Pomoć - Pretraga - Članovi - Kalendar
Puna verzija: Stanley Kubrick
Forum BeogradCafe > Kultura, umetnost i nauka > Film
tathagata
Sta reci od jednom od najvecih vizionara sedme umjetnosti..
Rodjen je 1928 godine u New Yorku, kao mladji bio je zaljubljen u sah i fotografiju..
Njegove fotografije bile su toliko originalne i neobicne
da vec u 17-oj godini dobija ponudu od "Look Magazin-a"i počinje da sarađuje sa poznatim fotografima Amerike.

Filmsku karijeru pocinje 1950 i do 1960 snimio je 3 filma-
"Day of the Fight", "Flying Padre"(1955) i "Fear and Desire"(1956). Sva tri filma su bili visoko ocijenjeni sa strane holivudskih režisera i kritičara.
Zatim slijede dva filma sa kojima se moze reci da je zaista pocela njegova karijera
"Killers kiss"(1955) i "The Killing"(1956),koja su kriticari odlicno ocjenili.

1957 pravi The paths of glory sa Kirk Daglasom u glavnoj ulozi, jedan od najvecih antiratnih filmova ikada snimljenih.Radnja je smjestena u Francusku 1916. kada francuska vrhovna komanda od iscrpljenog odreda trazi da zaustavi njemacku vojsku koja navire preko brda.Kroz pricu je prepleten i element unutarnjih psiholoskih sukoba vojnika koji svjesno idu u smrt,sukobljen sa kukaviclukom vrhovnih vojnih organa.
Film je bio zabranjen za prikazivanje u Francuskoj gotovo 20 godina jer osuđuje francuski oficirski stalež.

1960 sa Kirk Daglasom pravi jos jedan film Spartacus koji je osvojio 4 oskara.
Zatim sledi 1962 g. Lolita ekranizacija romana Vladimira Nabokova o seksualnoj opsesiji , sadomazohizmu i fetisizmu.Katolička crkva dočekuje film "na nož". Kjubriku je naročito zamereno na ljubavnoj sceni u u kojoj glavni lik posmatra sliku gazdaričine kćerke što je crkva protumačila kao seksualnu stimulaciju maloletnom osobom. Kjubrik je
izjavio da ne bi ni snimao film "da je znao koliko će prašine dići".

U jeku hladnoratovske krize, snima film Dr. Strangelove , or :how i learned to stop worying and love the bomb (1964.), koji ismejava odnose između Sovjetskog Saveza i SAD i pokazuje kako neki ludak u vojsci koji se ogluši o zapovedi može da izazove nuklearni rat i katastofu.

I sada njegovo kultno djelo:). 1968 snima 2001.: a space odyssey.
U saradnji sa piscem naučne fantastike Arturom Klarkom napisao je scenario za koji je rekao "da to neće biti film o šetnji kroz svemir, već će to biti stvarna šetnja kroz svemir..Film obiluje antologijskim scenama koje malo ko danas ne zna.
Pokušaj pogleda u budućnost, pitanje nastanka i postojanja svijeta, pitanje vječnosti.. Bez istorije nema budućnosti - pred početkom putovanja Kubrik nas vraća hiljade
godina unazad, posjećujući naše pretke. Prisustvo tajanstvene crne ploče, koja nas prati tokom čitavog filma, kao neke konstante, neke vječne pojave,
navodi na najbitnija ljudska razmišljanja. Zatim sa nevjerovatnim skokom u vremenu (dotad nazapamćenim u istoriji filma) on nas prenosi u tako daleku budućnost,
u doba kolonizovanog kosmosa, kada astronati pronalaze tu crnu kao noć ploču, nepoznatog porijekla i načina postojanja.
Borba covjeka kroz trajanje, želja za postizanjem istine nastanka, ko smo, odakle poticemo i gdje idemo su jedna od glavnih pitanja kojima se film bavi.
Uostalom nema se stvarno sta reci o ovom genijalnom djelu a da se ne umanji njegova velicina. Ovo je obavezno stivo.

Clockwork orange(1971.)jos jedno remek-djelo Stenlija Kjubrika.U Engleskoj je film zabranjen zbog eksplicitnih scena nasilja mladih pripadnika bande.
Išlo se tako daleko da je Kjubriku i njegovoj porodici prećeno smrću.

Barry Lindon (1975.)Obozavam ovaj film:).Kjubrikova epska drama bazirana na noveli Viliama Sekspira o lopovu koji se upusta u brojne avanture i na svom putu pronalazi
ljubav svog zivota kao i mnostvo cudnih likova. Smatra se za Kjubrikov najromanticniji film.

The shining (1980.)Sta reci.. Radjen po romanu Stivena Kinga, glavnu ulogu tumaci Dzek Nikolson.. Ma necu ni da se trudim da kazem ista o ovom remek djelu. Ko je gledao zna..

Full metal jacket (1987.)je film koji govori besmislenosti Vijetnamskog rata ali na jedan neposredan način.Jos jednom dokazujuci da u ratu nema pobjednika a da je
jedino porazeno covjecanstvo.

Eyes wide shut (1999.)Posljednji Kjubrikov projekat nakon kojeg je ubrzo preminuo. U glavnim ulogama nalaze se Tom Kruz i Nikol Kidmen.Sam je rekao za ovaj film da je njegov omiljeni..
Poslije toga je radio na Vjestackoj inteligenciji(artificial inteligence a.k.a. A.I.) ali nije uspio da ga zavrsi(zato spilberg jeste)

Stenli Kjubrik je preminuo 7. marta 1999. godine.

Eto filmofili, moj mali doprinos. Izvinjavam se ako ima gresaka, nisam imao vise vremena da obratim na sve paznju. Pozdrav!
Sambala
Hvala! too.gif

Sta dodati a da ne bude suvisno?! ... eto skoro nam je preminuo Artur Klark njegov savremenik i saradnik sad.gif
Image
Gledala sam...

Clockwork Orange

Shining

2001 - A Space Odyssey

Barry Lyndon

Full Metal Jacket

Lolita

Spartacus

i naravno Eyes Wide Shut

kad sakupim ostatak bice mi zadovoljstvo da ih pogledam.

Sifra " Silencio" sm009.gif smile.gif

lu_salome
Iako podseca na pokusaj da roman "Rat i mir" napisete spustajuci se niz tobogan u zabavnom parku, svako ko je ikada imao tu privilegiju da rezira film zna da u zivotu nema mnogo zadovoljstava koja se mogu porediti sa tim osecajem.
U samom procesu pravljenja filmova postoji neka vrsta divne vanvremenitosti. I danas radim na potpuno isti nacin kao kada sam imao osamnaest godina i pravio svoj prvi film. Lisen bilo kakvog osecaja za vreme.

Stenli Kjubrik

Image
viljuskaboc
Gledao sve, a Odiseju najvise od svih uopste.
U težnji za nezavisnošću, snimio je relativno malo filmova,
beskrajno hvala na svakom!
ikac007
Ne volim ga. smile.gif
Sambala
Citat (ikac007 @ Sep 30 2008, 03:50 PM) *

Ne volim ga. smile.gif

Ni on Tebe! sm008.gif
ikac007
Pa normalno da me ne voli kad nema ukusa tongue.gif
Sambala
Ima ukusa cim voli mene i lu_salome sm008.gif mi smo zivi dokaz! Nasa rec protiv Tvoje. smile.gif 2:1 sm008.gif
ikac007
Ne voli vas,samo hoće da vas iskoristi. laughing.gif
Sambala
Hmm... mi imamo Eyes wide shut, mi Isijavamo, u nama spavaju Lolite naughty.gif rougi.gif , znaci... davno smo smo mu se predale svojevoljno.

Lepo je... posluzi se i ti Paklenim pomorandzama iz Kubrick-ove korpe.
ikac007
Zašto ne volim kjubrika...

nisam gledao previše njegovih filmova,tačnije gledao sam tri(dva i po).
e, a to je zato jer su mi se dva od tri zgadila,a od trećeg sam zaspao laughing.gif
gledao sam: paklenu clockwork pomorandžu ,gledao kaligulu i gledao odiseju(do pola sm007.gif ) .

vako... u prva dva navedena video sam isti recept na vise nivoa...veeeoma inventivno od stenlija, nema šta smile.gif . paralele:
1) koristi moguću ali drugačiju alegoriju/realnost(relativno dekadentnu) u koju smešta fabule...
2) koristi tab00,li ne samo tabu(daleko od toga,jer razbijanje tab00-a je cesto ok stvar),nego on to hipertrofira u ekstrem,gde se igra sa gledaočevom pragom tolerancije...ide u iritaciju ...
proizvodjenje iritacije na recipienta nije toliko stvar umešnosti u umetnosti,koliko je stvar drskosti. smile.gif

E sad...on tu svoju drskost mozda brani frazom: "ne svidja vam se moj rad,jer moji filmovi bude u vama ono sto zelite da potisnete...bla bla "

pravda drskost evociranjem/provociranjem introspekcija.
ali, hehe, nije baš tako smile.gif to je jeftin trik (znam jer koristio sam ga bar 100 puta sm007.gif ),da naravno, jedan deo publike će stvarno jedva cekati da se gleda u ogledalu rolleyes.gif ,drugi deo će ljubopitljivo trpeti takvu 'umetnost' trazeci smisao u njoj,neki će ostati prevareni pitajući se da li su dovoljno moralni(referenca na drugarovu reakciju posle gledanja kaligule i scena koje prikzuju incest) ...

Priroda svega u kosmosu je (pretpostavljam) višeslojnost i infina konpleksnost,a kjubrikovi filmovi su samo delić svega toga koje je sve to jelda zakačilo. wink.gif

mogo bi još da pišem al stenli, nisi zasluzio wink.gif
viljuskaboc
O signor Ikac, pokušajte ponovo, pre toga otidite da se osvežite sa malo vode i bacite pogled na ogledalo, propustili ste kraj baš o Vama koji su prevazišli ovaj "nesavršeni" svet!

Odoh i ja da se "razbudim", pa da pročitam Vaš post do kraja, naravno ako smatrate da zaslužuje...
ikac007
Citat (viljuskaboc @ Oct 3 2008, 09:42 AM) *

O signor Ikac, pokušajte ponovo, pre toga otidite da se osvežite sa malo vode i bacite pogled na ogledalo, propustili ste kraj baš o Vama koji su prevazišli ovaj "nesavršeni" svet!

Odoh i ja da se "razbudim", pa da pročitam Vaš post do kraja, naravno ako smatrate da zaslužuje...

Izvinite ,molim vas,sto sam dirnuo u Vasu zasenjenost onim sto su Vam veliki zapadni mediji rekli da treba da obozavate. rolleyes.gif Hail.gif Drsko od mene zar ne? Iritantno cak,zar ne? wink.gif

Jako lepo bi bilo da malo argumentuje neko tu kjubrikovu (navodnu) vanrednu genijalnost i sta ga sve to izdvaja od onih fenomenalnih stvaralaca koji nisu izreklamirani (do te mere).
lu_salome
Citat (ikac007 @ Oct 2 2008, 09:59 PM) *

gledao sam: paklenu clockwork pomorandžu ,gledao kaligulu i gledao odiseju(do pola sm007.gif ) .

Nesto nisam sigurna da je Kubrick rezirao Kaligulu.
Znam za Kaligulu Tinto Brassa iz 1979.
sm034.gif
ikac007
Citat (lu_salome @ Oct 3 2008, 11:01 AM) *

Nesto nisam sigurna da je Kubrick rezirao Kaligulu.
Znam za Kaligulu Tinto Brassa iz 1979.
sm034.gif

sm034.gif sad cu proverim smile.gif

Klikni na atachment

evo nasao
viljuskaboc
Citat (ikac007 @ Oct 3 2008, 10:13 AM) *

Izvinite ,molim vas,sto sam dirnuo u Vasu zasenjenost onim sto su Vam veliki zapadni mediji rekli da treba da obozavate. rolleyes.gif Hail.gif Drsko od mene zar ne? Iritantno cak,zar ne? wink.gif

Jako lepo bi bilo da malo argumentuje neko tu kjubrikovu (navodnu) vanrednu genijalnost i sta ga sve to izdvaja od onih fenomenalnih stvaralaca koji nisu izreklamirani (do te mere).

http://www.imdb.com/title/tt0080491/ - lokacija na kojoj cete naci vise podataka o vasoj zabludi!

http://www.imdb.com/find?s=all&q=stanley+kubrick - a na ovoj se za pocetak mozete informisati o liku i delu onoga o kome ste pokusali pisati!

Inace nisam zasenjen zapadnim (ni drugim) medijima, naprotiv!
Ono sto je "drsko" jest Vas povrsni pristup necijem delu kojim se cak i hvalite, to predpostavljam nema veze sa stranama sveta, ali ima sa mojim argumentom i predhodnim postom!

ikac007
Ahhh Gospodine Majmune sm009.gif (Klikni na atachment vaš avić sm034.gif )
Citat (viljuskaboc @ Oct 3 2008, 03:12 PM) *

http://www.imdb.com/title/tt0080491/ - lokacija na kojoj cete naci vise podataka o vasoj zabludi!

imdb ... veoma arumentativno. vas je znači imdb učio da budete tako duboki i brzi u omalovažavanju tuđeg mišlenja, a da pritom nemate svoje ... veoma duboko ... sm021.gif sajt koji u prvih 10 nema filmove Kurosave, Felinija ili Tarkovskog nije relevantan,osim u pokazivanju tendencioznsti nekih velikih medijskih promocija...

Citat

http://www.imdb.com/find?s=all&q=stanley+kubrick - a na ovoj se za pocetak mozete informisati o liku i delu onoga o kome ste pokusali pisati!

vi niste ni pokušali,već ste počeli da se sakrivate iza linkova... thumbsup.gif

Citat

Inace nisam zasenjen zapadnim (ni drugim) medijima, naprotiv!

naprotiv rolleyes.gif

Citat

Ono sto je "drsko" jest Vas povrsni pristup necijem delu kojim se cak i hvalite, to predpostavljam nema veze sa stranama sveta, ali ima sa mojim argumentom i predhodnim postom!

O naprotiv gospodine Majmune. Drsko je vaše površno shvatanje(objasniću vam i zašto)... sm009.gif

Sada ću biti ljubazan da vam objasnim ono što vam je dubokom promaklo,ali da bih to mogao uraditi(zbog poente),trebate mi prvo reći čime se ja to tako'drsko' hvalim? naughty.gif
viljuskaboc
Citat Ikac:
"nisam gledao previše njegovih filmova,tačnije gledao sam tri(dva i po).
e, a to je zato jer su mi se dva od tri zgadila,a od trećeg sam zaspao
gledao sam: paklenu clockwork pomorandžu ,gledao kaligulu i gledao odiseju(do pola ) ."
--------------------

Recite gospodine Ikac, da li se ovde hvalimo "kolicinom", "zainteresovanoscu" i "znanjem" pregledanog materijala od kojih jedan cak nije Stenlijev, a koji je vasem geniju bio dovoljan da ispise svoj znameniti (omalovazavajuci) sud o necijem visedecenijskom radu?

Iz kog ste izvora dosli do saznanja da je "Kaligula" njegov rad?

Licno se ovim nebih dicio, ali bih voleo znati kako bi ste Vi reagovali na kritiku nekog ko je slicnim zarom pristupio analizi necijeg dela, ili je to redovna procedura kod vas?

Ako bas hocete, draze su mi kritike onih koji su se bar potrudili da odgledaju film, pa makar bile i sa zapada.

Osim Vas, ovde niko ne omalovazava, vec ukazuje na mogucu gresku o tome sta ste "gledali", a time i kritikovali.

Na kraju Gospodine Ikac, popravljate se, prepoznali ste bice sa avatara, to su prvi znaci inteligencije, a o tome su Klark i Stenli pricali, ali ste to nazalost prespavali.

Pozdravljam Vas i vise srece sledeci put!
Eastwind
Volim ga. Posebno taj prostor u njegovim filmovima, kao u Odiseji ili Isijavanju. Muzika uvijek savršena. Jedino, bilo bi odlično čuti Echoes u Odiseji. Gledao sam spomenuta dva filma, Paklenu naranču, Full Metal Jacket, Oči širom zatvorene (jedini film Toma i Kidmanice koji mi se sviđa) i Lolitu. Moram još naći Dr. Strangelove-a.
allangel
Mnogo volim Cubrickove filmove...najvise Bary Lindon,Dr.Strangelove,FMJ!!!! on je faca ..a tek kako pogodi muziku...ma sta da se kaze too.gif

Citat (ikac007 @ Oct 2 2008, 09:59 PM) *

Zašto ne volim kjubrika...

nisam gledao previše njegovih filmova,tačnije gledao sam tri(dva i po).
e, a to je zato jer su mi se dva od tri zgadila,a od trećeg sam zaspao laughing.gif

Ko to donosi sud nakon 2 i POL filma bilo kojeg rezisera???...........ako svoju kritiku zavijemo u elokvenciju i u strucne izraze.......mozda nam i uspe da zvucimo kao da znamo o cemu pricamo .........ali samo mozda!!!!!!! innocent.gif
Ovo je "lo-fi" verzija glavnog sadržaja. Da pogledate punu verziju sa više informacija i slika molimo Vaskliknite ovde.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.