|
  |
Egzodus u Hrtkovcima, Etničko čišćenje u Vojvodini |
|
|
| michael-vukovar |
May 6 2008, 04:36 PM
|
Napredni korisnik

Status: Član
Reg: 27-December 07
Član broj: 428 415

|
Demokratski savez Hrvata u Vojvodini podsetio je da se danas navršava 16 godina od kada je u Hrtkovcima održan miting na kome su pročitana imena meštana hrvatske nacionalnosti kojima je zaprećeno da se moraju iseliti. DSHV je podsetio da je na tom skupu govorio i lider Srpske radikalne strane Vojislav Šešelj.
"Taj događaj bio je početak progona nesrpskog stanovništva i ostalih neistomišljenika iz Srema, a poznato je kako su upravo sremski Hrvati bili pod najžešćim udarom", ocenjuje DSHV. Hiljade nedužnih i lojalnih građana ove zemlje koji nisu imali nikakvu drugu krivicu osiim nacionalne pripadnosti, moralo je da se iseli zbog ubistava, incidenata, pretnji i opšte nesigurnosti, navodi DSHV i dodaje da se od takvog udara lokalna hrvatska zajednica vrlo teško može oporaviti. Prema oceni DSHV, vojvođanski Hrvati su žrtva besmislene agresije i rata, i nikada nisu dali povoda za takvo surovo kažnjavanje. DSHV izražava nadu da će postojati snaga da se zajednički na temeljima tolerancije, saradnje, prijateljstva i prihvatanja, po uzoru na Evropu, izgradi novo društvo.
|
|
|
|
|
|
| Wrangel |
May 6 2008, 05:56 PM
|
Početnik

Reg: 9-March 08
Član broj: 445 836

|
Citat (michael-vukovar @ May 6 2008, 04:36 PM)  Demokratski savez Hrvata u Vojvodini podsetio je da se danas navršava 16 godina od kada je u Hrtkovcima održan miting na kome su pročitana imena meštana hrvatske nacionalnosti kojima je zaprećeno da se moraju iseliti. DSHV je podsetio da je na tom skupu govorio i lider Srpske radikalne strane Vojislav Šešelj.
Svi Srbi koji su se naselili posle odlaska "Hrvata" su izbeglice iz Hrvatske. Kada se ti Srbi budu mogli vratiti u svoje kuće,moći će se i ti "Hrvati" vratiti na svoje. Rekao sam "Hrvati" zbog ovoga: http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D1%80%...%B2%D1%86%D0%B8Citat Православна црква у Хртковцима помиње се у турским изворима већ 1622. године. Затим се Хртковци помињу као српско насеље 1722. Такође се помињу 1744, као збег капетана Трифуна Исаковића са попом Теодором (Милош Црњански).
Године 1737. су се око 1.600 католичких Албанаца из братства Клименти из околине Скадра доселили у Никинце и Хртковце, јер нису хтели да прихвате ислам. Данас се њихови потомци изјашњавају као Хрвати. Evo,i Šiptaraska Wikipedia to potvrđuje: http://sq.wikipedia.org/wiki/H%C3%ABrtkociCitat Në vitin 1737 reth 1.600 shqiptarë të besimit katolik të fisit Kelmend ( Klement) duke mos iu bindur sundimit osman u shpërngulen nga trojet veriore shqiptare dhe vendosen në Srem pikrisht në Hrtkovci dhe Nikinci. Pasëardhësit e tyre sot deklarohen si kroat.
|
|
|
|
|
|
| perapisar |
May 6 2008, 06:13 PM
|
Veteran

Reg: 22-May 04
Član broj: 54 638

|
Citat (Wrangel @ May 6 2008, 05:56 PM)  ...
Hehe pretekao si me sa Klimentima. U uvodnom postu se pominju ubistva, medjutim ja sam cuo od coveka koji je ziveo u Hrtkovcima da je ubijen jedan covek. Po njegovim recima, ubistvo se desilo posle kafanske svadje izmedju bosanskih izbeglica i lokalnog "Hrvata". Ok, kontam da informacija ne mora da bude tacna, te bih molio da ako neko ima iscrpnije informacije o broju ubijenih iste predstavi ovde, kao i neke dokumente o celom slucaju Hrtkovci. Da se vratim na pomenutu pricu sa terena, elem posle tog ubistva lokalnog Hrvata, krenula je lavina iseljavanja. Seseljev je zaista imao ideju da se proteraju Hrvati iz Srbije, kao "kompenzacija" za proterane Srbe u RH. Kao i da se useljavaju u kuce proteranih Srba u RH. Znaci u cemu su se osim Seseljevih izjava sastojali pritisci i sta se konkretno tamo desavalo?
|
|
|
|
|
|
| Sub-Ad |
May 7 2008, 10:52 AM
|
Veteran

Reg: 28-September 06
Lok: ОКЛОПНИ ВОЗ
Član broj: 283 598

|
Citat (udariga @ May 6 2008, 11:20 PM) 
kao i oni "srbi"(vlasi) iz Hrvatske i be i ha
A ово  P.S. Мени је тако жао Хртковчана Sub-Ad je izmenio/la post. Vreme izmene: May 7 2008, 10:56 AM
|
|
|
|
|
|
| Yal |
May 7 2008, 10:56 AM
|
Veteran

Status: Super moderator
Reg: 19-April 05
Član broj: 120 104

|
Citat (michael-vukovar @ May 6 2008, 05:36 PM)  Prema oceni DSHV, vojvođanski Hrvati su žrtva besmislene agresije i rata, i nikada nisu dali povoda za takvo surovo kažnjavanje.
Svojevremeno sam pisala na slicnoj temi i mrzi me da se ponavljam, ali hajde da neke stvari stavim i ovde. Dakle, pricati o nekom egzodusu je smesno i tendenciozno preterivanje. Sam DSHV je svojevremeno objavio spisak ubijenih Hrvata u Vojvodini u periodu izmedju 1991-95, i znate sta, broj ubistava je 6. Aman, u saobracajnim nesrecama je za to vreme poginulo vise ljudi. Taj spisak DSHV, sa sve imenima i prezimenima ubijenih kao i datumima kada su se desila, sam postavila na forum. Sada stvarno nemam volje da tragam za tim, koga interesuje moze malo da trazi. Od tih sest ubistava na podrucju Vojvodine za sve vreme rata, najvise ih je bilo posle Oluje i Bljeska... cudno!?! Citat (udariga @ May 7 2008, 12:20 AM)  ti jadnici djele istu sudbinu kao i oni "srbi"(vlasi) iz Hrvatske i be i ha,koji su na traktorima napustili svoja ognjista.
Pfff... sta reci na ovakvu tvrdnju? Da se podestimo - Hrvati su odlazili svojevoljno iz Vojvodine, i to onako lepo preko oglasa, pa pozvali kamione za selidbu... imali su vremena cak i ragastove i bojlere da skidaju iz svojih kuca, a cekale su ih napustene srpske kuce u Hrvatskoj. Kuce im niko nije rusio, palio ili pljackao. Dalje, vecina tih Hrvata koji su se iselili, iselili su se zbog nekih svojih razloga, malo njih zaista moze da kaze da su proterani. Porediti Oluju i ljude koji napustaju na brzinu svoje kuce ponevsi u najlon kesi ono najnuznije i potrpavsi na traktore hranu za koji dan, svoju decu i cebad, sa iseljenjem Hrvata iz Srbije, je neumesno!!!
|
|
|
|
|
|
| DINAMO-SVETINJA |
May 7 2008, 11:27 AM
|
Početnik

Reg: 5-May 08
Član broj: 456 921

|
Citat (Yal @ May 7 2008, 10:56 AM)  Svojevremeno sam pisala na slicnoj temi i mrzi me da se ponavljam, ali hajde da neke stvari stavim i ovde. Dakle, pricati o nekom egzodusu je smesno i tendenciozno preterivanje. Sam DSHV je svojevremeno objavio spisak ubijenih Hrvata u Vojvodini u periodu izmedju 1991-95, i znate sta, broj ubistava je 6. Aman, u saobracajnim nesrecama je za to vreme poginulo vise ljudi. Taj spisak DSHV, sa sve imenima i prezimenima ubijenih kao i datumima kada su se desila, sam postavila na forum. Sada stvarno nemam volje da tragam za tim, koga interesuje moze malo da trazi. Od tih sest ubistava na podrucju Vojvodine za sve vreme rata, najvise ih je bilo posle Oluje i Bljeska... cudno!?! Pfff... sta reci na ovakvu tvrdnju? Da se podestimo - Hrvati su odlazili svojevoljno iz Vojvodine, i to onako lepo preko oglasa, pa pozvali kamione za selidbu... imali su vremena cak i ragastove i bojlere da skidaju iz svojih kuca, a cekale su ih napustene srpske kuce u Hrvatskoj. Kuce im niko nije rusio, palio ili pljackao. Dalje, vecina tih Hrvata koji su se iselili, iselili su se zbog nekih svojih razloga, malo njih zaista moze da kaze da su proterani. Porediti Oluju i ljude koji napustaju na brzinu svoje kuce ponevsi u najlon kesi ono najnuznije i potrpavsi na traktore hranu za koji dan, svoju decu i cebad, sa iseljenjem Hrvata iz Srbije, je neumesno!!!
Da odlazili su kao da idu na more.A vaši traktoristi su otišli jer su bili umočeni u sve što se dešavalo kod nas u Hrvatskoj.Mislili su da bojovnici nikad neće ojačati ali su se zajebali.Pošteni Srbijanci su uvijek bili taoci ovih prečana a siguran sam da vladaju i u Beogradu jer im je u krvi da vladaju i manipuliraju.
|
|
|
|
|
|
| Yal |
May 7 2008, 11:31 AM
|
Veteran

Status: Super moderator
Reg: 19-April 05
Član broj: 120 104

|
Citat (DINAMO-SVETINJA @ May 7 2008, 12:27 PM)  Da odlazili su kao da idu na more.
Eto vidis da znas... onda cemu preterivanja o nekakvom egzodusu?
|
|
|
|
|
|
| jeca100 |
May 7 2008, 12:49 PM
|
Veteran

Reg: 11-December 06
Lok: ni na nebu,ni na zemlji..
Član broj: 307 552

|
Niko nije morao ni trebao terati Hrvate iz Hrtkovaca, bilo je mesta da se nasele ti prognani ljudi, Srbi iz Hrvatske ali,dosetili se vadikali ,etnicko ciscenje im je u krvi pa sto ne bi malko,tek toliko da ne bude egzodus u pitanju proterali Hrvata.Da se vidi da je rat u pitanju i to bratoubilacki,gradjanski, prljavi rat. Poenta price nije u broju proteranih ljudi vec u pokusaju proterivanja. Kome normalnom to moze biti svejedno i ko to namece ''oko za oko'' i ''zub za zub'' oprobani sistem sovinista svih fela kao normalan i opravdan tih godina u mnogonacionalnoj Vojvodini? Svako ko ne misli dobro ni drugima a ni svojima.Jer jedna nesreca nikad ne ide sama,uvek je stigne druga,gora...
|
|
|
|
|
|
| michael-vukovar |
May 7 2008, 09:00 PM
|
Napredni korisnik

Reg: 27-December 07
Član broj: 428 415

|
Citat (Yal @ May 7 2008, 10:56 AM) 
Porediti Oluju i ljude koji napustaju na brzinu svoje kuce ponevsi u najlon kesi ono najnuznije i potrpavsi na traktore hranu za koji dan, svoju decu i cebad, sa iseljenjem Hrvata iz Srbije, je neumesno!!!
Srbi su iz Krajine odlazili s traktorima na koji su natovarili stvari... Hrvati su iz Vukovara otišli bez ičega...
|
|
|
|
|
|
|
  |
1 član(ova) čita ovu temu (1 posetilaca i 0 anonimnih članova)
0 članovi:
|
|