Dobrodošli na BeogradCafe | Login | Registracija
Meni
 ◦ Početak

◦ Chat
 ◦ Forum
 ◦ Klubovi
 ◦ Online muvanje
 ◦ Online Dnevnik
 ◦ Foto album
 ◦ Online klub
 ◦ Književni kutak

◦ Horoskop
 ◦ Humor
 ◦ SMS poruke
 ◦ Video
 ◦ Grafiti
 ◦ Čestitke
 ◦ Igre
 ◦ Wallpapers
 ◦ Strip
 ◦ Lyrics
 ◦ Erotika
 ◦ Muzika
 ◦ Srbija
 ◦ Svet
 ◦ Društvo
 ◦ Kultura
 ◦ Fun news
 ◦ Fudbal
 ◦ Košarka
 ◦ Tenis
 ◦ Ostali sportovi
 ◦ Shobizz
 ◦ Muzika
 ◦ Film
 ◦ Ljubav & sex
 ◦ Zdravlje
 ◦ Moda i lepota
 ◦ IT svet
 ◦ Gastro kutak

◦ Vreme
 ◦ Kursna lista
 ◦ TV program
 ◦ Download
 ◦ Linkovi
 ◦ Mali oglasi
 ◦ Kontakt
 ◦ Marketing
Akcije

Dobrodošli Gost ( Login | Registracija )

3 Strana V  1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
> Kako zvati svekra i svekrvu, mama i tata ili...
millijana
post May 5 2008, 07:06 PM
Post #1

Profi
Group Icon

Status: Član
Reg: 23-August 07
Član broj: 395 219

Svekar i svekrva su "specificna vrsta rodbine" i nekako za njih etika ne predvidja jednoglasno resenje. Mislim, nikog nisam cula da ih oslovljava "svekre" i "svekrvo".

Ja imam taj problem da od detinjstva nikog ne zovem tetkom i cikom,ako mi nisu u srodstvu. A u komsiluku smo samo ja i brat od sve dece persirali,komsijama i komsinicama. Starije od sebe,dakle,zovem po imenu i persiram.
E,sad,kad sam se udala,a udala sam se u sredinu gde se jako malo persira (sto mi cesto smeta),ja pocela svekra i svekrvu da zovem po imenu,i pri tom im,naravno,persiram.Oduvek mi je bilo glupo kad ih neko zove "mama i tata",jer mi,prvo , nisu mama i tata, a drugo, i roditelje ne zovem striktno tako,vec variram od "cale", "majcice",pa do zvanja po imenu. Muz mi je par puta rekao da ne treba da im persiram,i da bi procvetali kad bih ih zvala "mama i tata". Jedna njegova strina mi je cak rekla da moram da ih zovem tako,jer imam stariju jetrvu koja to radi.
A jedna poznanica se toliko sokirala,kao da sam rekla da im sipam misomor u jutarnju kafu.
Kakvo je vase misljenje o ovome? Ne trazim savet,jer sam udata vec tri godine,pa ne zelim nista da menjam u vezi sa tim, cisto me zanima vas pogled na stvar. Udate,kako zovete svekrvu i svekra? Neudate, kako biste vi resile stvar? I,najzad,muskarci,kako zovete tasta i tastu?

Moja drugarica,da dodam i ovaj dogadjaj, zove svekrvu tetka-.....,sto mi je prihvatljivo i lepo,i jednom sede na nekoj slavi,i ona joj se tako obraca, a zena sto je sedela do nje, na sav glas prokomentarise:"Kako ti mozes da je zoves tetkom,kad spavas sa njenim sinom??!!" laughing.gif
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
Cayca
post May 5 2008, 09:03 PM
Post #2

Zmaj tetka
Group Icon

Status: Super moderator
Reg: 5-November 05
Lok: Beograd
Član broj: 163 131

Ja bih ih zvala imenom. Majku i oca imam i nemam ni želju ni potrebu da nekoga drugog nazivam rečima koje su rezervisane za roditelje.
+Quote Post
jace
post May 5 2008, 09:11 PM
Post #3

lady od Zimovrela
Group Icon

Status: Moderator
Reg: 22-January 06
Član broj: 192 638

Sasvim je ok persirati ih,to je izraz postovanja a sad za zvanje,pa kako kome odgovara...
Ja isto ne bih mogla da zovem mama i tata,za sad teta i cika a vremenom verovatno po imenu smile.gif
+Quote Post
NIKOLINA2006
post May 5 2008, 09:13 PM
Post #4

hvatačica miševa
Group Icon

Reg: 18-November 07
Lok: ispred mišje rupe..
Član broj: 418 980

ja ih zovem imenom,nisu mi roditelji, a i njihov sin ih zove imenom što bih ih ja drugačije zvala!
+Quote Post
andjelikadepeures
post May 5 2008, 09:48 PM
Post #5

Šumadinka
Group Icon

Reg: 14-February 06
Član broj: 201 971

po imenu sa persiranjem. ne vidim bolji nachin. niti sam ja sad tu neshto sklona preteranom intimiziranju pa makar i imena bila u pitanju.
+Quote Post
Tabbycat
post May 5 2008, 09:50 PM
Post #6

Profi
Group Icon

Reg: 11-February 06
Lok: NY
Član broj: 200 800

Zovem ih licnim imenima. Nekako mi je neprirodno nekog ko mi nije roditelj da ih zovem ocem ili majkom. Izrazito ih postujem, ali otac i majka su jedni jedini. sm034.gif
+Quote Post
Avramova
post May 6 2008, 09:53 AM
Post #7

dAVidova
Group Icon

Reg: 15-May 06
Član broj: 240 971

Svekrva "gospodjo X!", svekar "gospodine Y!".
+Quote Post
millijana
post May 6 2008, 10:43 AM
Post #8

Profi
Group Icon

Reg: 23-August 07
Član broj: 395 219

I to nije lose.
+Quote Post
banane
post May 6 2008, 12:30 PM
Post #9

Početnik
Group Icon

Reg: 16-April 08
Član broj: 453 729

Draga moja, Millijana,

potpuno saosecam sa tobom. Slicnu sabotazu imala sam od moga rodjenog dede! sm006.gif
Znaci, pamet u glavu - ne prestaj da persiras, i obracaj ima se njihovim pravim imenima. To, ipak, zahteva obostrano postovanje, ali zadrzava i distancu. sm016.gif
Moja drugarica se opustila... i propustila. Njena svekrva je vrlo mudro iskoristila priliku da kaze da nema potrebe da joj persira - UZ pregled kod ginekologa. I tako su pocele na 'ti'. E, a kada ti se neko obraca sa 'ti', odmah oseti pravo da te pita 'imas li silikone'. sm001.gif

+Quote Post
macholina
post May 6 2008, 01:12 PM
Post #10

Početnik
Group Icon

Reg: 6-May 08
Član broj: 457 103

Mi se na pocetku oslovljavali sa tetka... pa kad smo se vencali kao "mama" mada sam se trudila da joj se tako NE obracam, a najbolje je bilo kada se rodio moj sin od onda je zovem BAKO i tako sam resila problem naughty.gif
+Quote Post
megido
post May 7 2008, 06:14 AM
Post #11

Veteran
Group Icon

Reg: 9-December 07
Lok: TRINAEST KM JUŽNO OD LIBANA
Član broj: 424 277

Stvarno interesantna tema.

Ja sam moju svekrvu nastavila da zovem kao i pre venčanja tetka pa ime uz persiranje (svekra sam retko viđala, a on je bio čika - ..) I onda mi ona jednog dana kaže: "Što ti mene ne zoveš mama?" Eto, jedan zet je zove kevo, drugi po imenu (ali nije pri tom spomenula da je oni i tikaju, to joj kanda nije smetalo), njen sin zove moje roditelje tale (od tašta) i ćale a samo ja... Na to sam joj odgovorila da ja imam jednu majku i da ne mogu nekog drugog tako da zovem. To ju je naravno pogodilo, ali sam se od tada trudila da joj se kad god mogu obratim direktno, bez bilo kakvog "zivkanja"
+Quote Post
kindermans
post May 7 2008, 05:33 PM
Post #12

ADM. TAKSA,...brzo, kratko i jasno,...
Group Icon

Reg: 28-October 07
Lok: JugoslaWien
Član broj: 413 780

Citat (millijana @ May 5 2008, 07:06 PM) *

Svekar i svekrva su "specificna vrsta rodbine" i nekako za njih etika ne predvidja jednoglasno resenje. Mislim, nikog nisam cula da ih oslovljava "svekre" i "svekrvo".

Ja imam taj problem da od detinjstva nikog ne zovem tetkom i cikom,ako mi nisu u srodstvu.e:"Kako ti mozes da je zoves tetkom,kad spavas sa njenim sinom??!!" laughing.gif

zoves ih po imenu ako vec ne dolaze sami,...
+Quote Post
megido
post May 12 2008, 06:10 AM
Post #13

Veteran
Group Icon

Reg: 9-December 07
Lok: TRINAEST KM JUŽNO OD LIBANA
Član broj: 424 277

Citat (kindermans @ May 7 2008, 05:33 PM) *

zoves ih po imenu ako vec ne dolaze sami,...

Mislila sam da ti nemaš ovu vrstu rodbine.

Gotovo da si u pravu. Za svekra ne znam, ali svekrvu stvarno nema potrebe da zoveš. Uvek ti se mota oko nogu, kao kuče.

+Quote Post
TROPRSTI
post May 12 2008, 07:40 AM
Post #14

Олд тајмер
Group Icon

Reg: 29-December 03
Član broj: 25 260

U prvo vreme dok nemate dečice, uopšte im se ne obraćaj. Jer koji će vam dok ste sami i uživate kao mladenci.
A kad stignu dečica odmah ih prozoveš u skladu sa funkcijom. Baba i deda. I neka samo u tu svrhu i služe.
Što se manje pajtaš sa matorcima to bolje za tebe. Distanca pristojna. Onako kao na domet daljinskog upravljača.

O tome bi prvenstveno trebalo da se stara sin. I to za njegovo dobro.
Jer ako su suviše zajedno, svekrva i snaja, može doći do nesuglasica. Pa će mu zagorčavati život. Ili se pak spanđaju njih dve pa se udruže protiv nesrećnika i on onda bega od kuće kad god ugrabi priliku, a njih dve ostavi da se druže kad su se već ujedinile protiv njega.
Distanca i pristojnost.
Neka matorci uvide da si se udala za čoveka kojeg voliš, a njima sleduje samo zasluženo poštovanje.
Tako će te bolje ceniti i neće imati opravdanja da te ogovaraju.

TROPRSTI je izmenio/la post. Vreme izmene: May 12 2008, 07:41 AM
+Quote Post
kindermans
post May 12 2008, 03:58 PM
Post #15

ADM. TAKSA,...brzo, kratko i jasno,...
Group Icon

Reg: 28-October 07
Lok: JugoslaWien
Član broj: 413 780

Citat (megido @ May 12 2008, 06:10 AM) *

Mislila sam da ti nemaš ovu vrstu rodbine.

Gotovo da si u pravu. Za svekra ne znam, ali svekrvu stvarno nema potrebe da zoveš. Uvek ti se mota oko nogu, kao kuče.

a sta znam mozda u nekom sledecem zivotu ih budem imao pa da se informisem,..ako ne uniformisem,...
isto se oni zovu kao i tasta i tast,......a isto pravilo vazi da dobro dete dve majke sisa!

a zvati ih kao Tetka, teta, tetikice, keka,.......to je kao da dobacujes nekoj finoj devojci na ulici,..,..a ona bi odgovorila: Nisam ti ja tetka!

samo po imenima se obraca ljudima koji su prisniji a ako su malo onako na visini i na polozaju pa makar bili njegovi po prezimenu,..Jasno i ne bas preglasno da se ne uplase ,.
+Quote Post
_RINGE_
post May 12 2008, 04:10 PM
Post #16

u hladu bagrema
Group Icon

Reg: 29-January 07
Član broj: 326 006

Telefonom!
+Quote Post
nadalina68
post May 12 2008, 04:55 PM
Post #17

Početnik
Group Icon

Reg: 13-May 06
Član broj: 240 271

svekra nemam . a svekrvu zovem kevo uz naravno persiranje heh a mojoj mami nikada u zivotu nisam rekla kevo tako da eto i sa obzirom da imam dva sina od buducih snaja nadam se nikako necu cak sto vishe i ne zelim da me mamkaju jer ja imam svoju decu sm007.gif
+Quote Post
tvt
post May 12 2008, 08:00 PM
Post #18

Profi
Group Icon

Reg: 15-October 03
Lok: novi beograd
Član broj: 12 624

strogo poslovno ...iskljucivo...
e on je umro
a ona je dva prsta na mapi od mene naughty.gif

tvt je izmenio/la post. Vreme izmene: May 12 2008, 08:01 PM
+Quote Post
SEKAseka
post May 12 2008, 11:06 PM
Post #19

Početnik
Group Icon

Reg: 1-May 08
Član broj: 456 397

ma naravno strogo na distanci zivim na taj nacin pored njih vise od deset godina i ono sto je najbolje u tom odnosu ne mozes se posvadjati sa nekim kome persiras, tesko je u tom odnosu izreci uvredu, a to je stvarno prednost...
+Quote Post
briciola
post May 12 2008, 11:27 PM
Post #20

Početnik
Group Icon

Reg: 5-May 06
Član broj: 237 707

uhhhh kad se samo setim............a bolje da se ne secam ,,,,,uzburkaju se emocije ....moja svekrva je insistirala da je zovem mama a ja sam se uvek neprijatno osecala posle takvih prozivki....posle dve godine je umrla ......sad je nikako ne zovem , zapalim joj svecu u crkvi bez mnogo reci
+Quote Post

3 Strana V  1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic
1 član(ova) čita ovu temu (1 posetilaca i 0 anonimnih članova)
0 članovi:

- Lo-Fi verzija Vreme: 26th July 2008 - 04:15 AM

Copyright © 1999, 2008