|
  |
Izrael |
|
|
| whataman |
Dec 24 2007, 09:01 AM
|
stoka iz bloka

Status: Moderator
Reg: 5-February 06
Lok: Of Gold
Član broj: 198 119

|
Uz to, što sam i sam zainteresovan za ovu temu, otvaram ovaj topic, i zbog toga što se Izrael često pominje na drugim temama baš u kontekstu ove teme. Pa da ne mora da se troluje, a i da se ne mažu oči ljudima, po drugim temama, evo jedne prigodne. Prošle godine imali smo temu o ratu protiv Hezbolaha u Libanu, sada evo jedna opšta. O unutrašnjoj politici Izraela, kad je arapska i palestinska manjina u pitanju, kada je u pitanju odnos sa Egiptom, Jordanom, Sirijiom, Iranom...o tome je ova tema. Evo za početak političke karte Bliskog istoka: a ovo je dobra mapa: http://www.welt-atlas.de/datenbank/karten/karte-0-9014.gifKarta Izraela, sa palestinskim teritorijama: 
|
|
|
|
|
|
| whataman |
Dec 24 2007, 09:14 AM
|
stoka iz bloka

|
Citat (Cristiano777 @ Dec 24 2007, 10:09 AM)  Izrael tek onda kada proširi svoju državu u potezu prema Iraku moći će računati na trajan mir.
Naravno to će morati napraviti uz velike žrtve naroda koje bude protjerivao ali to je jedino rješenje.
Izrael u ovim granicama nema budućnosti.
Prvi put čujem ovu opciju, da se Izrael proširuje  Stvarno, prvi put. Pa, sada su na stoli jedino predlozi da se Izrael dodatno smanji. Izrael drži Gazu i Golan okupiranim, jer bez njih država ne bi mogla da preživi - Egipat bi bio u centru države, a Sirija bi visila nad njom s Golana. Te teritorije, zauzete u odbrambenim ratovima, Izrael neće nikada vratiti. Kristijano, ako Izrael u ovim granicama nema budućnosti, ko je glavna opasnost?
|
|
|
|
|
|
| Cristiano777 |
Dec 24 2007, 09:33 AM
|
Profi

Status: Član
Reg: 27-November 07
Lok: Hrvatska
Član broj: 421 288

|
Citat (whataman @ Dec 24 2007, 09:14 AM)  Prvi put čujem ovu opciju, da se Izrael proširuje  Stvarno, prvi put. Pa, sada su na stoli jedino predlozi da se Izrael dodatno smanji.Izrael drži Gazu i Golan okupiranim, jer bez njih država ne bi mogla da preživi - Egipat bi bio u centru države, a Sirija bi visila nad njom s Golana. Te teritorije, zauzete u odbrambenim ratovima, Izrael neće nikada vratiti. Kristijano, ako Izrael u ovim granicama nema budućnosti, ko je glavna opasnost?Glavna opasnost za Izrael je upravo ova karta koju si ovdje lijepo postavio. Kod nas se kaže: "Slika govori više od tisuću riječi" a ova slika pokazuje da Izrael u ovim granicama nema budućnosti. Nema, jer tko god se bar malo razumije u geostrategiju zna da ovaj položaj kakav sad ima Izrael prema susjednim država je put u propast. Glavna opasnost za Izrael je upravo u zadražavanju na istim pozicijama. Tvoja konstatacija da Izrael neće nikada vratiti teritorije zauszete u obrambenim ratovima je potpuno kriva i krajnje naivna. Ne samo da će Izrael zauzeti te teritorije već će se proširiti i na područja Iraka. Sad će neupućene osobe u ovu problematiku govorit kako to nije u skladu s demokracijom i bla...bla... Ali ono što će Izrael morati jednog sunčanog dana učiniti sada još uvijek čini donekle SAD, ali pitanje je do kada? Izrael će morati radi sebe to učiniti. I zapravo kad to učini više nećemo imati probleme na Bliskom Istoku. Cristiano777 je izmenio/la post. Vreme izmene: Dec 24 2007, 09:35 AM
|
|
|
|
|
|
| whataman |
Dec 24 2007, 09:48 AM
|
stoka iz bloka

|
Citat (Cristiano777 @ Dec 24 2007, 10:33 AM)  Glavna opasnost za Izrael je upravo ova karta koju si ovdje lijepo postavio. Kod nas se kaže: "Slika govori više od tisuću riječi" a ova slika pokazuje da Izrael u ovim granicama nema budućnosti. Nema, jer tko god se malo razumije u geostrategiju zna da ovaj položaj kakav sad ima Izrael prema susjednim država je put u propast.
Glavna opasnost za Izrael je upravo u zadražavanju na istim pozicijama.
Tvoja konstatacija da Izrael neće nikada vratiti teritorije zauszete u obrambenim ratovima je potpuno kriva i krajnje naivna. Ne samo da će Izrael zauzeti te teritorije već će se proširiti i na područja Iraka.
Sad će neupućene osobe u ovu problematiku govorit kako to nije u skladu s demokracijom i bla...bla...
Ali ono što će Izrael morati jednog sunčanog dana učiniti sada još uvijek čini donekle SAD, ali pitanje je do kada?
Izrael će morati radi sebe to učiniti. I zapravo kad to učini više nećemo imati probleme na Bliskom Istoku.
Karta je bila slična i pre 30, 40, 50 godina, odnosi jednako loši, a svi ti neprijatelji nekoliko puta u napadu, na Izrael koji je tada u odnosu na njih bio neuporedivo slabiji nego danas. Najveći su se sukobi desili u vreme kad je Izrael bio neizgrađena, nestabilna, siromašna još uvek neorganizovana država. Opasnost danas nije ništa manja, mir sa Egiptom je stabilan, ali je Egipat i dalje dugoročno najveća opasnost, Iran izgleda da ima nameru da napadne ali bi im veliki problem predstavljalo američko prisustvo u Iraku. Sirija je takođe opasna ali ne može da parira Izraelu, skoro pa ni po broju boraca. Liban i Jordan nisu neprijateljske države, posebno ne Jordan. Odnos Izraela i Jordana predstavlja primer uspešnom mirovnom sporazumu. Saudi Arabija i Egipat će još jako dugo biti pod uticajem SAD, i sve dok SAD imaju interes u očuvanju Izraela, te zemlje neće ugroziti bezbednost zemlje. Nisam najbolje razumeo ovo: Citat Tvoja konstatacija da Izrael neće nikada vratiti teritorije zauszete u obrambenim ratovima je potpuno kriva i krajnje naivna. Ne samo da će Izrael zauzeti te teritorije već će se proširiti i na područja Iraka. Izrael je već zauzeo te teritorije, ima tome puno godina, i nikome ne pada na pamet da te teritorije budu vraćene. Sad, ovo o teritorijalnom proširenju mi je teško da komentarišem. Najviše, što se teritorijalnog proširenja tiče, može se govriti o proširenju na granice Davidove ili Solomonove države, koje su pojedini politički činioci u Izraelu nekada zagovarali, ali ta je ideja naravno odbačena, i danas je samo šala. Nema Izrael šta da traži tamo, a kamo li u Iraku ili sl. Ili ti namerno podvaljuješ neke konstrukcije, kako bi predstavio Izrael kao osvajača teritorija u budućnosti??? Izrael svoju bebednost vojno temelji na Golanu i naprednim tehnologijama, obuci vojnika, i na radu bezednosnih agencija, preventivnom delovanju protiv terorizma, diplomatiji...
|
|
|
|
|
|
| Cristiano777 |
Dec 24 2007, 10:07 AM
|
Profi

|
Citat Izrael svoju bebednost vojno temelji na Golanu i naprednim tehnologijama, obuci vojnika, i na radu bezednosnih agencija, preventivnom delovanju protiv terorizma, diplomatiji... I kao što se može primjetiti vrlo uspješno. Vjerujem da je to utjeha svim onima kojima su članovi obitelji poginuli od raznih bombaša samoubojica ili od gelera prouzrokovanih raketnim napadima. Ti očito ne shvaćaš realnost svijeta u kojem se Izrael nalazi ili ne želiš shvatiti. Očito ovo drugo. Dok je SAD još uvijek svjetska vojna i gospodarska velesila Izrael si može dopustiti ova prepucavanja s Palestincima ali pitanje je koliki je vijek trajanja SAD-a? Citat Ili ti namerno podvaljuješ neke konstrukcije, kako bi predstavio Izrael kao osvajača teritorija u budućnosti??? To nisu konstrukcije i nemojmo vrijeđati inteligenciju članova ovog foruma. Svakome je jasno da ja iznosim činjenice a i ti dobro znaš koliko god to negirao da će Izrael učiniti upravo ovo što sam ovdje i napisao.
|
|
|
|
|
|
| zelenilegvan |
Dec 24 2007, 10:43 AM
|
Veteran

Reg: 13-December 07
Lok: prigorje, Hawk City
Član broj: 425 140

|
Citat (Cristiano777 @ Dec 24 2007, 10:41 AM)  Ja sam napisao ono što je jedino pravo i moguće rješenje. To se tebi ne sviđa, dobro, ali to ne mijenja činjenicu da ove granice u kojima se nalazi Izrael su potpuno neprirodne u okruženju u kojem se ta država nalazi.
Ovo mrcvarenje koje traje desetljećima se može riješiti jedino na moj način. To je jedino moguće.
Jedino ratom čiji je cilj proširenje granica Izraela i protjerivanjem stanovništva s tog prostora. U kratkim crtama jedino to.
Pregovori, razgovori, mirovne konferencije, pravljenje zidova, tehnologije...sve to nije donijelo mir i stabilnost i neće...
Taj recept nije za taj prostor...
Riješenje je bil Madagaskar!(Šala,normalno da ne mislim tak)
|
|
|
|
|
|
| Cristiano777 |
Dec 24 2007, 10:51 AM
|
Profi

|
Citat Jedino riješenje je istjerati palestince sa Izraelske teritorije,s njima se ne može nikako dogovoriti isti su kao šipci...da SAD ne podržava Izrael on bi nestao kako su zinuli muslimani sa bliskog istoka. Izrael može još uvijek ovako dok je SAD još u ovom stanju. No neizbježno će doći a onda jedino rješenje je moje. Ili moje rješenje ili propast ili zaista Madagaskar. Cristiano777 je izmenio/la post. Vreme izmene: Dec 24 2007, 10:52 AM
|
|
|
|
|
|
| whataman |
Dec 24 2007, 10:59 AM
|
stoka iz bloka

|
Citat (Prijedor-Rep-Srpska @ Dec 24 2007, 11:47 AM)  Једино ријешење је истјерати палестинце са Израелске територије,с њима се не може никако договорити исти су као шипци...да САД не подржава Израел он би нестао како су зинули муслимани са блиског истока.
Ja za Palestince, u načelu, imam dosta razumevanja, a takvom se pokazuje i politika Izraela. Izrael bi možda već našao mir s Palestincima, da nije Islamskih fundamentalista i terorista, koji sanjaju o kontroli te zemlje. Ne samo što je Izrael na toj zemlji, gde im je par svetilišta, već Izrael geografski prekida komunikaciju između Afričkih i Azijskih muslimana, veliki je trn u oku muslimanskim težnjama za globalnom dominacijom. Ovo što se dešava sad u Gazi potpuno je poremetilo planove za mir. Izrael se povukao iz Gaze, dao Palesticima pravo na potpuno samoupravljanje, ali su nakon unutrašnjih sukoba nastavili da napadaju Izrael. Sad je situacija kritična, od narednih nekoliko nedelja zavisi šta će se dugoročnije dešavati u tom pojasu. Mislim da je moguće i da će podrška Hamasu opadati, pod pritiskom primera sa Zapadne obale, gde Abas može da obezbedi Palestincima mir, i bolju budućnost. Palestinci na ovoj zemlji žive već hiljadama godina, i tu trebaju nastaviti da organizuju svoj život. Za to proterivanje je bilo više potrebe i bolje šanse pre par decenija, nakon velike opasnosti od Sirije, Jordana, Libana, Egipta...pa se to nije desilo, niti će se desiti. Jevreji imaju mnogo prostora za razumevanje prema Palestincima, koji uopšte ne moraju ratom da rešavaju probleme, ratom u koji ih guraju sveštenici, i takvom scenariju nema mesta. Zapadna obala se bliži miru, dugotrajnom, ali Gaza bi mogla biti porpište velike katastrofe, jer Izrael neće odstupiti. Rat sa Hezbolahom u Libanu prošle godine Izrael je dočekao nespreman, opušten, i taj je rat sada sve promenio, oprez je na maksimumu. Gaza će biti pod embargom, i IDF će nastaviti sa vojnim akcijama, sve dok Izrael ne bude opet bezbedan od terorizma iz Gaze.
|
|
|
|
|
|
| zelenilegvan |
Dec 24 2007, 10:59 AM
|
Veteran

Reg: 13-December 07
Lok: prigorje, Hawk City
Član broj: 425 140

|
Citat (Prijedor-Rep-Srpska @ Dec 24 2007, 10:57 AM)  Увијек сам уз Јевреје,знам шта су пропатили као ми уз усташке логоре...само се ви веселите Мадагаскару...
Mislil sam na onaj crtić..haha
|
|
|
|
|
|
| Cristiano777 |
Dec 24 2007, 11:16 AM
|
Profi

|
Citat (whataman @ Dec 24 2007, 10:59 AM)  da nije Islamskih fundamentalista i terorista, koji sanjaju o kontroli te zemlje.
veliki je trn u oku muslimanskim težnjama za globalnom dominacijom.
Izrael se povukao iz Gaze, dao Palesticima pravo na potpuno samoupravljanje, ali su nakon unutrašnjih sukoba nastavili da napadaju Izrael.
Sad je situacija kritična,
Jevreji imaju mnogo prostora za razumevanje prema Palestincima, koji uopšte ne moraju ratom da rešavaju probleme, ratom u koji ih guraju sveštenici, i takvom scenariju nema mesta.
Gaza bi mogla biti porpište velike katastrofe,
Rat sa Hezbolahom u Libanu prošle godine Izrael je dočekao nespreman, opušten, i taj je rat sada sve promenio,
oprez je na maksimumu.
I onda koje je rješenje? I dalje ovako...možda zid nije dovoljno visok?
|
|
|
|
|
|
| Cristiano777 |
Dec 24 2007, 11:55 AM
|
Profi

|
Citat Heh, pa rešanje je da balije ostave Izrael na miru Malo morgen...
|
|
|
|
|
|
| DZAMAISL |
Dec 24 2007, 02:02 PM
|
konobar kod "mitkeva"

Reg: 4-May 07
Lok: Moj mali stan...i oko njega kineski zid...
Član broj: 360 904

|
Citat (Cristiano777 @ Dec 24 2007, 09:09 AM)  Izrael tek onda kada proširi svoju državu u potezu prema Iraku moći će računati na trajan mir.
To bi oteralo i ono malo arapskih zemalja koje ne ucestvuju u sukobu da postanu zestoki protivnici Izraela... A i sta bi time dobili?Jedino bi im Iran bio jos blizi...I gde je tu logika?  Citat (whataman @ Dec 24 2007, 10:59 AM)  J Izrael bi možda već našao mir s Palestincima, da nije Islamskih fundamentalista i terorista, koji sanjaju o kontroli te zemlje.
I ja sam se nadao konacnom osnivanju Palestinske drzave ali njihove vodje su pokazale da nisu dorasle da vode svoj narod...Sukobi Fataha i Hamasa samo pokazuju neozbiljnost i glupost u trenutku kada Palestini fali svega...Od infrastrukture do puteva,zdravstva i obrazovanja...Do sad im je bio kriv za sve Izrael i to koliko toliko sam mogao da razumem ali ove borbe unutar samog pojasa Gaze i zapadne obale izmedju raznih frakcija...  Zestoko bacanje vremena i para dok Palestinci i dalje stradaju..Na zalost ovaj put od ruku sopstvenih vodja!!! Citat (Prijedor-Rep-Srpska @ Dec 24 2007, 10:47 AM)  Једино ријешење је истјерати палестинце са Израелске територије,с њима се не може никако договорити исти су као шипци...
Ne mozes oterati nekoga ko tu zivi od samog pocetka...Pa ti Palestinci su osnovni zacin tog podneblja oduvek... 
|
|
|
|
|
|
|
  |
1 član(ova) čita ovu temu (1 posetilaca i 0 anonimnih članova)
0 članovi:
|
|