Dobrodošli na BeogradCafe | Login | Registracija |
Meni
 ◦ Početak

◦ Chat
 ◦ Forum
 ◦ Klubovi
 ◦ Online muvanje
 ◦ Online Dnevnik
 ◦ Foto album
 ◦ Online klub
 ◦ Književni kutak

◦ Horoskop
 ◦ Humor
 ◦ SMS poruke
 ◦ Video
 ◦ Grafiti
 ◦ Čestitke
 ◦ Igre
 ◦ Wallpapers
 ◦ Strip
 ◦ Lyrics
 ◦ Erotika
 ◦ Muzika
 ◦ Srbija
 ◦ Svet
 ◦ Društvo
 ◦ Kultura
 ◦ Fun news
 ◦ Fudbal
 ◦ Košarka
 ◦ Tenis
 ◦ Ostali sportovi
 ◦ Shobizz
 ◦ Muzika
 ◦ Film
 ◦ Ljubav & sex
 ◦ Zdravlje
 ◦ Moda i lepota
 ◦ IT svet
 ◦ Gastro kutak

◦ Vreme
 ◦ Kursna lista
 ◦ TV program
 ◦ Download
 ◦ Linkovi
 ◦ Mali oglasi
 ◦ Kontakt
 ◦ Marketing
Akcije

Fildžan viška - Forum BeogradCafe
IPB

Dobrodošao Gost ( Prijavi Se | Registracija )

4 Stranice V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Fildžan viška
Vjerujete li u suživot komšija/susjeda i braće različitih vjera i nacija u BiH?
Vjerujete li u suživot komšija/susjeda i braće različitih vjera i nacija u BiH?
Da [ 27 ] ** [50.94%]
Ne [ 26 ] ** [49.06%]
Ukupno Glasova: 53
Gosti ne mogu da glasaju 
valterbranisaraj...
post Oct 28 2007, 02:25 PM
Post #1

Početnik
Grupa Ikona

Grupa: Član
Registrovan/a: 28-October 07
Korisnik br: 413 593

Čak i u ovim olovnim vremenima postoji bezbroj primjera suživota i tolerancije među ljudima različitih vjeroispovjesti i nacionalnosti u Bosni i Hercegovini. Na žalost, uglavnom ogroman publicitet dobiju ružni događaji, međunacionalni i međuvjerski incidenti, dok se sve ono lijepo i pozitivno gura pod tepih.

Vijekovima je zajedničko ispijanje kafe/kave/kahve komšija i braće različitih vjera i nacija bio najočitiji primjer suživota i tolerancije na ovim prostorima. Kao posljedica tog druženja nastao je i čuveni izraz "Fildžan viška". Onda dođoše neljudi i posvađaše komšije radi mizernog cilja da napune svoje džepove tuđim znojem i mukom, i da preko noći od fukare postanu gospoda, (ali ne uspješe, gospodin se ne postaje nego se rađa). Međutim, komšija u dnu duše sada osjeća da je ova kafa/kava/kahva koju sada pije sa "svojim" nekako gorka, i da nije tako pitka kao ona koju je pio prije rata sa svojim komšijom druge nacije. Ima dva izbora ili će prestati sa najdražim užitkom ili će morati naći svog starog komšiju, pogledati se u sa njim u oči i ponovo kao nekada, kada su dobri hodali po ovoj zemlji, popiti zajedno najslađi napitak. I gle čuda, ta kafa/kava/kahva će za razliku od one prve biti tako slatka i pitka – moraće "nastaviti“ još jednu džezvu.

Cilj ovog posta je da dole navedenim primjerima pokažemo svim onim koji zavadiše braću i komšije da je njihov pogani naum bio uzaludan i da će naša djeca, isto tako kako su naši stari to radili vijekovima nastaviti ovaj prekrasni ritual ispijanja kafe/kave/kahve sa svojim komšijama i braćom.

Nadam se da ćemo jednom svi zajedno sjesti i popiti fildžan /šoljicu/šalicu kafe/kave/kahve iz one velike džezve koju imamo često priliku vidjeti na TV jer će u njemu biti ovog čudotvornog napita dovoljno za sve.

Pozivam sve da ovaj post obogatimo primjerima suživota i tolerancije u Bosni i Hercegovini.

Ovu poruku je izmenio Yal: Oct 29 2007, 02:07 PM
Go to the top of the page

+Quote Post
gir
post Oct 28 2007, 02:30 PM
Post #2

Veteran
Grupa Ikona

Registrovan/a: 2-June 06
Korisnik br: 247 443

Ја сам увек спреман да "попијем кахву" са својим бившим комшијама, али не би ни за све паре овог света живео у вишенационалној средини. Било не поновило се, свако у своју "авлију" па ћемо лепо да се дружимо, али да живимо зајдно ЈОК!!!!

+Quote Post
talijum
post Oct 28 2007, 03:20 PM
Post #3

zaliti necu i zivot svoj-o partizane ti si moj
Grupa Ikona

Registrovan/a: 15-July 05
Korisnik br: 133 007

sm007.gif a kada je to bio suzivot u bosni i hercegovini, kada ste vi silovali i radili sta ste hteli pod turskom vlascu sm013.gif hajde nauci istoriju, mani me izlizani bosnjacki fazona sm049.gif

+Quote Post
mortadela
post Oct 28 2007, 03:26 PM
Post #4

velika curica
Grupa Ikona

Registrovan/a: 17-June 07
Od: Republika Srpska
Korisnik br: 376 682

Citat (gir @ Oct 28 2007, 01:30 PM) [snapback]1568951[/snapback]

Ја сам увек спреман да "попијем кахву" са својим бившим комшијама, али не би ни за све паре овог света живео у вишенационалној средини. Било не поновило се, свако у своју "авлију" па ћемо лепо да се дружимо, али да живимо зајдно ЈОК!!!!

SLAZEM SE
Da nam je valjalo ne bismo ratovali,a sad svakom svoje i idemo dalje

+Quote Post
alex982
post Oct 28 2007, 04:00 PM
Post #5

LeGeNdA
Grupa Ikona

Registrovan/a: 19-May 07
Od: Beograd
Korisnik br: 367 019

Citat (talijum @ Oct 28 2007, 02:20 PM) [snapback]1568999[/snapback]

sm007.gif a kada je to bio suzivot u bosni i hercegovini, kada ste vi silovali i radili sta ste hteli pod turskom vlascu sm013.gif hajde nauci istoriju, mani me izlizani bosnjacki fazona sm049.gif

Cim sam procitao prvi post,jasno mi je bilo da ce biti i ovakvih komentara. sm046.gif
Ne vredi,balkan je ovo...vazda cemo se umesto piti kafu i neobavezno caskati pozivati na proslost i to ko-je-koga-i-kad-klao-i-ko-cije-zene-silovao-i-fudbal-decijim-glavama-igrao...
Ja sam za fuka...

Prilozena Datoteka(e)
Prikacen Fajl  images.jpg ( 3.53k ) Broj downloada: 4
Prikacen Fajl  H07_20__20Peace.jpg ( 51.1k ) Broj downloada: 35

+Quote Post
sunshine88
post Oct 28 2007, 04:16 PM
Post #6

SMILE
Grupa Ikona

Registrovan/a: 13-October 06
Od: U Fantastu dvorcu...
Korisnik br: 288 529

Citat (talijum @ Oct 28 2007, 02:20 PM) [snapback]1568999[/snapback]

Zbog takvih kao sto si ti,suzivot ce uvek biti tezak...Nije bitno sto nisam iz Bosne...jednom se mora krenuti napred...Tebi ako je dobro u Americi,bolje cuti,nego sto samo svadjas ljude... sm013.gif

+Quote Post
konzument
post Oct 28 2007, 06:44 PM
Post #7

Veteran
Grupa Ikona

Registrovan/a: 28-March 06
Korisnik br: 223 260

A šta preostaje drugo ljudima koji su ostali u Bosni posle svega?
Život - makar kroz taj čin fildžana viška (bez obzira na to da li se u njemu nalazila kafa, kahva ili kava, ratluk, rahat lokum ili drugo).

Ovu poruku je izmenio konzument: Oct 28 2007, 07:56 PM

+Quote Post
tvist
post Oct 28 2007, 11:25 PM
Post #8

Veteran
Grupa Ikona

Registrovan/a: 11-August 06
Od: praistorija - 21 vek
Korisnik br: 268 910

Citat (sunshine88 @ Oct 28 2007, 03:16 PM) [snapback]1569069[/snapback]

Zbog takvih kao sto si ti,suzivot ce uvek biti tezak...Nije bitno sto nisam iz Bosne...jednom se mora krenuti napred...Tebi ako je dobro u Americi,bolje cuti,nego sto samo svadjas ljude... sm013.gif

sm033.gif sm033.gif
Ja sam uvek za tu komsijsku kafu/kahvu/kavu.Treba nastaviti dalje.Istorija je bila ruzna,ali potrudimo se da buducnost bude lepsa.

Ovu poruku je izmenio tvist: Oct 28 2007, 11:26 PM
Prilozena Datoteka(e)
Prikacen Fajl  kahva_i_ratluk.jpg ( 3.2k ) Broj downloada: 0

+Quote Post
gir
post Oct 29 2007, 07:52 PM
Post #9

Veteran
Grupa Ikona

Citat (sunshine88 @ Oct 28 2007, 03:16 PM) [snapback]1569069[/snapback]

Најелпше је причати о "суживоту" из средина које су 90% једонационалне и солити памет нама који смо провели више од пола живота "у том мерхаметУ" па смо се после потуцали по свету годинама. Ти ако сматраш да је то срећа и весеље, лепо се спакуј, па правац Знеица, све ће ти бити јасније, веруј ми.

+Quote Post
konzument
post Oct 29 2007, 11:40 PM
Post #10

Veteran
Grupa Ikona

Registrovan/a: 28-March 06
Korisnik br: 223 260

Upravo suprotno gir, sem ako Beograd (u kojem živiš) ili Vojvodina u kojoj ja živim ne nazovemo jednonacionalim.

+Quote Post
alex982
post Oct 30 2007, 12:32 AM
Post #11

LeGeNdA
Grupa Ikona

Registrovan/a: 19-May 07
Od: Beograd
Korisnik br: 367 019

Citat (gir @ Oct 29 2007, 06:52 PM) [snapback]1570687[/snapback]

Најелпше је причати о "суживоту" из средина које су 90% једонационалне и солити памет нама који смо провели више од пола живота "у том мерхаметУ" па смо се после

Jeste lako gledati sa strane pricati i soliti pamet o suzivotu,ali je jos lakse isto tako gledati sa strane i potiprivati razmirice i pozivati secanja na stare ratove.
A upravo oni koji tamo zive treba da se potrude oko pomirenja i izgradnje dobrih odnosa.Mi odavde im necemo mnogo pomoci,al ja im ne bih nii odmagao.

+Quote Post
Avramova
post Oct 30 2007, 03:43 AM
Post #12

dAVidova
Grupa Ikona

Grupa: Banovan
Registrovan/a: 15-May 06
Korisnik br: 240 971

Citat (gir @ Oct 28 2007, 01:30 PM) [snapback]1568951[/snapback]

Sada mi ništa nije jasno. blink.gif A gde se pije ta kahva s bivšim komšijama? Negde na trećem mestu?

Meni je tako svejedno da li ću piti kavu, kahvu ili kafu u mojoj "avliji", važno je da nećemo ćutati. A u Beogradu se pije i jedno i drugo i treće i ko zna još koliko tog aromatičnog napitka pod drugim nazivom.

Gir, ovo što si napisao liči mi na odličnu reklamu za forum. Svako iz svoje "avlije" piše, lepo se družimo, neko pije kavu, neko kahvu a neko kafu, a opet nismo zajedno.

+Quote Post
nale84
post Oct 30 2007, 01:03 PM
Post #13

~Đoletova maza~
Grupa Ikona

Registrovan/a: 11-November 04
Od: mogu sva mesta na svetu da mi postanu dom, ali srce ce ici uvek ulicom tom
Korisnik br: 70 173

Citat (konzument @ Oct 28 2007, 05:44 PM) [snapback]1569262[/snapback]

A šta preostaje drugo ljudima koji su ostali u Bosni posle svega?
Život - makar kroz taj čin fildžana viška (bez obzira na to da li se u njemu nalazila kafa, kahva ili kava, ratluk, rahat lokum ili drugo).

E upravo tako... to preostaje...ostaviti sve iza sebe, i krenuti dalje...

Mada unsure.gif kontam da ce to ici teze onima koji su u ratu izgubili nekoga, nego onima koji nisu. unsure.gif

+Quote Post
gir
post Oct 31 2007, 01:38 PM
Post #14

Veteran
Grupa Ikona

Citat (konzument @ Oct 29 2007, 10:40 PM) [snapback]1570957[/snapback]

Upravo suprotno gir, sem ako Beograd (u kojem živiš) ili Vojvodina u kojoj ja živim ne nazovemo jednonacionalim.

Па "вишенациноналнст" у Бг је једано, а у Са нешто сасвим друго.

Citat (alex982 @ Oct 29 2007, 11:32 PM) [snapback]1571083[/snapback]

Jeste lako gledati sa strane pricati i soliti pamet o suzivotu,ali je jos lakse isto tako gledati sa strane i potiprivati razmirice i pozivati secanja na stare ratove.
A upravo oni koji tamo zive treba da se potrude oko pomirenja i izgradnje dobrih odnosa.Mi odavde im necemo mnogo pomoci,al ja im ne bih nii odmagao.

Живео сам тамо 26 година.

Citat (Avramova @ Oct 30 2007, 02:43 AM) [snapback]1571377[/snapback]

Sada mi ništa nije jasno. blink.gif A gde se pije ta kahva s bivšim komšijama? Negde na trećem mestu?

У кафани "Сложна браћа" sm007.gif

+Quote Post
ANGELANA-QUEEN
post Nov 1 2007, 12:24 PM
Post #15

PREVARICES SE
Grupa Ikona

Registrovan/a: 20-January 07
Od: Kraljevina Divljih Jagoda
Korisnik br: 322 132

Naravno da bih popila *fildzan* ili *soljicu* kafe.......sta god....ponovo sad, ili bilo kad.....(obraz mi je cist, nisam ga ukaljala mrznjom niti bilo cim u ratu, kao neki, iako sam i zivela tamo neko vreme) sm012.gif

Pamtim.......izuzetan duh...narocito onaj...koji je imalo (visenacionalno) Sarajevo....ali... bukvalno, bukvalno....sve do samog izbijanja rata...odnosno barikada.....1992. godine. Ko tvrdi nesto drugo...jednostavno laze samog sebe. Uvek bih ponovo tamo....popila kaficu......sa ljudima......nije vazno koje nacionalnosti.....sve je to Bosna (*kakva je to zemlja...koja Bosne nema*). Na moju veliku zalost.....ne moze se vaskrsnuti veliki broj dragih ljudi svh mogucih veroispovesti.....kojih vise nema medju nama....pa da sednemo i dooobro se ispricamo...kao u stara dobra vremena....... rolleyes.gif

....Lako je ZATVORITI vrata iza sebe.....samo je izuzetno tesko.....ostaviti ih uvek OTOVRENIM........da se moze ponovo uvek uci...na ista ta!!! Pa, svako, naspram svog osecaja i obraza....
Prilozena Datoteka(e)
Prikacen Fajl  Ilidzanka8.jpg ( 69.08k ) Broj downloada: 31

+Quote Post
sunshine88
post Nov 5 2007, 07:49 PM
Post #16

SMILE
Grupa Ikona

Registrovan/a: 13-October 06
Od: U Fantastu dvorcu...
Korisnik br: 288 529

Citat (konzument @ Oct 29 2007, 10:40 PM) [snapback]1570957[/snapback]

Potpisujem!Vratiti se u normalu je sigurno jako tesko,ali sta drugo preostaje ljudima...?Sem da izazivaju nove sukobe...

+Quote Post
AngelinaJolly
post Nov 5 2007, 08:36 PM
Post #17

Zovu me Nemir, a zovem se ....
Grupa Ikona

Registrovan/a: 28-October 05
Od: Basic Instinkt
Korisnik br: 160 909

Nisam tamo ali imam ljude koji su iz Bosne i popijemo kafu iz fildzana - jako su prijatni
i slatko se ispricamo i nasmejemo i druga imam takodje,njegova mama mi je pravila pitu i uvek me pozdravi kad je sretnem .Ranije su mi Sarajevo,Mostar bili omiljeni da protrcim kroz njih na par dana.Ne biram po tome ko je odakle da bi popila kafu,misljenja sam da bi trebalo da se ide dalje napred a ne unazad.

+Quote Post
Avramova
post Nov 5 2007, 09:02 PM
Post #18

dAVidova
Grupa Ikona

Grupa: Banovan
Registrovan/a: 15-May 06
Korisnik br: 240 971

Citat (gir @ Oct 31 2007, 12:38 PM) [snapback]1573342[/snapback]

У кафани "Сложна браћа" sm007.gif

Lepo mi reklamiramo "Složnu braću", a još lepše Forum BgdCafe. sm007.gif

Nego, pitam se, kako bi se osećao da zaista sretneš nekoga sa foruma ko pije kahvu, kavu...? Da li bi popio kafu i u nekoj drugoj kafani osim ove forumske? sm034.gif

Prilozena Datoteka(e)
Prikacen Fajl  sloznabraca.JPG ( 7.12k ) Broj downloada: 41

+Quote Post
mortadela
post Nov 8 2007, 06:15 PM
Post #19

velika curica
Grupa Ikona

Registrovan/a: 17-June 07
Od: Republika Srpska
Korisnik br: 376 682

Nesto bas ne vjerujem da bi iko od vas pio kafu sa nekim s kim ste bili u ratu, izgubili kucu, posao, voljene ljude.....da ne nabrajam sta se sve desavalo, bili ste obavijesteni.

+Quote Post
ANGELANA-QUEEN
post Nov 8 2007, 06:19 PM
Post #20

PREVARICES SE
Grupa Ikona

Registrovan/a: 20-January 07
Od: Kraljevina Divljih Jagoda
Korisnik br: 322 132

@Mortadela...a mozda su neki od nas vec pili...i to poodavno vec, pa cak i vise puta...tu kafu...koju pominjes.

+Quote Post

4 Stranice V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 Korisnika cita ovu temu (1 Gostiju i 0 Anonimnih korisnika)
0 Korisnika:

RSS Tekstovna Verzija Datum i Vreme: 3rd September 2010 - 03:26 AM

Copyright © 1999, 2010