Grupa: Član
Registrovan/a: 3-December 04
Od: Beograd
Korisnik br: 91 879
Na osnovu jedne od cuvenih psiholoskih teorija o osnovnim tipovima licnosti i njihovoj klasifikaciji postoji devet bazicnih tipova licnosti. Poznavati odredjeni tip licnosti znaci poznavati i razlikovati osnovne modele ponasanja u raznim situacijama, zatim u komunikaciji ili izrazavanju i prilikom njihovog delovanja.
Osobe koje pripadaju "istom" tipu licnosti u velikoj meri su i slicne medju sobom. Ipak, izvesne razlike koje postoje u okviru svakog tipa ponaosob poticu od nekoliko faktora od kojih su najznacajniji: mentalni i intelektualni stupanj razvoja, uzrast, urodjene osobine, socijalna sredina u kojoj odrasta i kultura kojoj pripada.
Pomalo utesno, ali pomalo i porazno zvuci saznanje da postoji mnogo ljudi koji su nam slicni. Dakle, sifra tajanstvenog odgovora ili sustinskog objasnjenja zbog cega, ipak, nismo svi isti nalazi se u brojnim oblicima naseg ponasanja, odnosno u njihovoj razlicitosti od jedne do druge individue.
GLAVNE ODLIKE DEVET OSNOVNIH TIPOVA LICNOSTI
Procitajte osobine svakog tipa licnosti, dobro se zamislite i na osnovu tih glavnih osobina identifikujte se sa jednim od njih.
1. Ako se ponasate savesno, odgovorno i principijelno; imate realna shvatanja i stavove, zatim visoke ideale ili ambicije i nastojite da zivite u skladu sa njima, Vi ste PERFEKCIONISTA. Korespondira sa horoskopskim znakom: Jarac, Devica, Vaga, Bik.
2. Ako se ponasate srdacno i saosecajno, zainteresovani ste i osetljivi za potrebe drugih ljudi, posedujete emotivnu sirinu, razumevanje i toplinu, Vi ste POKROVITELJ. Korespondira sa horoskopskim znakom: Ribe, Strelac, Vodolija, Rak.
3. Ako se ponasate energicno, vrlo ambiciozno i preduzimljivo, delujete kao optimista, sigurni ste u sebe i orijentisani prema jasnim -- fiksiranim ciljevima, Vi ste REALIZATOR. Korespondira sa horoskopskim znakom: Strelac, Skorpion, Ovan, Lav.
4. Ako ste vrlo osecajni, srdacni, nezni i uvidjajni prema drugima, delujete veoma senzibilno i osetljivo, povodite se za svojim emocijama, culima ili osecanjima, Vi ste ROMANTICAR. Korespondira sa horoskopskim znakom: Rak, Ribe, Lav, Vaga.
5. Ako ste povuceni, znatizeljni, analiticni i pronicljivi jer imate vrlo naglasenu potrebu za saznanjem i ucenjem, delujete misaono, radoznalo i konstruktivno, Vi ste POSMATRAC. Korespondira sa horoskopskim znakom: Blizanci, Devica, Vodolija, Ribe.
6. Ako ste odgovorni, pouzdani, privrzeni porodici, prijateljima i drustvenim grupama, tezite ka velikim izazovima, vrlo ste otvorenog duha i kao avangardna licnost pomalo skloni protivljenju, Vi ste ISTRAZIVAC. Korespondira sa horoskopskim znakom: Skorpion, Devica, Jarac, Ovan.
7. Ako ste energicni, dinamicni, poletni i optimista, a u zelji da ucinite nesto veliko ili dobro za sve nikada se potpuno ne smirujete, pa Vam zivot lici na "dugo, zanimljivo ili neobicno putovanje", Vi ste AVANTURISTA. Korespondira sa horoskopskim znakom: Ovan, Strelac, Vaga, Blizanci.
8. Ako ste veoma sigurni u sebe i samouvereni, direktni i prodorni, zatim ulivate veliko poverenje i delujete zastitnicki, ponasate se preduzimljivo, inicijativno i aktivno, skloni ste riziku, Vi ste SAMOPOUZDANI. Korespondira sa horoskopskim znakom: Skorpion, Jarac, Ovan, Lav.
9. Ako ste otvoreni, izuzetno drustveni, srdacni i predusretljivi, kulturni i lepo vaspitani pri ophodjenju, diplomatski mudri, puni razumevanja za druge i uvek spremni da pruzite podrsku pa Vas zato mnogi vole, Vi ste KOMUNIKATIVNI. Korespondira sa horoskopskim znakom: Blizanci, Strelac, Rak, Vodolija.
STA VAS VODI KROZ ZIVOT?
POKROVITELJE, REALIZATORE I ROMANTICARE kroz zivot vodi SRCE (OSECANJA). Korespondira sa horoskopskim znakom: Rak, Ribe, Lav, Ovan.
POSMATRACE, ISTRAZIVACE I AVANTURISTE kroz zivot vodi GLAVA (MISLJENJE). Korespondira sa horoskopskim znakom: Blizanci, Strelac, Devica, Vodolija.
SAMOPOUZDANE, KOMUNIKATIVNE I PERFEKCIONISTE kroz zivot vode INSTINKTI. Korespondira sa horoskopskim znakom: Skorpion, Vaga, Bik, Jarac.
Koji tip licnosti Vi predstavljate?
Postoji li uopste,po Vama,neka veza (povezanost) izmedju tipa licnosti i horoskopskog znaka?
I,najvaznije:ima li i koliko istine u gore napisanom?
Ovu poruku je izmenio Danijela011: Jan 20 2006, 02:20 AM
Citat (Danijela011 @ Jan 20 2006, 01:15 AM) [snapback]502431[/snapback]
Postoji li uopste,po Vama,neka veza (povezanost) izmedju tipa licnosti i horoskopskog znaka?
Nisam pobornik astrologije, ali sam mišljenja da bi se pre moglo govoriti o uticaju planeta na ponašanje ljudi, ali one nikako ne odredjuju tip ličnosti. Praksa pokazuje da je tako.
To znaci da u svakom coveku se nalazi svaki znak a ne koji nacin se on biti izrazen u kojoj oblasti zivota i kakvom energijim zavisti ce od toga gde nam se koja planeta nalazi,u kojem polju,u kojem znaku,u kakvim aspektima ,odakle je dosla i kuda ide(predikcije)...
Neko ko ima Veneru u skorpiji voli kao skorpija a mesec u blizancima,oseca kao blizanac i onda to vezemo za polje pa ako je venera u sestom govorimo o potencijalnoj profesiji umetnika itd...Naravno vazni su i aspekti koji govore kako ce se ta energija izraziti i u kojoj meri podsredstvom cega itd...
Zato ja ne volim ove generalizacije po tipovima i suncevom znaku jer natalna karta govori mnogo vise i detaljnije i upravo zato imamo neke device koje se slazu s ovnovima a neki ce reci,pa oni bas ne idu skupa,ili je nekoj skorpiji strava s blizancem dok ce druga reci da su joj blizanci odbojni itd...
Citat (jace @ Nov 7 2007, 12:09 AM) [snapback]1583407[/snapback]
To znaci da u svakom coveku se nalazi svaki znak a ne koji nacin se on biti izrazen u kojoj oblasti zivota i kakvom energijim zavisti ce od toga gde nam se koja planeta nalazi,u kojem polju,u kojem znaku,u kakvim aspektima ,odakle je dosla i kuda ide(predikcije)...
Zapazila sam da se razumeš u horoskope i tome sl. pa te molim da mi pojasniš: kako astrolog zna gde su planete smeštene u odnosu na čoveka? Odakle mu taj raspored, aspekti, dolasci, odlasci, polja? Meni to uopšte nije jasno. Znam da postoje programi, pa ukucaš podatke i pojavi ti se natalna karta. A ja se pitam, ko je to odredio da bude baš takva, a naročito kada klikneš opciju tranziti, samo se menja. Ko je menja... kompjuter? I kako astronomi gledaju na astrologe?
Uh,ajde da pokusam u kratkim crtama da pojasnim...
Natalna karta predstavlja dijagram koji pokazuje polozaj i odnose(aspekte) medju planetama u trenutku tvog rodjenja i zavisi i od mesta rodjenja... Istu natalnu kartu za isti datum i vreme rodjenja necemo imati ja i neko iz Indije npr... Svi programi imaju bazu podataka i algoritam po kojem se izvlace info iz baze podataka a ovi programi za svaku planetu dodatno imaju algoritam izracunavanja njenog polozaja u zavisno od mesta,datuma i vremena rodjnja...Kad oces i tranzite,to je trenutni polozaj planeta na nebu,ti to kliknes i on samo doda tranzite u tvoju natalnu kartu... E sad,u ovom trenutku npr,Saturn tranzitira(nalazi se trenutno ) u znaku Device i njegov uticaj na mene i tebe nije isti a cak nam ne mora uticati na isto polje u zivotu(mislim vezano za ljubav,posao,karijeru)....Daje vazno kakve aspekte on zaklapa sa planetama u tvom natalnom horoskopu pa i solarni(godisnji) gledamo pa i primarne i neke druge vrste direkcija da bi smo dobili sto detaljniju sliku kakv uticaj ima...Tu opet postoji i sistem drivatnih kuca da vidimo kako ce on uticati i na tvoj odnos prema drugima u tvom okruzenju itd...
E da,propustila sma da objasnim kako astrolog zna gde se sta nalazi...Pa svaka planeta ima svou brzinu kretanja,trenutke kada se vraca,pa postoje i godisnje tabele gde ce se koja planeta naci,koje se dobiju od astronoma i onda racunas,slazes,iscrtavas dijagram itd.zavisi sta zelis da gledas...ali danas slabo ko to rucno radi,uglavnom svi se koriste nekim od softvera za to
Citat (jace @ Nov 7 2007, 12:06 PM) [snapback]1583911[/snapback]
Nadam se da sma bar malo pojasnila
Jesi, pojasnila si i za to ti hvala. Na osnovu svega što si napisala, vidim da nisam pogrešila pišući kako planete zapravo mogu uticati samo na ponašanje ljudi, kao i da njihov položaj u odnosu na odredjenu osobu stvara dobre ili loše mogućnosti da se čovek ostvari u pojedinim sferama života, odnosno da čoveku stvara atmosferu koja mu omogućava da se u nekom periodu ostvari u odredjenom životnom periodu i oblasti života.
Ovu poruku je izmenio Avramova: Nov 8 2007, 06:12 PM
Citat (Avramova @ Nov 8 2007, 05:06 PM) [snapback]1585504[/snapback]
Jesi, pojasnila si i za to ti hvala. Na osnovu svega što si napisala, vidim da nisam pogrešila pišući kako planete zapravo mogu uticati samo na ponašanje ljudi, kao i da njihov položaj u odnosu na odredjenu osobu stvara dobre ili loše mogućnosti da se čovek ostvari u pojedinim sferama života, odnosno da čoveku stvara atmosferu koja mu omogućava da se u nekom periodu ostvari u odredjenom životnom periodu i oblasti života.
Uparavo tako I vecina stvari zavisi od nas a horoskop daje potencijale e sad neke stvari su neizbezne,ali zaista vecinom mi upravljamo samo ako poznajemo nacin na koji da se odupermo a konsultacija sa astrologom upravo to pruza... Astrolog koji ne kaze klijentu kako da resi neki problem koji vidi da mu lezi u karti nije astrolog jer to je jedan od etickih principa koji treba da postuje svaki astrolog
5. Ako ste povuceni, znatizeljni, analiticni i pronicljivi jer imate vrlo naglasenu potrebu za saznanjem i ucenjem, delujete misaono, radoznalo i konstruktivno, Vi ste POSMATRAC. Korespondira sa horoskopskim znakom: Blizanci, Devica, Vodolija, Ribe.
9. Ako ste otvoreni, izuzetno drustveni, srdacni i predusretljivi, kulturni i lepo vaspitani pri ophodjenju, diplomatski mudri, puni razumevanja za druge i uvek spremni da pruzite podrsku pa Vas zato mnogi vole, Vi ste KOMUNIKATIVNI. Korespondira sa horoskopskim znakom: Blizanci, Strelac, Rak, Vodolija.
POSMATRACE, ISTRAZIVACE I AVANTURISTE kroz zivot vodi GLAVA (MISLJENJE). Korespondira sa horoskopskim znakom: Blizanci, Strelac, Devica, Vodolija.
Skrenula bih paznju na izvesne nelogicnosti ovakve podele. Boldovani deo, po ovome bi vodolije i blizanci trebalo da budu povuceni i otvoreni
Naravno,da ima istine,ja sam se pronasla u 2 i 4,i tacno je da me kroz zivot vode OSECANJA,cak sam se i pronasla u 9 jer me kroz zivot prvenstveno vode INSTIKTI,pa onda OSECANJA!!!!
2. Ako se ponasate srdacno i saosecajno, zainteresovani ste i osetljivi za potrebe drugih ljudi, posedujete emotivnu sirinu, razumevanje i toplinu, Vi ste POKROVITELJ. Korespondira sa horoskopskim znakom: Ribe, Strelac, Vodolija, Rak.
4. Ako ste vrlo osecajni, srdacni, nezni i uvidjajni prema drugima, delujete veoma senzibilno i osetljivo, povodite se za svojim emocijama, culima ili osecanjima, Vi ste ROMANTICAR. Korespondira sa horoskopskim znakom: Rak, Ribe, Lav, Vaga.
POKROVITELJE, REALIZATORE I ROMANTICARE kroz zivot vodi SRCE (OSECANJA). Korespondira sa horoskopskim znakom: Rak, Ribe, Lav, Ovan.
Mozda je stamparska greska ili ja nisam najbolje razumela, obracala sam paznju samo na moj znak i uocila neke nejasnoce. Svejedno, bilo kako bilo, nalazim se u opisima pod 2, 4 i 5.
Grupa: Član
Registrovan/a: 7-May 09
Od: na pravom mestu nadam se
Korisnik br: 505 323
QUOTE(Danijela011 @ Jan 20 2006, 02:15 AM)
3. Ako se ponasate energicno, vrlo ambiciozno i preduzimljivo, delujete kao optimista, sigurni ste u sebe i orijentisani prema jasnim -- fiksiranim ciljevima, Vi ste REALIZATOR. Korespondira sa horoskopskim znakom: Strelac, Skorpion, Ovan, Lav.
8. Ako ste veoma sigurni u sebe i samouvereni, direktni i prodorni, zatim ulivate veliko poverenje i delujete zastitnicki, ponasate se preduzimljivo, inicijativno i aktivno, skloni ste riziku, Vi ste SAMOPOUZDANI. Korespondira sa horoskopskim znakom: Skorpion, Jarac, Ovan, Lav.
STA VAS VODI KROZ ZIVOT?
SAMOPOUZDANE, KOMUNIKATIVNE I PERFEKCIONISTE kroz zivot vode INSTINKTI. Korespondira sa horoskopskim znakom: Skorpion, Vaga, Bik, Jarac.
I,najvaznije:ima li i koliko istine u gore napisanom?
Izabrala sam približno ono u čemu se nalazim. Da, tu je moj znak a tamo gde nije znak opala podznak.
Nisam od osoba koje se oslanjaju na tumačenje horoskopsih znakova. Verovatno ima nečega u svemu tome, često se mnoge stvari podudaraju.
Ovu poruku je izmenio radoslava71: Feb 19 2010, 12:53 AM