organizacija jer nemaju za zivot. Koliko su para za 10 godina potrosili na plate svojih dzabalebarosa po OHR-u i OSCE-u u Bosni, mogli su napraviti 10 univerziteta svjetskog ranga gdje bi se omladina obrazovala a ne da ceka da im neka Saudijska Arabija (gdje niko nece da studira jer se valjaju u parama) obezbijedi osnovne uslove za obrazovanje.

I u pravu si kada kazes da ljudi ne znaju jer su neobrazovani. Evo da navedem jos jedan primjer, kad sam se vec dotakao islama. Na ovim forumima se samo zgrazavaju sa slikama odsjecanja glava srba od strane mudzahedina i vezivanjima za traktor koji vuce covjeka do smrti. Niko nije naveo da su to neki od oblika kaznjavanja po serijatu, jer vjerovatno i ne znaju. I to je najnormalnija stvar u svim islamskim zemljama, iste vidove kaznjavanja su primjenjivali borci PLO-a u libanskom ratu. Skoro je na CNN-u bio snimak odrubljivanja glave jedne saudijske princeze radi preljube. Vezivanje za kola je fakticki modernija verzija kaznjavanja vezivanja za konja. Kao sto je streljanje i vjesanje normalno za zapadne kulture.

Sve to ljudima treba neko da objasni. Jer ispadne da su ti mudzahedini manijaci koji idu okolo i odsijecaju ljudima glave jer to vole. Ali to je sastavni dio njegove kulture i religije i to treba istaci. Sa druge strane njima je strasno kada u zapadnim zatvorima imaju tretman u kojima moraju da se tusiraju u prostorijama sa nagim osobama. Jer se to kosi sa njegovom religijom. Bas bi me interesovalo recimo da neko od ovih sto sada idu za vikend iz Beograda u Dubai na "najludje zurke", sa sobom ponese i unese gram kokaina ili neke droge, kako bi se proveo? Prosao bi gore nego oni na Ozrenu.

Ljudi ne znaju, to sve neko treba da im objasni. Vise razgovora, dijaloga, vise obrazovanih ljudi koji vode dijalog medjusobno. Nazalost u Bosni je pametnih i obrazovanih uvijek bilo malo i kada god bi probali da dodju do izrazaja, uvijek su ih neobrazovani nadjacavali.

+Quote Post
Hajam
post Jul 2 2005, 12:30 AM
Post #16

Veteran
Grupa Ikona

QUOTE (djape071 @ 1. Jul 2005. 19:56)

I u pravu si kada kazes da ljudi ne znaju jer su neobrazovani. Evo da navedem jos jedan primjer, kad sam se vec dotakao islama. Na ovim forumima se samo zgrazavaju sa slikama odsjecanja glava srba od strane mudzahedina i vezivanjima za traktor koji vuce covjeka do smrti. Niko nije naveo da su to neki od oblika kaznjavanja po serijatu, jer vjerovatno i ne znaju. I to je najnormalnija stvar u svim islamskim zemljama, iste vidove kaznjavanja su primjenjivali borci PLO-a u libanskom ratu. Skoro je na CNN-u bio snimak odrubljivanja glave jedne saudijske princeze radi preljube. Vezivanje za kola je fakticki modernija verzija kaznjavanja vezivanja za konja. Kao sto je streljanje i vjesanje normalno za zapadne kulture.

Sve to ljudima treba neko da objasni. Jer ispadne da su ti mudzahedini manijaci koji idu okolo i odsijecaju ljudima glave jer to vole. Ali to je sastavni dio njegove kulture i religije i to treba istaci.

U sustini si u pravu, ali to ne mjenja cinjenicu da ti ljudi (mudzahedini) nikada nisu trebali doci u Bosnu da ,,pomognu'' braci po vjeri. To je moje vidjenje sa distance od 10 godina. Oni su najveca politicka greska ratnog vodstva bosanskih muslimana. Ali kada se prisjetim te 93' godine, onda shvatam povod njihovog pojavljivanja. Ti vjerovatno ne mozes shvatiti kakav je ocaj bio te godine na podrucijima pod kontrolom AR BIH. Rat na dvije, cak tri strane, potpuno okruzenje... dobro se sjecam da je moj otac isao na liniju sa 4 metka. A o gladi da ne govorimo. A nisam ni iz Sarajeva, ni Gorazda ni Srebrenice.
Mudzahedini su bili alternativno rjesenje u situaciji kada si postavljen ledjima prema zidu i kad nemas dalje gdje.
To sto su oni cinili je ZLOCIN i tim imenom se mora nazvati. Olaksavajucih okolnosti nema. Ipak jedan detalj ima kojeg sam u dosadasnjim debatama na slicnu temu izostavljao da nebi ispalo da ih pravdam. Na svim snimcima se da primjetiti da su u pitanju samo zarobljeni srpski vojnici. Nema civila, zena djece od 16 godina...To mi je potvrdio i jedan pripadnik ,,Crnih Labudova'' koji su obicno osiguravali kote koje su mudzahedini prethodno zauzeli. To se poklapa sa tvojim stavom da su oni imali specifican nacin kaznjavanja.

P.S. Evo gledam veceras na TV-u da je Maktoufi osudjen zbog saucesnistva u masakru nad 3 Hrvata na 5 godina zatvora i to pred domacim sudom.

+Quote Post
mid_
post Jul 2 2005, 01:34 AM
Post #17

Profi
Grupa Ikona

Registrovan/a: 8-January 05
Korisnik br: 99 021

Zasto je situacija u BiH takva kakva jeste?
Na vlasti su oni koje je ovaj narod izabrao,a izabrao ih je zato sto se boji dominacije onih drugih!A,SDP=SDA...U politici BiH nista se ne mijenja:face su uvijek iste,ali se samo mijenjaju,i po potrebi,formiraju partije.Da bi te iste face ostale na vlasti,moraju da se sluze starim oprobanim receptom:"Divide et impera!"
Strah Srba je od unitarne,nedjeljive,i...Bog zna kakve sve vec "drzave" koju namece Tihic i ovi oko njega!Moze se reci da Tihic svojim neodmjerenim izjavama homogenizuje srpski narod u otporu prema svemu sto nosi i predznak BiH...
Dejton je donio mir na ove prostore i to je nepobitna cinjenica,ali i odskocna daska za opstanak BiH.Svako insistiranje na nasilnoj i po svaku cijenu promjeni Dejtona,izazvace reakciju u RS-Bosne ce biti sve manje!
Ovo su cinjenice koje se moraju uvaziti,i svako insistiranje da se od Bosne napravi nekakva unitarna drzava,samo ce povecavati nezadovoljstvo i otpor u Srpskoj.Rane su previse svjeze da bi se tek tako moglo ceprkati po njima!
Hajam,zao mi je sto moram da te demantujem:"horde zla" su ucinile strasne zlocine i prema civilnom stanovnistvu...spomenuo bih ubistva civila oko Srebrenice,na Kupresu,u Posavini,dolini Neretve...ubistvo starice od 106 god. u Bihacu,ubistva Sarajevskih Srba civila(takodje odsijecanjem glava)...i mnoga,mnoga druga o kojima bi se moglo dosta toga napisati.
Takodje,Srbi su katastarski imali blizu 70% teritorije bivse SRBiH,a sada,od oko 1 300 000 stanovnika, koliko su imali uoci izbijanja rata u BiH-imamo oko 500 000 izbjeglica u vlastitoj drzavi...?
Iz ovog,i nekih drugih razloga,opstruise se (SDA?) popis stanovnistva,koji bi,u stvari,najbolje pokazao ko je najveca zrtva proteklog rata...
Morace se o svemu povesti mnogo razumnija polemika nego sto je to bio slucaj do sad,jer ne postoji crno-bijela slika,ali kako odmicu dani,mi smo sve dalje od ove tvorevine zvane BiH!Valjalo bi da se to zapitaju prvenstveno politicari iz BiH,Bosnjaci,jer oni su glavni epicentar krize u Bosni!

+Quote Post
djape071
post Jul 2 2005, 01:10 PM
Post #18

Profi
Grupa Ikona

QUOTE (Hajam @ 2. Jul 2005. 00:30)
U sustini si u pravu, ali to ne mjenja cinjenicu da ti ljudi (mudzahedini) nikada nisu trebali doci u Bosnu da ,,pomognu'' braci po vjeri. To je moje vidjenje sa distance od 10 godina. Oni su najveca politicka greska ratnog vodstva bosanskih muslimana. Ali kada se prisjetim te 93' godine, onda shvatam povod njihovog pojavljivanja. Ti vjerovatno ne mozes shvatiti kakav je ocaj bio te godine na podrucijima pod kontrolom AR BIH. Rat na dvije, cak tri strane, potpuno okruzenje... dobro se sjecam da je moj otac isao na liniju sa 4 metka. A o gladi da ne govorimo. A nisam ni iz Sarajeva, ni Gorazda ni Srebrenice.
Mudzahedini su bili alternativno rjesenje u situaciji kada si postavljen ledjima prema zidu i kad nemas dalje gdje.

Moje misljenje nije da su mudzahedini bili izbor koji su bosanski muslimani morali da prihvate zato jer nisu imali kud. Cak i u trenutku kada su bili u najgoroj poziciji, mogli su na drugi nacin da organizuju odbranu i naoruzavanje i budu u daleko boljoj poziciji. Navescu ti jedan primjer koji se malo pominje iz razloga sto je vlast u Sarajevu tokom 12 godina sve radila da ga zataska.

Danas se malo ko sjeca Hakije Turajlica, potpredsjednika vlade BiH sa pocetka rata i malo se istice njegova uloga. Na samom pocetku rata, mada danas vlast u Sarajevu to nece nikada istaci, doslo je do potpunog raspada strukture vlasti u BiH i fakticki vlast nije postojala. Vlada se raspala, predsjednik vlade Pelivan je zbrisao, srpski ministri su jednim dijelom formirali vladu RS a drugim dijelom su jedno vrijeme kao Simovic i Zepinic ostali u Sarajevu, da bi potom izasli na Pale. Muslimanski clanovi, kao sto su Cengic i Delimustafic su vrlo brzo podnijeli ostavke i otisli u inostranstvo. Fakticki nije ostao niko da vodi drzavu. Tada se stvar u svoje ruke uzeo Hakija Turajlic koji je bio jedan od glavnih ljudi Energoinvesta i stavio na raspolaganje sav svoj uticaj znanje i kadrove energoinvesta.

Vrlo brzo je organizovao rad izvrsne vlasti u nemogucim uslovima, cak i oruzje iz skladista TO Energoinvesta je bio fakticki prvo oruzje kojim su znacajnije muslimani u Sarajevu naoruzani. Doveo je svoje ljude u vladu (koji su za razliku od SDA primitivaca bili obrazovani ljudi sa medjunarodnim iskustvom i profesionalci), organizovao medjunarodne kontakte koristeci svoje licne kontakte Energoinvesta, Energoinvestove firme i predstavnistva stavio u funkciju vlade u Sarajevu, cak je i prvi avion BiH bio Energoinvestov avion. Drugim rijecima, da nije njega bilo vrlo brzo bi vlast u Sarajevu morali prepustiti srbima jer tamo je vladala rulja i haos. Da su bogdo srbi kao predsjednika vlade imali nekog kao sto je Turajlic, prosli bi bolje milion puta.

Medjutim, vrlo brzo je dosao u sukob sa Alijom, tj njegova koncepcija odbrane nije bila da se sjedi i izigrava zrtva i ceka intervencija, jer covjek je bio daleko bolji poznavalac medjunarodnih prilika od ovih budaletina. On se prvi zalagao da se uspostavi vojna saradnja i da se organizuje dostava oruzja i obuka kadrova iz inostranstva. Jedino je on imao i znanja i mogucnosti tako nesto da ostvari. Druga stvar za koju se zalagao je bila da se uspostavi centralni ratni fond vlade i da se sva sredstva od pomoci preusmjeravaju na taj fond. Uspostavio je prve zvanicne kontakte za vezane za vojnu saradnju sa Turskom jer je znao da ce vojna saradnja sa islamskim zemljama poput Saudijske Arabije i Irana da odvede muslimane u agoniju u kojoj ce postati talac americke politike, a Turska je sa druge strane clan NATO-a i turska armija i potencijal su medju najjacima u svijetu.

Otprilike u to vrijeme, krajem 92, je dosao u sukob sa Ejupom Ganicem jer je postalo evidentno da ovaj preko jedne mjesovite energoinvestove firme u francuskoj preko izvjesnog Sabahudina Korkuta cini mi se, pare koje su namijenjene za odbranu preusmjerava na svoj licni racun napuhavajuci troskove u inostranstvu. Alija je tu ispocetka pokusao da izgladi stvar, medjutim desio se drugi dogadjaj a to je da je Turajlic organizovao uspostavio saradnju sa turskom armijom i prvi dio pomoci je trebalo da budu turski oficiri koji bi se stavili na raspolaganje armiji BiH.

To je za Aliju bio samar, a za Turajlica smrtna presuda. Zasto? Pa ko poznaje malo bolje situaciju u Turskoj, zna da je Turska vojska glavni protivnik radikalnog islama u Turskoj i da je prilikom dolaska na vlast radikalnih islamista 1980 izvela vojni udar, otprilike u isto vrijeme kada je Alija pisao Islamsku deklaraciju pod utiskom revolucija u Iranu i Turskoj. Turska vojska je isto tako glavni cuvar tradicije mladoturske revolucije Kemala Ataturka kojem samo Alija Izetbegovic i Homeini nisu otisli na grob prilikom zvanicne posjete Turskoj.

Pocetkom 1993 Turajlic je organizovao prvi kontingent u vidu vojne Turske delegacije koja je trebala da dodje u Sarajevo, nekih 60-ak oficira. Alija je Ganicu dao odrijesene ruke i ovaj je preko tog Korkuta koji je imao kontakte u francuskoj obavjestajnoj sluzbi, organizovao dogadjaj koji ce se desiti 8 januara 1993. Prvi i jedini put se desilo da su Srbi presreli jedan konvoj UN-a i da su tacno znali u kojem se vozilu nalazio Hakija Turajlic. Naravno da su bili obavijesteni sa muslimanske strane, naravno da je za to obezbijedjena novcana nagrada. Naravno da je francuski oficir namjerno otvorio vrata na vozilu i pokazao na Turajlica. I naravno da je poslije UNPROFOR pod komandom Moriona odbio da intervjuise francuske vojnike koji su organizovali konvoj.

Interesantan je epilog koji se kasnije desio. Neposredni izvrsilac ubistva je bio prvo vrijeme zatvoren u Kuli, a familija mu je cini mi se (nisam siguran) bez ikakvih problema dobila iseljenicku vizu za Australiju. Ne znam danas sta se sa njim desilo. Medjutim 1998 godine je u Sarajavu uhapsen izvjesni Goran Vasic koji je bio isto tako ucesnik u tom dogadaju i optuzen je za ubistvo Hakije Turajlica. Interesantno je da je ga ove godine Tuzilastvo BiH oslobodilo svih optuzbi vezano za taj incident zbog nedostatka dokaza.

Znaci da uopste nije bilo neophodno da se angazuju mudzahedini. To je bila izrazita zelja Alije Izetbegovica da bi u mozak bosanskih muslimana usadio ideje radikalnog islama jer je mu je bio cilj da se bosanski muslimani sazive sa tim idejama. Poslije tog incidenta vise nikad nije pomenuta vojna pomoc Turske bosanskim muslimanima. Umjesto toga bosanskim muslimanima je pocela da pristize pomoc iz Irana i Saudijske arabije, a umjesto dobro obucenih profesionalaca Turske vojske, u redove armije BiH su poceli da pristizu vjerski fanatici i poluobuceni oficiri Iranske i Saudijske i Egipatske Vojske.

+Quote Post
L-OD-LAF
post Aug 21 2005, 07:29 PM
Post #19

Profi
Grupa Ikona

Registrovan/a: 3-November 04
Korisnik br: 84 566

Zelim da vas sve pozdravim i pohvalim vase komentare na ovu temu ali zelim da dam i ja svoje misljenje.
Velika je stvar imati POVERENJE,VEROVATI u nekog ali jos je veca stvar IZIGRATI POVERENJE.
Imalismo jednom POVERENJE(BRASTVO i JEDINSTVO)srusili smo to i mislim da tako nesto nikad necemo izgraditi ponovo.Moram da otvoreno kazem da nikad vise necu moci verovati ni Muslimanu ni Hrvatu.
Mozete me kritikovati koliko hocete ali to je licno moj stav,mnogo je oziljaka sto jos bole pa i mimo tih bolova neko zeli(Tihic) da nestane Republika Srpska,dali treba onda da mu verujem?
Zar nekome raditi o GLAVI a ti da mu veruje u bolje sutra?
Dali je nekad smetalo Srbima sto je Dzemal Bjedic bio Presednik BiH?
Nije jer smo tad verovali jedni u druge i svi smo se izjasnjavali kao Jugosloveni.
Ima jedna mudra izreka u Narodu:
Kog su zmije ujedale,gustera se boji!

Oni koji su stvorili Dejton ti ce i da ga sacuvaju ili ko zna sta da ucine sa njim a ucinice samo ono sto njima bude odgovaralo.

+Quote Post
rams
post Aug 23 2005, 01:54 AM
Post #20

Profi
Grupa Ikona

Registrovan/a: 13-February 05
Korisnik br: 106 105

QUOTE (L-OD-LAF @ 21. Aug 2005. 19:29)
Zelim da vas sve pozdravim i pohvalim vase komentare na ovu temu ali zelim da dam i ja svoje misljenje.
Velika je stvar imati POVERENJE,VEROVATI u nekog ali jos je veca stvar IZIGRATI POVERENJE.
Imalismo jednom POVERENJE(BRASTVO i JEDINSTVO)srusili smo to i mislim da tako nesto nikad necemo izgraditi ponovo.Moram da otvoreno kazem da nikad vise necu moci verovati ni Muslimanu ni Hrvatu.
Mozete me kritikovati koliko hocete ali to je licno moj stav,mnogo je oziljaka sto jos bole pa i mimo tih bolova neko zeli(Tihic) da nestane Republika Srpska,dali treba onda da mu verujem?
Zar nekome raditi o GLAVI a ti da mu veruje u bolje sutra?
Dali je nekad smetalo Srbima sto je Dzemal Bjedic bio Presednik BiH?
Nije jer smo tad verovali jedni u druge i svi smo se izjasnjavali kao Jugosloveni.
Ima jedna mudra izreka u Narodu:
Kog su zmije ujedale,gustera se boji!

Oni koji su stvorili Dejton ti ce i da ga sacuvaju ili ko zna sta da ucine sa njim a ucinice samo ono sto njima bude odgovaralo.

Mislim da je tema ponovo vruca zbog priblizavanja 10-godsnjice Dejtonskog sporazuma. I do sada je doista tekla zacudujuce dobro, obzirom da su ovakve teme dusu dale za pljuvnje jednih po drugima.
Moja reakcija na Lodolaf - ov post je da je sreca da je to njegovo licno misljenje i da mislim da on mozda i nije odrastao u vrijeme Bratstva i jedinstva, ili u nekom multietnickom podneblju. Ja na primjer i dalje imam fantasticne odnose sa svim svojim predratnim prijateljima koji su iz drugih nacija. Sa nekima koji su pripadnici moje nacije nemam zbog toga sto su postali dio (neki su cak i sam vrh) Sarajevske mafije). Mislim da se ne radi o povjerenju ili nepovjerenju u tom smislu da je neko nekoga izradio ili iskoristio na pogresan nacin. Ovdje se mogu sloziti sa djape 071 da povjerenje treba ponovo izgradjivati.
To je naravno dugotrajan proces i naravno njegov najbolji pocetak bi bio kaznjavanje odgovornih na svim stranama u ratu.
Mislim i da tvrdnja da Tihic zeli nestanak RS nije potpuna. Taj nestanak sigurno zeli i ostatak Bosnjaka u BiH i van nje, a i hrvati - bar dobar dio - nije protiv. Moglo bi se malo poigrati sa logikom i logickim zakljucivanjem ustvrditi da cak i gotovo svi Srbi u RS - u zele njen nestanak jer je zele pripojiti Srbiji.
Elem, ispada da je niko, iz ovih ili onih razloga, ne zeli, da je fol u tome kako da se ona ukine.
Nadalje, mislim da je jedna od najvecih gresaka Dejtonskog sporazuma ta da su Hrvatska i Srbija oznaceni kao garanti njegovog sprovodenja. Dakle ni Hrvati ni Srbi iz BiH ne mogu donijeti nikakvu nezavisnu odluku. Uvijek ce biti samo sateliti dvije susjedne drzave. Iako, htjeli oni to ili ne, oni su sudbinski i istorijski vezani za drzavu BiH.
Lodlaf tvrdi da Srbima nije smetao Dzemal Bijedic???!!! Cudno, pa cijeli svijet zna kako je toga covjeka nestalo sa lica zemlje. I nije tacno da su se svi izjasnjavali kao jugosloveni, jer da jeste, nebi bilo rata.
Mislim da je Dejtonski sporazum bio nuzno zlo, jer je nam svima bila puna kapa ratovanja i smrti nasvakom koraku.
sad nam je sansa tu, traba je iskoristiti i bez uplitanja sa strane.
pozdrav smile.gif

+Quote Post

4 Stranice V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 Korisnika cita ovu temu (1 Gostiju i 0 Anonimnih korisnika)
0 Korisnika:

RSS Tekstovna Verzija Datum i Vreme: 5th July 2009 - 06:03 AM

Copyright © 1999, 2009