Dobrodošli na BeogradCafe | Login | Registracija
Meni
 ◦ Početak

◦ Chat
 ◦ Forum
 ◦ Klubovi
 ◦ Online muvanje
 ◦ Online Dnevnik
 ◦ Foto album
 ◦ Online klub
 ◦ Književni kutak

◦ Horoskop
 ◦ Humor
 ◦ SMS poruke
 ◦ Video
 ◦ Grafiti
 ◦ Čestitke
 ◦ Igre
 ◦ Wallpapers
 ◦ Strip
 ◦ Lyrics
 ◦ Erotika
 ◦ Muzika
 ◦ Srbija
 ◦ Svet
 ◦ Društvo
 ◦ Kultura
 ◦ Fun news
 ◦ Fudbal
 ◦ Košarka
 ◦ Tenis
 ◦ Ostali sportovi
 ◦ Shobizz
 ◦ Muzika
 ◦ Film
 ◦ Ljubav & sex
 ◦ Zdravlje
 ◦ Moda i lepota
 ◦ IT svet
 ◦ Gastro kutak

◦ Vreme
 ◦ Kursna lista
 ◦ TV program
 ◦ Download
 ◦ Linkovi
 ◦ Mali oglasi
 ◦ Kontakt
 ◦ Marketing
Akcije

Dobrodošli Gost ( Login | Registracija )

31 Strana V  1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> UJEDINJENJE Rimokatoličke i Pravoslavne crkve, posljedice na političke odnose?!
da li ste za ili protiv eventualnog ujedinjenja ?
za ili protiv
za [ 35 ] ** [31.82%]
protiv [ 75 ] ** [68.18%]
Ukupno glasova: 110
Gosti ne mogu da glasaju 
DALMATIX
post Nov 14 2007, 08:25 PM
Post #1

MillionDollarBabe JE SAMO MOJA!!!
Group Icon

Status: Član
Reg: 1-November 07
Lok: dalmatia,croatia
Član broj: 414 955

Ujedinjenje katoličke i pravoslavne crkve?!

Načinjen je dokument od 46 članaka kojim se postavljaju temelji ujedinjenja Katoličke i Pravoslavne crkve poslije rascijepa 1054. godine, a koji su, nakon sastanka u Ravenni u listopadu, potpisala izaslanstva predstavnika dviju crkava.

Na tom dugotrajnom savjetovanju vatikansko izaslanstvo je predvodio kardinal Walter Kasper, predsjednik Papinskog vijeća za jedinstvo kršćana, a metropolit Joannis Zizioulas izaslanstvo patrijarhata Konstantinopola. Predstavnici ruske Pravoslavne crkve su napustili
savjetovanje u Ravenni, jer su na njemu sudjelovali predstavnici
Pravoslavne crkve Estonije, koji su u vrijeme SSSR-a bili pod
moskovskim patrijarhatom, a otcijepili su se uz blagoslov patrijarha Konstantinopola, Bartolomea I. Moskovski patrijarh Aleksej II. ne priznaje primas patrijarha Konstantinopola.U dokumentu potpisanom u Ravenni utvrđuje se kako je Papa "prvi među patrijarsima", a Rim je "prvo sjedište". Te dvije točke bile se među glavnima koje su dovele do rascijepa između katolika i pravoslavaca 1054., a sada bi one mogle biti temeljem ponovnog ujedinjenja. Dakle, priznanje uloge primasa rimskog biskupa je utvrđeno, a prema dodatnim pojašnjenjima lokalni biskupi su autonomni.Na lokalnoj razini vlast je u rukama biskupa, na regionalnoj razini skupina crkvi priznaje unutar sebe jednog prvaka (protos, na grčkome jeziku), a onda na univerzalnoj razini, kako se navodi, "oni koji su prvi u različitim regijama, zajedno sa svim biskupima, surađuju u onome što se odnosi na ukupnost Crkve".U tom kontekstu se naglašava kako "prvi moraju priznati tko je prvi među njima". Repubblica ocjenjuje kako ovaj dokument donosi smjernice, pravi "road map", za put prema ujedinjenju kršćanskih crkvi.

Dnevnik.hr

da li bi ujedinjenje dviju crkava moglo značiti prekretnicu u međunarodnim odnosima kao i u odnosima unutar samih država i crkava...?

DALMATIX je izmenio/la post. Vreme izmene: Nov 14 2007, 08:36 PM
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
whataman
post Nov 14 2007, 08:29 PM
Post #2

stoka iz bloka
Group Icon

Status: Moderator
Reg: 5-February 06
Lok: Of Gold
Član broj: 198 119

Loodilo.
+Quote Post
Danlo77
post Nov 14 2007, 08:36 PM
Post #3

Veteran
Group Icon

Reg: 11-March 07
Lok: Tamni vilajet
Član broj: 342 662

Ovde se prvo mora naglasiti da treba da se sagledava sa politicke i drustvene strane ovo navodno ujedinjenje jer na religiji vec postoji tema o ekumenizmu.. Poznato mi je da se vode vec decenijama pregovori dve crkve svake godine u kojima ucestvuju sa obe strane po trideset svestenika ( prosle godine je bilo u Beogradu ). Treba baciti akcenat na to da se sadasnji papa Benedikt XVI uveliko zalaze za ujedinjenje i na tzv. ponovnu hristijanizaciju Evrope verovatno uvidjajuci narastajuci talas imigranata iz muslimanskih zemalja. Sa druge strane, bojim se da bi eventualno ujedinjenje imalo za posledicu raskol unutar samih pravoslavnih crkava. Vec postoji pokret zilota koji se protive ekumenizmu, ovde iz clanka vidimo da se i ruski patrijarh protivi, protiv toga su i monasi sa Svete Gore gde je i centar zilotskog pokreta. Ne ulazim u to kako su resena neka teoloska pitanja (papska nepogresivost, bezgresno zacece Bogorodice i sl, to su vec religijska pitanja). Jedino moram da zapazim da ce Srbi i Hrvati ukoliko do toga dodje, morati da nadju nesto novo oko cega bi se delili i razlikovali (dosad je to bila vera), mozda kad se do kraja izmisli taj novohrvatski jezik, no videcemo sm007.gif

Danlo77 je izmenio/la post. Vreme izmene: Nov 14 2007, 08:38 PM
+Quote Post
DALMATIX
post Nov 14 2007, 08:45 PM
Post #4

Group Icon

Citat (Danlo77 @ Nov 14 2007, 08:36 PM) *

Ovde se prvo mora naglasiti da treba da se sagledava sa politicke i drustvene strane ovo navodno ujedinjenje jer na religiji vec postoji tema o ekumenizmu.. Poznato mi je da se vode vec decenijama pregovori dve crkve svake godine u kojima ucestvuju sa obe strane po trideset svestenika ( prosle godine je bilo u Beogradu ). Treba baciti akcenat na to da se sadasnji papa Benedikt XVI uveliko zalaze za ujedinjenje i na tzv. ponovnu hristijanizaciju Evrope verovatno uvidjajuci narastajuci talas imigranata iz muslimanskih zemalja. Sa druge strane, bojim se da bi eventualno ujedinjenje imalo za posledicu raskol unutar samih pravoslavnih crkava. Vec postoji pokret zilota koji se protive ekumenizmu, ovde iz clanka vidimo da se i ruski patrijarh protivi, protiv toga su i monasi sa Svete Gore gde je i centar zilotskog pokreta. Ne ulazim u to kako su resena neka teoloska pitanja (papska nepogresivost, bezgresno zacece Bogorodice i sl, to su vec religijska pitanja). Jedino moram da zapazim da ce Srbi i Hrvati ukoliko do toga dodje, morati da nadju nesto novo oko cega bi se delili i razlikovali (dosad je to bila vera), mozda kad se do kraja izmisli taj novohrvatski jezik, no videcemo sm007.gif

ja mislim da bi baš ovi naši prostori dobili najviše tim ujedinjenjem...,hrvati i srbi bi konačno prestali biti "čuvari" granica zapadnog i istočnog rimskog carstva... a znamo koliko puta u povijesti su se stvari prelamale preko naših leđa... sm034.gif jedino što nas hrvate vi srbi više ne bi mogli zvati srbokatolicima... sm007.gif
+Quote Post
Grucho
post Nov 14 2007, 08:55 PM
Post #5

Profi
Group Icon

Reg: 1-August 07
Član broj: 389 320

Citat (DALMATIX @ Nov 14 2007, 08:45 PM) *

jedino što nas hrvate vi srbi više ne bi mogli zvati srbokatolicima... sm007.gif

Onda bi definitivno bili samo SRBI too.gif clapping.gif Ali to bi znacilo i nedostatak ove sjajne konverzacije motivisane blazim i tezim nacionalizmom ..ne mogu da vas lazem da mi ne bi nedostajale ove seanse cry.gif
Ali zato su tu braca muslimani uvek clap.gif clap.gif
+Quote Post
DALMATIX
post Nov 14 2007, 09:06 PM
Post #6

Group Icon

Citat (Grucho @ Nov 14 2007, 08:55 PM) *

Onda bi definitivno bili samo SRBI too.gif clapping.gif Ali to bi znacilo i nedostatak ove sjajne konverzacije motivisane blazim i tezim nacionalizmom ..ne mogu da vas lazem da mi ne bi nedostajale ove seanse cry.gif
Ali zato su tu braca muslimani uvek clap.gif clap.gif

GRUCHO...vidiš da si ti već našao riješenje da se " ove sjajne konverzacije motivisane blazim i tezim nacionalizmom" mogu i dalje nastaviti... sm007.gif doduše na malo drugačijim temeljima,ali bit stvari ostaje ista... sm007.gif a to je da mi, po vama, ne postojimo... sm007.gif ima materijala za rasprave sve dok god vi ne počnete živjeti u stvarnosti... sm007.gif
+Quote Post
dekss3
post Nov 14 2007, 09:59 PM
Post #7

Profi
Group Icon

Reg: 19-October 07
Član broj: 410 576

Citat (DALMATIX @ Nov 14 2007, 08:25 PM) *

da li bi ujedinjenje dviju crkava moglo značiti prekretnicu u međunarodnim odnosima kao i u odnosima unutar samih država i crkava...?

naravno da znacilo prekretnicu. sve bi se tumbe okrenulo. to je tako ocigledno

samo do tog ujedinjenja milom nece doci nikad.

silom ... hm ... mozda ...
+Quote Post
mitkev
post Nov 14 2007, 10:06 PM
Post #8

HommoComicus Moravissimus
Group Icon

Reg: 16-March 04
Član broj: 42 107

Nemam ništa protiv ujedinjenja, mada mislim da ono ne bi ništa promenilo posebno... sm034.gif
+Quote Post
DZAMAISL
post Nov 14 2007, 10:25 PM
Post #9

konobar "kod mitkeva"
Group Icon

Reg: 4-May 07
Lok: Las Padinas...
Član broj: 360 904

Citat (DALMATIX @ Nov 14 2007, 08:45 PM) *

ja mislim da bi baš ovi naši prostori dobili najviše tim ujedinjenjem...,hrvati i srbi bi konačno prestali biti "čuvari" granica zapadnog i istočnog rimskog carstva...

i sa tim se slazem...bole me dupe za sve ostalo ali ako ce i to znaciti dobar razlog da vec prestanemo da se koljemo,onda sam za.. sm033.gif
+Quote Post
One_And_Only
post Nov 14 2007, 10:29 PM
Post #10

Wrong Nigga To Fuck With
Group Icon

Reg: 11-November 04
Lok: Staten Island, New York, New York, baby
Član broj: 80 342

Evo da najkraće odgovorim na pitanje u naslovu: apsolutno me zabole da li će se i kada crkve ujediniti, njihova stvar. Hoću samo da to nema baš nikakve posledice na političke odnose, da uopšte crkva i religija ne utiču na političke i društvene odnose. U iščekivanju vaskolikog ateizma koji će zavladati svetom i konačno čovečanstvu doneti mir.
+Quote Post
dekss3
post Nov 14 2007, 10:40 PM
Post #11

Profi
Group Icon

Citat (One_And_Only @ Nov 14 2007, 10:29 PM) *

Evo da najkraće odgovorim na pitanje u naslovu: apsolutno me zabole da li će se i kada crkve ujediniti, njihova stvar. Hoću samo da to nema baš nikakve posledice na političke odnose, da uopšte crkva i religija ne utiču na političke i društvene odnose. U iščekivanju vaskolikog ateizma koji će zavladati svetom i konačno čovečanstvu doneti mir.

па сад да не утичу, то се тешко може било ко сложити.
идеално би било да не утичу, али реално - утичу - па где ти живиш?

а док чекаш на тај васколики атеизам... можда није лоше мало посматрати шта се дешава око тебе

dekss3 je izmenio/la post. Vreme izmene: Nov 14 2007, 10:41 PM
+Quote Post
mika3
post Nov 14 2007, 10:43 PM
Post #12

**kOsMoPoLiTa**
Group Icon

Reg: 15-September 05
Lok: BEČEJ
Član broj: 148 558

Ljudi ne ratuje zbog religija vec zbog profita svetskih mocnika, koji svaki rat objasnjavaju sukobom dveju vera ili naroda! Pa Slovenci i Hrvati su katolicke vere pa se opet ne podnose, pa i Srbi i Bugari su pravoslavci pa su u istoriji imali toliko medjusobnih sukoba.
+Quote Post
One_And_Only
post Nov 14 2007, 10:44 PM
Post #13

Wrong Nigga To Fuck With
Group Icon

Citat (dekss)
па сад да не утичу, то се тешко може било ко сложити.
идеално би било да не утичу, али реално - утичу - па где ти живиш?

а док чекаш на тај васколики атеизам... можда није лоше мало посматрати шта се дешава око тебе

Da, sad utiču, ja rekoh "hoću da ne utiču". Džaba je nadati se da ćemo doći do mira tako što će se crkve menjati i prilagođavati, religija mora potpuno izgubuti svoj uticaj da bi konačno došlo do mira, jer svi istorijski i aktuelni ratovi svoje klice imaju ili neposredno u religiji ili posredno je iz nje vuku. Ja već vidim, možda neko očekuje da će ujedinjenje crkava dovesti do toga da Hrvati i Srbi (kao sada pripadnici iste crkve) više ne ratuju na Balkanu, ali šta znaš da ta zajednička crkva sutra neće pokrenuti krstaški rat protiv balkanskih muslimana. Ne, nikako, bolje neka se raspadnu nego da se ujedine.

One_And_Only je izmenio/la post. Vreme izmene: Nov 14 2007, 10:50 PM
+Quote Post
DALMATIX
post Nov 14 2007, 10:52 PM
Post #14

Group Icon

Citat (DZAMAISL @ Nov 14 2007, 10:25 PM) *

i sa tim se slazem...bole me dupe za sve ostalo ali ako ce i to znaciti dobar razlog da vec prestanemo da se koljemo,onda sam za.. sm033.gif

tako je DŽAMA... sm033.gif i da je to jedan jedini razlog,dovoljan je u svakom slučaju... sm033.gif

Citat (mika3 @ Nov 14 2007, 10:43 PM) *

Ljudi ne ratuje zbog religija vec zbog profita svetskih mocnika, koji svaki rat objasnjavaju sukobom dveju vera ili naroda! Pa Slovenci i Hrvati su katolicke vere pa se opet ne podnose, pa i Srbi i Bugari su pravoslavci pa su u istoriji imali toliko medjusobnih sukoba.

otkud ti to da se hrvati i slovenci ne podnose...? sm034.gif ima uvijek nekih trzavica između državnih vodstava ali to se ne odražava na ukupne odnose naših dvaju naroda... to je više na bazi nekog rivaliteta i simpatičnog podje*avanja... sm007.gif pa slovenci masovno dolaze u hrvatsku na odmor i poslovno,a i slovenke... sm007.gif

Citat (One_And_Only @ Nov 14 2007, 10:44 PM) *

Da, sad utiču, ja rekoh "hoću da ne utiču". Džaba je nadati se da ćemo doći do mira tako što će se crkve menjati i prilagođavati, religija mora potpuno izgubuti svoj uticaj da bi konačno došlo do mira, jer svi istorijski i aktuelni ratovi svoje klice imaju ili neposredno u religiji ili posredno je iz nje vuku. Ja već vidim, možda neko očekuje da će ujedinjenje crkava dovesti do toga da Hrvati i Srbi (kao sada pripadnici iste crkve) više ne ratuju na Balkanu, ali šta znaš da ta zajednička crkva sutra neće pokrenuti krstaški rat protiv balkanskih muslimana. Ne, nikako, bolje neka se raspadnu nego da se ujedine.

ne mislim da je to primarni razlog mogućeg ujedinjenja...
+Quote Post
dekss3
post Nov 14 2007, 10:56 PM
Post #15

Profi
Group Icon

izvinjavam se nisam dobro video.
samo tvoje misljenje i zelje se zovu - utopija
+Quote Post
DZAMAISL
post Nov 14 2007, 10:57 PM
Post #16

konobar "kod mitkeva"
Group Icon

Reg: 4-May 07
Lok: Las Padinas...
Član broj: 360 904

religija mora potpuno izgubuti svoj uticaj da bi konačno došlo do mira, jer svi istorijski i aktuelni ratovi svoje klice imaju ili neposredno u religiji ili posredno je iz nje vuku.

Uvek se samo setim pocetka ratova i uvek sam se pitao kako to da se ti "sveti ljudi" a pritom mislim i na njihove kardinale i na nase vladike,na njihove fratre i na nase monahe nisu setili da udju u crkve,katedrale,hramove,samostane i pred narodom prokunu najgorom bozijom kaznom svakoga ko uzme pusku u ruke,da prestanu da sluze i mise i opela,i krstenja i svadbe sve dok tamo neko puca???? huh.gif huh.gif huh.gif

a onda sam shvatio da su i jedni i drugi samo debela gramziva bica koji iz glupe ljudske vere ka necemu nemogucem ,crpe svoju snagu i uticaj....A koji nikada nisu koristili kako treba!!!! sm049.gif
+Quote Post
One_And_Only
post Nov 14 2007, 10:57 PM
Post #17

Wrong Nigga To Fuck With
Group Icon

Sve u svemu, bilo kako bilo, bezveze je priželjkivati ujedinjenje crkve s obzirom da to najverovatnije podrazumeva i jačanje crkve i jačanje njenog uticaja, a nama je potrebno upravo obrnuto - smanjenje uticaja crkve, tj. potpuna neutralizacija istog. Dakle, mi bi trebalo da se radujemo samo stvarima za koje smo sigurni da će crkvu i religiju oslabiti.
+Quote Post
budimpesta04
post Nov 14 2007, 11:00 PM
Post #18

Veteran
Group Icon

Reg: 3-January 05
Član broj: 97 926

Citat (One_And_Only @ Nov 14 2007, 10:29 PM) *

Slažem se sa boldiranim. Medjutim, tako nešto treba da evoluira. Potrebno je vreme da se iz religioznih dogmi predje u tradiciju. Da religija postane samo deo tradicije bez ritualnlih obreda tj kada i oni postanu samo deo tradicije. Takav trend je na zapadu već u toku i povećanjem standarda postaje sve masovniji. Samo u siromašnim sredinama (materijalno i kulturuno, pa ako hoćete i religijski - poznavanje samo svoje relgije a "kvalifikovano" kritikovanje drugih) moguće je raspaliti religiozni fanatizam.

Mislim da bi u tom cilju, dobar medjukorak bilo ujedinjenje dve crkve. Bar bi se kupilo vreme da se narodima poveća standard, da shvate da postoje mnogo bolje i vrednije kulture od njihove, da shvate suštinu drugih religija, pa će onda shvatiti da je njihova religija samo deo nasledjene tradicije.
+Quote Post
One_And_Only
post Nov 14 2007, 11:00 PM
Post #19

Wrong Nigga To Fuck With
Group Icon

Citat (dekss3 @ Nov 14 2007, 10:56 PM) *
samo tvoje misljenje i zelje se zovu - utopija

You may say that I'm a dreamer,
But I'm not the only one,
I hope someday you'll join us,
And the world will be as one... s72.gif
+Quote Post
mika3
post Nov 14 2007, 11:03 PM
Post #20

**kOsMoPoLiTa**
Group Icon

Reg: 15-September 05
Lok: BEČEJ
Član broj: 148 558

Citat (One_And_Only @ Nov 14 2007, 10:57 PM) *

Sve u svemu, bilo kako bilo, bezveze je priželjkivati ujedinjenje crkve s obzirom da to najverovatnije podrazumeva i jačanje crkve i jačanje njenog uticaja, a nama je potrebno upravo obrnuto - smanjenje uticaja crkve, tj. potpuna neutralizacija istog. Dakle, mi bi trebalo da se radujemo samo stvarima za koje smo sigurni da će crkvu i religiju oslabiti.

U potpunosti se slazem sa ovim postom, treba smanjiti uticaj crkve. Osim toga, mislim da treba veronauku ukinuti u skolama, a ko hoce da uci veronauku neka ide u crkvu!
+Quote Post

31 Strana V  1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 član(ova) čita ovu temu (1 posetilaca i 0 anonimnih članova)
0 članovi: