Kako zvati svekra i svekrvu, mama i tata ili... |
|
|
| millijana |
May 5 2008, 07:06 PM
|
Profi

Status: Član
Reg: 23-August 07
Član broj: 395 219

|
Svekar i svekrva su "specificna vrsta rodbine" i nekako za njih etika ne predvidja jednoglasno resenje. Mislim, nikog nisam cula da ih oslovljava "svekre" i "svekrvo". Ja imam taj problem da od detinjstva nikog ne zovem tetkom i cikom,ako mi nisu u srodstvu. A u komsiluku smo samo ja i brat od sve dece persirali,komsijama i komsinicama. Starije od sebe,dakle,zovem po imenu i persiram. E,sad,kad sam se udala,a udala sam se u sredinu gde se jako malo persira (sto mi cesto smeta),ja pocela svekra i svekrvu da zovem po imenu,i pri tom im,naravno,persiram.Oduvek mi je bilo glupo kad ih neko zove "mama i tata",jer mi,prvo , nisu mama i tata, a drugo, i roditelje ne zovem striktno tako,vec variram od "cale", "majcice",pa do zvanja po imenu. Muz mi je par puta rekao da ne treba da im persiram,i da bi procvetali kad bih ih zvala "mama i tata". Jedna njegova strina mi je cak rekla da moram da ih zovem tako,jer imam stariju jetrvu koja to radi. A jedna poznanica se toliko sokirala,kao da sam rekla da im sipam misomor u jutarnju kafu. Kakvo je vase misljenje o ovome? Ne trazim savet,jer sam udata vec tri godine,pa ne zelim nista da menjam u vezi sa tim, cisto me zanima vas pogled na stvar. Udate,kako zovete svekrvu i svekra? Neudate, kako biste vi resile stvar? I,najzad,muskarci,kako zovete tasta i tastu? Moja drugarica,da dodam i ovaj dogadjaj, zove svekrvu tetka-.....,sto mi je prihvatljivo i lepo,i jednom sede na nekoj slavi,i ona joj se tako obraca, a zena sto je sedela do nje, na sav glas prokomentarise:"Kako ti mozes da je zoves tetkom,kad spavas sa njenim sinom??!!" 
|
|
|
|
|
|
| banane |
May 6 2008, 12:30 PM
|
Početnik

Reg: 16-April 08
Član broj: 453 729

|
Draga moja, Millijana, potpuno saosecam sa tobom. Slicnu sabotazu imala sam od moga rodjenog dede! Znaci, pamet u glavu - ne prestaj da persiras, i obracaj ima se njihovim pravim imenima. To, ipak, zahteva obostrano postovanje, ali zadrzava i distancu. Moja drugarica se opustila... i propustila. Njena svekrva je vrlo mudro iskoristila priliku da kaze da nema potrebe da joj persira - UZ pregled kod ginekologa. I tako su pocele na 'ti'. E, a kada ti se neko obraca sa 'ti', odmah oseti pravo da te pita 'imas li silikone'.
|
|
|
|
|
|
| kindermans |
May 7 2008, 05:33 PM
|
ADM. TAKSA,...brzo, kratko i jasno,...

Reg: 28-October 07
Lok: JugoslaWien
Član broj: 413 780

|
Citat (millijana @ May 5 2008, 07:06 PM)  Svekar i svekrva su "specificna vrsta rodbine" i nekako za njih etika ne predvidja jednoglasno resenje. Mislim, nikog nisam cula da ih oslovljava "svekre" i "svekrvo". Ja imam taj problem da od detinjstva nikog ne zovem tetkom i cikom,ako mi nisu u srodstvu.e:"Kako ti mozes da je zoves tetkom,kad spavas sa njenim sinom??!!"  zoves ih po imenu ako vec ne dolaze sami,...
|
|
|
|
|
|
| megido |
May 12 2008, 06:10 AM
|
Veteran

Status: Moderator
Reg: 9-December 07
Lok: TRINAEST KM JUŽNO OD LIBANA
Član broj: 424 277

|
Citat (kindermans @ May 7 2008, 05:33 PM)  zoves ih po imenu ako vec ne dolaze sami,...
Mislila sam da ti nemaš ovu vrstu rodbine. Gotovo da si u pravu. Za svekra ne znam, ali svekrvu stvarno nema potrebe da zoveš. Uvek ti se mota oko nogu, kao kuče.
|
|
|
|
|
|
| kindermans |
May 12 2008, 03:58 PM
|
ADM. TAKSA,...brzo, kratko i jasno,...

Reg: 28-October 07
Lok: JugoslaWien
Član broj: 413 780

|
Citat (megido @ May 12 2008, 06:10 AM)  Mislila sam da ti nemaš ovu vrstu rodbine.
Gotovo da si u pravu. Za svekra ne znam, ali svekrvu stvarno nema potrebe da zoveš. Uvek ti se mota oko nogu, kao kuče.
a sta znam mozda u nekom sledecem zivotu ih budem imao pa da se informisem,..ako ne uniformisem,... isto se oni zovu kao i tasta i tast,......a isto pravilo vazi da dobro dete dve majke sisa! a zvati ih kao Tetka, teta, tetikice, keka,.......to je kao da dobacujes nekoj finoj devojci na ulici,..,..a ona bi odgovorila: Nisam ti ja tetka! samo po imenima se obraca ljudima koji su prisniji a ako su malo onako na visini i na polozaju pa makar bili njegovi po prezimenu,..Jasno i ne bas preglasno da se ne uplase ,.
|
|
|
|
|
|
| tvt |
May 12 2008, 08:00 PM
|
Profi

Reg: 15-October 03
Lok: novi beograd
Član broj: 12 624

|
strogo poslovno ...iskljucivo... e on je umro a ona je dva prsta na mapi od mene tvt je izmenio/la post. Vreme izmene: May 12 2008, 08:01 PM
|
|
|
|
|
|
1 član(ova) čita ovu temu (1 posetilaca i 0 anonimnih članova)
0 članovi:
|
|