Dobrodošli na BeogradCafe | Login | Registracija
Meni
 ◦ Početak

◦ Chat
 ◦ Forum
 ◦ Klubovi
 ◦ Online muvanje
 ◦ Online Dnevnik
 ◦ Foto album
 ◦ Online klub
 ◦ Književni kutak

◦ Horoskop
 ◦ Humor
 ◦ SMS poruke
 ◦ Video
 ◦ Grafiti
 ◦ Čestitke
 ◦ Igre
 ◦ Wallpapers
 ◦ Strip
 ◦ Lyrics
 ◦ Erotika
 ◦ Muzika
 ◦ Srbija
 ◦ Svet
 ◦ Društvo
 ◦ Kultura
 ◦ Fun news
 ◦ Fudbal
 ◦ Košarka
 ◦ Tenis
 ◦ Ostali sportovi
 ◦ Shobizz
 ◦ Muzika
 ◦ Film
 ◦ Ljubav & sex
 ◦ Zdravlje
 ◦ Moda i lepota
 ◦ IT svet
 ◦ Gastro kutak

◦ Vreme
 ◦ Kursna lista
 ◦ TV program
 ◦ Download
 ◦ Linkovi
 ◦ Mali oglasi
 ◦ Kontakt
 ◦ Marketing
Akcije

Dobrodošli Gost ( Login | Registracija )

2 Strana V  1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Najbolji ekranizovani super-junak???
Najbolji ekranizovani strip junak?
To je:
Supermen [ 7 ] ** [15.56%]
V For Vendetta [ 6 ] ** [13.33%]
Conan [ 2 ] ** [4.44%]
Batman [ 13 ] ** [28.89%]
Fantastic Four [ 4 ] ** [8.89%]
Tarzan [ 2 ] ** [4.44%]
Spiderman [ 4 ] ** [8.89%]
X-men [ 3 ] ** [6.67%]
Neko drugi.... [ 4 ] ** [8.89%]
Ukupno glasova: 45
Gosti ne mogu da glasaju 
Auggie_Wren
post Jun 11 2007, 04:23 PM
Post #1

Veteran
Group Icon

Status: Moderator
Reg: 18-February 07
Član broj: 333 601

1. Superman

Image

Supermen kao strip-heroj vazi za jednog od najstarijih strip junaka u USA i kao jos poneki super heroj je postao jedan od ikona americke kulture u XX veku. Kao strip pojavio se davne 1938. godine kao delo dvoje ljudi (Jerry Siegel i Joe Shuster) koji su ga stvorili, kao neizdavani strip junak on datira iz 1933. godine. Poslat sa umiruce planete Kripton kao dete, mali Kal-El je sleteo na Zemlju gde ga je pronasla i usvojila porodica Kent. Kao vanzemaljac, imao je neverovatne moći – brzi od ispaljenog metka, mocniji od zahuktale lokomotive, u stanju da preskoci najvise zgrade i da leti kao ptica, postao je sampion istine, pravde i američkog načina zivota, maskirajuci se u blagog reportera Clarka Kenta, i postajuci Supeman kada se pojave zlocinci. Zaista sam junak nije imao linijsku tvorevinu i nadogradnju pa je cesto koristio zadirajuci i u stvarnost II sv. rata gde su mu protivnici cesto bili zli japanci. Strip iako do nekih 70-ih je cesto bio klasican naiva strip o super-junaku je kasnije poceo da dozivljava novu mladost sa veoma zanimljivim temama i o mogucoj nepobedivosti super-junaka i njegovim slabostima kao i pokusaja filozofske rasprave o toruklu Supermen-Klark Kent-Luis Lejn.
Image
Prvi znacajni i poznatiji film o Supermenu se pojavio 1978. godine sa zaista sjajnom glumackom postavom, Gene Hackman, Marlon Brando i Christopher Reeve u ulozi Supermena. Film je prosao veoma dobro kod publike i zaista je bio i dovoljno kvalitetan. Drugi film iz 1980. godine je kao i vecina nastavaka bio samo kupljenje kajmaka od popularnosti prvoga filma i iako je imao veliku gledanost publika ali i kriticari nisu ga smatrali preterano dobrim filmom. Treci film iz 1983. je bio ubedljivo najgori gde iako je prica bila veoma solidna je bila relativno unakazena nacinom snimljanja filma ali i ubacivanja Richarda Pryor-a kao komicnog lika u filmu. 2001. godine je pocelo snimanje serije Smallville koja je prilicno vratila vec ovog zaboravljenog junaka na svetski vrh. Najvecu popularnost je stekla kod tinejdzera kome je ova serija mozda vise namenjena nego hard-core ljubiteljima ovoga stripa. Medjutim serija je dozivela veliki uspeh tako da je do sada snimljeno cak sedam serijala. Na osnovu uspeha koju je donela serija reseno je ponovo da se snimi film o Supermenu. Superman Returns 2006. je bio vrhunsko komercijalno izdanje koje jeste dovelo dosta publike u salu ali se ljudi, pogotovo obozavaoci ovog stripa i dalje slazu da to i dalje nije to i da se ocekuje konacno jedan pravi film o ovom super junaku.

2. V For Vendetta

Image

Ko je citao Orvelovu knjigu 1984. i citao strip V For Vendetta sigurno ce naci male niti povezanosti ova dva vrhunska dela. Angazovani strip, kao i sam strip junak koji pokusava da se osveti jednom rezimu ne samo za svoje gubitke vec da pokusa da se bori za duhovnu i dusevnu slobodu svakog ko ne zeli da njime upravlja sistem. Ovo je prvi pravi predstavnik nove strip umetnosti koja se naziva graficka novela i koje pogurala sve ostale slicne stripove. Dakle, ako se ne desi nesto radikalno to je junak cija se prica kako u filmu ali i u stripu ispricava i nema mogucih nastavaka. Film je prilicno bio uspesna i pohvaljen od strane obicne publike i kriticara ali mora se priznati da su fanovi ovog stripa tesko prihvatili ovaj strip. Cak je i sam stvaraoc V For Vendetta, Alen Mur nije stao iza ovoga filmskog projekta.

Image

Bez obzira na sve filmu se ne moze kritikovati sjajan odabir glumaca Hugo Weaving kao Vendetta, Natalie Portman kao Ajvi, Stephen Rea kao Finc i John Hurt kao Sutler (opet ta 1984.). Ipak kao neko ko je procitao i strip zakljucio sam da je steta sto nije moglo sve ici po radnji i scenama koje su isle u stripu ali istinu govoreci to bio bio mozda i preveliki zalogaj za onoga ko bi pokusao tako nesto. Jer tema je vise nego zanimljiva: terorizam ili borba za slobodu? Kada Pravda izda sopstvene ideale, preostaje jedino Anarhija.

3. Conan

Image

Jedna od najvećih fantasy avantura u svetu stripa je pocela davne 1953. godine jos ranije nego sto se pojavio Gospodar prstenova kao knjiga stvoren je zanr fantazija. Iako je strip nasto 1953. godine lik Konana je iz sveta knjizevnosti presao u strip a knjiga o Konanu je napisana 1933. godine od strane americkog fantasy romanopisca Robert Howard-a. Cim je jedan junak iz sveta knjizevnosti presao u svet stripa bila mu je zagarantovan uspeh. A i sam znar macevi & zmajevi su kasnije postali veoma popularni a sa tim je rasla popularnost i ovoga stripa. Do sada je objavljeno cak 600 izdanja ovoga tstripa sto govori o njegovoj uspesnosti.

Image

Zaista ne verujem da je tadasnjim producentima bilo tesko ko ce da glumi Konana u prvom filmu koji je izasao 1982. godine Conan the Barbarian. Svarci je tu ulogu odglumio kako treba, mada mu gluma nije bila nesto potrebna, ali je svakako docarao misicnog junaka. Ipak taj film kao i Conan the Destroyer iz 1984. nisu kod kriticara dobro prosli dok ipak kod nas je film u tim godinama kada je strip bio jedan od stubova kulture je bio dobro prihvacen.

4. Batman

Image

Maja 1939. nastao je jedan od sigurno reprezenata strip kulture, covek-slepi-mis Batman ili alter ego milionasa Brucea Waynea. Smrtni neprijatelj sveg zla u visemilijunskom gradu punom frustriranih pokvarenjaka koji zagorcavaju zivot poštenom svetu, a kojima policija nije sposobna stati u kraj. Priča o ovom junaku je svim apoznata cak i onima koji ne vole strip kulturu. Ipak ono sto ovaj strip razlikuje ne samo od svih slicnih super junaka u USA je to sto nema nijednu super moc i ima mnogo dobre anti-heroje. Likovi kao sto su Dzoker, Pingvin, Ridlera i dr. nijedan junak nema, a posebno je tu naravno izrazen Dzoker kao glavni neprijatelj. Strip je izlazio skoro svih ovih godina uspesno i dozivljavao je i paralelna izdanja koja nijedan junak nije imao. Poslednjim dekadama XX veka, ovaj strip je uzeo i cuveni strip autor Frenk Miler koji je jos vise podario duh ovom super-junaku i uveo kao i kod Supermena, psiholoska pitanja ovoga junaka.

Image

Sto se tice ucesca u kinematografiji ovaj junak shodno svojoj slavi je imao i najvise izdanja. Bilo je mnogo pokusaja da se napravi dobro izdanje ovoga junaka pre velikim platnom i to im je prvo zapravo uspelo prev TV kamerama i snimljenom serijom koja se pojavila 1966. godine. Iste godine je usledio i prvi veci film. Ipak prvo veliko pravo izdanje se desilo 1989. godine sa Jack Nicholson u ulozi Dzokera i Michael Keaton kao Betmena. Usledili su filmovi 1992, 1995, 1997 i konacno Batmen Begins 2005. godine. Ostaje neko misljenje da ovaj zadnji film i onaj prvi film o Betmenu su bili i najuspesnija izdanja ovog junaka.

Ovo su neki moji favoriti dok sam dodao jos neke junake na anketi........

Auggie_Wren je izmenio/la post. Vreme izmene: Jun 11 2007, 07:20 PM
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
Ender_V
post Jun 11 2007, 05:53 PM
Post #2

Veteran
Group Icon

Status: Član
Reg: 17-February 07
Lok: Avalon
Član broj: 333 383

Nije super-junak, a stripa nema na anketi.U pitanju je Sin City.Odusevljen sam i stripom i filmom...
+Quote Post
04sale82
post Jun 11 2007, 06:03 PM
Post #3

Veteran
Group Icon

Reg: 27-May 04
Član broj: 52 362

Superman i Batman su najbolji ravnopravno.
+Quote Post
filipthebest
post Jun 11 2007, 06:19 PM
Post #4

Mr. Bean
Group Icon

Reg: 29-November 06
Lok: Stolica
Član broj: 303 626

Spiderman
+Quote Post
nimue
post Jun 11 2007, 06:28 PM
Post #5

Veteran
Group Icon

Reg: 24-January 07
Lok: Arakis
Član broj: 323 785

Citat (Ender_V @ Jun 11 2007, 06:53 PM) *
Nije super-junak, a stripa nema na anketi.U pitanju je Sin City.Odusevljen sam i stripom i filmom...

Takodje sm012.gif Ovo mi je najbolja ekranizacija stripa ikad napravljena. U principu ne volim ekranizacije stripova, ali ova mi se mnogo svidja.
Ekranizacije ,,Marvelovaca`` su obicno uspesne, jer su i radnje i likovi mahom jako jednostavni. Klasicni scenario - dobre cike idu na lose cike, dobri su bas dobri, losi su bas losi, dobro na kraju pobedjuje. Cim su likovi malo komplikovaniji ekranizacija ih promeni do neprepoznatljivosti ( Derdevil koji je ,,Marvel``, ali sa stalim unutrasnjim konfliktima, je postao tipican super-heroj). Ponekad i one jednostavnije ekranizuju lose - Fantom je smesan. Plasim se samo sta ce uraditi sa Dilanom Dogom. Procitala sam da se sprema ekranizacija, a sam naslov je vec patetican ,,Smiraj noci``. QQ sm038.gif
Nego, natrag na temu.
Od ovih navedenih gore mislim da je ,,V kao Vendeta`` mi je najbolji film, ali strip, na moju veliku zalost, nisam citala, pa ne mogu da uporedim.

nimue je izmenio/la post. Vreme izmene: Jun 11 2007, 06:29 PM
+Quote Post
GospodarZvuka
post Jun 11 2007, 07:16 PM
Post #6

Veteran
Group Icon

Status: Moderator
Reg: 27-January 07
Lok: Између Саве и Дунава. Мало ближе Сави.
Član broj: 325 204

Конан ми је лик за који је Шварценегер рођен, тако је добар у својој наивности.
Први Бетмен је био добар, после је почео да превише прича. И овај последњи није лош, ту се слажем са већином.

X-Men су ми добри скроз.

GospodarZvuka je izmenio/la post. Vreme izmene: Jun 11 2007, 07:17 PM
+Quote Post
Girl-Interrupted
post Jun 11 2007, 07:25 PM
Post #7

Profi
Group Icon

Reg: 12-April 07
Član broj: 353 862

Spiderman
+Quote Post
tashapfr
post Jun 11 2007, 07:37 PM
Post #8

Profi
Group Icon

Reg: 9-October 05
Lok: Rijeka
Član broj: 155 548

Meni je to definitivno Batman i to u reziji Tima Burtona, a onda uz njega se vezu i Joker, Catwoman, Pinguin.

Tarzana se ne bih ni sjetila, ali ima neke cari samim time sto je nastao u zlatno doba Hollywooda i sto ga utjelovljuje Johnny Weissmuller.

Sad sam se jos sjetila i Daredevila, od kojeg sam, ne znam zasto, nesto i ocekivala, ali film mi je poprilican fijasko.

I ne znam trebam li ponavljati gore navedena misljenja o tome kako mi je Sin City jedan od najboljih filmova.

tashapfr je izmenio/la post. Vreme izmene: Jun 11 2007, 07:39 PM
+Quote Post
Sone83
post Jul 24 2007, 05:24 PM
Post #9

Veteran
Group Icon

Reg: 5-April 07
Član broj: 351 684

Meni se najvise dopao prvi i zadnji Betmen kao i Hellboy .

Citat (tashapfr @ Jun 11 2007, 07:37 PM) *

Meni je to definitivno Batman i to u reziji Tima Burtona, a onda uz njega se vezu i Joker, Catwoman, Pinguin.

Tarzana se ne bih ni sjetila, ali ima neke cari samim time sto je nastao u zlatno doba Hollywooda i sto ga utjelovljuje Johnny Weissmuller.

Sad sam se jos sjetila i Daredevila, od kojeg sam, ne znam zasto, nesto i ocekivala, ali film mi je poprilican fijasko.

I ne znam trebam li ponavljati gore navedena misljenja o tome kako mi je Sin City jedan od najboljih filmova.

Potpuno si upravu sto se tice Daredevila thumbsdown.gif
+Quote Post
Wonderlust
post Jul 26 2007, 09:57 AM
Post #10

*Sempiternally wast*
Group Icon

Reg: 16-April 06
Lok: ...rider of the shooting star,in the land that's away and far...
Član broj: 231 588

Sin City.
Najbolja ekranizacija jednog stripa ikada.
Sto se tice junaka definitivno bi izabrala Mickey Rourke-a u ulozi Murv-a.
Image
+Quote Post
miladinjo
post Dec 10 2007, 12:03 AM
Post #11

Veteran
Group Icon

Reg: 6-May 07
Član broj: 361 554

Supermen sa Kristofer Rivom je bez premca ...
+Quote Post
kisjeli_kupus
post Dec 10 2007, 12:09 AM
Post #12

Veteran
Group Icon

Reg: 21-March 06
Lok: botanicka basta
Član broj: 219 010

hellboy-cuo sam da treba uskoro i drugi dio

spiderman je najjgori,vise place i slini nego sto mlati lose momke,a i glomac je nekako gay
+Quote Post
zebb
post Dec 12 2007, 08:17 PM
Post #13

Veteran
Group Icon

Reg: 6-October 06
Član broj: 286 230

V kao Vendeta

Image

Image

Sin Siti je isto do jaja! sm007.gif

Image

Image

Image

zebb je izmenio/la post. Vreme izmene: Dec 12 2007, 08:30 PM
+Quote Post
maya25
post Dec 12 2007, 08:25 PM
Post #14

Početnik
Group Icon

Reg: 31-October 05
Član broj: 161 991

mishel fajfer je sjajna kao catwomen!
+Quote Post
lood_coorac
post Dec 13 2007, 01:26 AM
Post #15

Početnik
Group Icon

Reg: 13-December 07
Član broj: 424 973

SUPERMEN!!!Uvek mi je bio omiljeni....
+Quote Post
CCRS
post Dec 21 2007, 08:17 PM
Post #16

Profi
Group Icon

Reg: 22-July 06
Lok: Topcidersko brdo
Član broj: 263 623

X - men
+Quote Post
Snow_Queen
post Dec 22 2007, 07:03 PM
Post #17

LUDO ZALJUBLJENA
Group Icon

Reg: 10-June 05
Lok: U NJEGOVOM SRCU
Član broj: 127 236

Batman i Supermen... meni su nekako najdrazi...
+Quote Post
esterina
post Dec 23 2007, 08:17 AM
Post #18

Veteran
Group Icon

Reg: 1-October 07
Član broj: 405 342

X - men

esterina je izmenio/la post. Vreme izmene: Dec 23 2007, 08:19 AM
+Quote Post
R41nm4kER
post Dec 23 2007, 02:46 PM
Post #19

Veteran
Group Icon

Reg: 25-September 07
Lok: srpski LasPalmas
Član broj: 403 917

Batman
+Quote Post
ALLINA
post Dec 27 2007, 03:16 PM
Post #20

Početnik
Group Icon

Reg: 14-July 07
Član broj: 384 328

Supermen(TOM WELLING samo)
+Quote Post

2 Strana V  1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 član(ova) čita ovu temu (1 posetilaca i 0 anonimnih članova)
0 članovi:

- Lo-Fi verzija Vreme: 26th July 2008 - 04:10 AM

Copyright © 1999, 2008