|
  |
Koliko treba plata da bi se normalno zivelo? |
|
|
| Interceptor66 |
Jun 9 2007, 10:56 AM
|
Napredni korisnik

Status: Član
Reg: 23-May 07
Član broj: 368 927

|
Citat (slobaa @ Jun 9 2007, 09:08 AM)  Koliko poslova treba raditi da bi se normalno zivelo u Srbiji(letovanje jednom godisnje,solidna kola,normalan zivot)?Da li je moguce sa dve plate(bracni par sa decom)
Zavisi kolike su plate .... Moze i sa jednom ako je na nivou ..... 
|
|
|
|
|
|
| Kont_Ejnerovski |
Jun 12 2007, 12:19 AM
|
Profi

Reg: 25-January 07
Član broj: 324 146

|
|
|
|
|
|
|
| Kont_Ejnerovski |
Jun 12 2007, 12:46 AM
|
Profi

Reg: 25-January 07
Član broj: 324 146

|
Citat (Avramova @ Jun 12 2007, 12:27 AM)  Nije valjda da ne pereš zube, kosu, telo, ruke nos i jagodice.  A kuhinjska kozmetika, pa kozmetika za stan, pa nešto za ogrnuti, pa za nazuti. Ne znam, prosto ti zavidim na ekonomisanju.  Topim mast i pravim sapune... Zezam se, pa pazi, jedino što dajem veliku kintu za patike i cipele, ali to su već godišnji troškovi, odeća mi nije markirana, niti patim od tog a i nije da se obnavljam svakog meseca, a stan sam skoro okrečio i to je dosta... Organizacija, tačno znam kad koliko. Kont_Ejnerovski je izmenio/la post. Vreme izmene: Jun 12 2007, 12:51 AM
|
|
|
|
|
|
| R_O_N_I_N |
Jun 12 2007, 10:09 PM
|
Too weird to live, too rare to die

Reg: 8-April 05
Lok: Beograd
Član broj: 118 325

|
Citat (heks @ Jun 12 2007, 10:36 PM)  Ovi prvi ne zasluzuju da imaju mesecno ono sto je ovim drugima neophodno da bi preziveli nedelju! Jel? Ko kaze?
|
|
|
|
|
|
| SjajZaRingle |
Jun 13 2007, 12:39 AM
|
Direktor

Reg: 8-October 06
Lok: Debela ladovina!
Član broj: 286 808

|
Citat (heks @ Jun 12 2007, 09:36 PM)  Sve zavisi sta neko podrazumeva pod normalnim zivotom...zavisi od interesovanja...Nekom je zadovoljstvo da sedne i zdere,da se onako dobro nakrka i zalije pivom,a neko voli da putuje,da sredjuje kucu,prati modu...Ovi prvi ne zasluzuju da imaju mesecno ono sto je ovim drugima neophodno da bi preziveli nedelju!
Uporedjujes dve potpuno razlicite stvari... Za krkanje i zdranje treba mnogo manje para nego za putovanja, modiranje i te stvari... Koliko ja razumem tvoj post... Ljudi koji rade da bi se prehranili su 0... Ja ne poznajem ljude koji se zadovoljavaju samo time da im je stomak pun. 
|
|
|
|
|
|
| konzument |
Jun 13 2007, 12:48 AM
|
Veteran

Reg: 28-March 06
Član broj: 223 260

|
Citat (heks @ Jun 12 2007, 10:36 PM)  Sve zavisi sta neko podrazumeva pod normalnim zivotom...zavisi od interesovanja...Nekom je zadovoljstvo da sedne i zdere,da se onako dobro nakrka i zalije pivom,a neko voli da putuje,da sredjuje kucu,prati modu...Ovi prvi ne zasluzuju da imaju mesecno ono sto je ovim drugima neophodno da bi preziveli nedelju!
Normalan život podrazumeva prvo potrebe pa interesovanja, valjda  ? Izvini, jel' ovo jedan od onih heks rides again postova?
|
|
|
|
|
|
| heks |
Jun 13 2007, 08:12 AM
|
Veteran

Reg: 9-July 06
Lok: Beograd
Član broj: 260 288

|
Citat (SjajZaRingle @ Jun 13 2007, 12:39 AM)  Uporedjujes dve potpuno razlicite stvari... Za krkanje i zdranje treba mnogo manje para nego za putovanja, modiranje i te stvari... Koliko ja razumem tvoj post... Ljudi koji rade da bi se prehranili su 0... Ja ne poznajem ljude koji se zadovoljavaju samo time da im je stomak pun.  E pa ja poznajem...i nazalost to su mi rodjaci...doduse sa sela,ali njihovo razmisljanje je suludo...Ide otprilike:"Sa' cemo da zakoljemo svinju pa ce biti cvaraka,slanine...sa' cemo puniti zamrzivac sa paprikom,paradajzom,graskom,visnjama,tresnjama,jagodama..." ili "nek smo mi siti i zdravi..." Pritom,imaju para da ne znaju gde bi i sta bi sa njima...ali bitno je da se ima u slamarici,da se ne trosi. I onda kada vide mene i moju majku obucene tip-top i ako kazemo da cemo na leto u Egipat na letovanje bude " Kuku,kuuuuuku,kkkkkkuuuuuuuku crne vi,na sta bacate pare....je*es vam sve to kad ne znate sta je 'rana, jedete sve neke trave... Ej,pa oni nisu dete pustili na ekskurziju u Beograd,kao "sta ce mu to,da se iskvari u gradu"...dalje kola nemaju,jer im i ne trebaju,jedva su se za traktor istresli,ali valjda im je to orudje za rad. E sad posto sam sigurna da oni nisu jedinstven slucaj,zato sam i rekla da oni ne zasluzuju da imaju ni ono sto otprilike meni treba za nedelju dana pristojnog zivota! A i ako zaboravimo na de ljude zderace sve je relativno,pa i to sta znaci "normalno"...neko me je ok da ima bilo kakva kola,a neko nece da prica ako nije BMW u pitanju...neko me je normalno da jednom mesecno ode u solidan restoran,a nekome je normalno da ide svake nedelje samo u skupe restorane,nekome je normalno da letuje u Crnoj Gori ili Bugarskoj,a nekome je normalno da letuje na Azurnoj obali itd. Tako da je pojam "pristojan zivot"veoma relativna stvar,pa tako i ne moze da se kaze koliko je to novca potrebno da bi se normalno zivelo...odnosno ne moze da se generalizuje!
|
|
|
|
|
|
| Dijalog |
Jun 13 2007, 10:57 PM
|
Veteran

Reg: 27-May 05
Lok: Somewhere in time...
Član broj: 125 103

|
Diskutabilno.
Ja zivim sa matorcima. Iako sam finansijski nezavistan, ipak imam krov nad glavom, placenu struju i infostan (telefon ne racunam, jer fixni ne koristim od kada sam na postpaidu). Koliko mi je potrebna da "prezivim"!? Realno....sa dazbinama u kuci koje matorci placaju, verovatno bih preziveo i sa nekih 100 evra.
Kada sam se skinuo iz vojske, prvo mesto gde sam radio bilo je za nekih 150 evra. Malo, ali za mene je to bilo veliko kao kuca. Kada sam unapredjen i dobio 200 evra platu, bio sam srecan kao ker. Uz sve to, konstatovao sam kako nikad nigde ne bih radio za ispod 200 evra. Ubrzo zatim, probio sam i 250 evra. Tada sam jedva sastavljao kraj sa krajem. Posao je bio eXtra, ljudi sa kojima sam radio su bili eXtra, ali mi je para bilo malo.
Pre par meseci sam promenio firmu. Da ne bih bio pogresno shvacen, necu pisati gde radim i za koji novac radim, ali licno sam zadovoljan svime, osim cinjenice da sam od posla umoran kao pas i da sam prakticno izgubio drustveni zivot. Imam 4 ispita do kraja studija, nikako da se sastavim sa time i diplomiram. Ipak...nema sanse da bih se sad vratio na prethodno radno mesto.
Sta je sustina moje price? O "prezivljavanju" je tesko pricati jer je za sve nas taj pojam razlicit i vrlo brzo i lako se menja. Zavisi od licnih potreba, ali jos vise od zelja, ambicija i ko zna jos cega. Da bi preziveli...dovoljna nam je minimalna potrosacka korpa za porodcu, ali....da li neki mogu da zamisle sebe bez necega na sta su naviki sami sebe. Ja ne. Doduse, stvari se menjaju i situacija (bilo da je dobra ili losa) nas tera da se prilagodjavamo. To je tako, a ja bih mogao do sutra da filozofiram o ovoj temi.
|
|
|
|
|
|
|
  |
1 član(ova) čita ovu temu (1 posetilaca i 0 anonimnih članova)
0 članovi:
|
|